Bok: Hjärthälsans hemligheter – På spaning efter hjärtsjukdomars verkliga orsaker

publicerad 30 augusti 2022
- Gästskribent
Malcolm Kendrick. Foto: Crossfit.com. Montage: NewsVoice

LITTERATURANNONS. Alltsedan 1950-talet har den dominerande teorin om vad som orsakar hjärtsjukdomar varit »­kolesterol­­hypotesen«. Det vill säga att hjärtsjukdomar orsakas av höga kole­sterolhalter, som i sin tur orsakas av ett alltför stort intag av mättat fett.

Det finns emellertid en hake med denna hypotes, menar den ­skots­ke läkaren Malcolm Kendrick. Den stämmer inte. I sin bok Hjärt­­hälsans hemligheter visar han att hjärtsjuk­domar inte har ­någonting att göra med vare sig högt kole­sterol eller mättat fett.

Den alternativa förklaringsmodell, som Malcolm Kendrick pre­sen­terar, kallar han »den trombogena processen«. Den innebär dels att upp­komsten av tromber (koagel eller koagulerat blod som täpper till blodkärl) är den huvudsakliga orsaken till hjärtsjukdom, och dels att tromberna i sin tur uppstår av en mängd olika ­orsaker.

“Om det inte är kolesterol vad är det då som orsakar ateroskleros?

I drygt 30 år har jag grubblat över den frågan.

Så en vacker dag visades jag mot ett nytt sätt att tänka av professor Paul Rosch. Över en middag påtalade han för mig att man måste överge enfaktormodellen och i stället se hjärtsjukdomar som en process.

Det kan liknas med rost på en bil­kaross. De flesta bilkarosser börjar inte rosta förrän lacken har skadats på något sätt. Hur kan det ske? Det finns en mängd möjliga orsaker. En sten kan flyga upp från vägen, du kan backa in i en dold låg mur, en burk med vita bönor kan ramla ur matkassen och stöta emot dörren.

Ytligt sett har en sten och en bönburk nästan ingenting ge­mensamt. Den enda kopplingen de har är att de båda, under vissa omständigheter, kan skada lacken på en bil.

När man ser på dem i det ljuset ser man den kopplingen. Det är inte vad de är, det är vad de kan göra. Det är inte sammansättningen eller funktionen utan processen, som binder samman dem, och den processen är skadan på lacken.

Genom processtänkandet blev det till slut möj­ligt att koppla samman alla riskfaktorer för hjärtsjukdomar: rök­ning, migrän, kronisk njursjukdom, diabetes

Vilket innebär att svaret på frågan om vad som orsakar hjärtsjukdom är: Att det inte finns något svar. Frågan är, och borde alltid ha varit: Hur ser processen för hjärtsjukdom ut? När man kan svara på det, kan man räkna ut hur olika faktorer kan orsaka ateroskleros. Och när man väl har förstått det kan man även räkna ut hur man snabbt får stopp på det hela” –  Malcolm Kendrick

I första delen av Hjärt­hälsans hemligheter går författaren igenom de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdomar alltifrån rökning, luftföroreningar och typ 2-­diabetes till psyko­social stress, psykisk sjukdom och bruk av immunhämmande läke­medel.

I andra delen av boken tar han upp vad du förutom att undvika riskfaktorerna kan göra för att förbättra din hjärthälsa. Det handlar om alltifrån lågkolhydratdiet, vitaminer och kost­till­skott till hög- intensiv fysisk träning, sol­expo­nering och att vårda goda sociala relationer.

Text: Karneval Förlag | Foto: Crossfit.com. Montage: NewsVoice

Malcolm Kendrick (drmalcolmkendrick.org) är läkare och för­fattare. Han tog sin allmänläkarexamen i Aberdeen, Skottland. Kendrick har i sam­arbete med EU-kom­missionen, byggt upp Europeiska kardiologföreningens utbildningssystem. Han är medlem i Centre for Evidence Based Medicine i Oxford och i The International Network of Cholesterol Sceptics (THINCS). Malcolm Kendrick har tidigare publicerat böckerna The Great Chole­sterol Con (2007), Doctoring Data (2015) och A Statin Nation (2018) samt medverkat i vetenskapliga tidskrifter som BMJ, Medical Hypotheses, Pulse och PharmacoEconomics.

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Själv är jag LCHFare sedan 90:talet då Montignac kom ut med revolutionerande bok om hur kosten påverkar oss
  på den tiden var mättat fett helt tabu.
  Följer Ingemar Ljungqvist råd att undvika allt vad lasarett och läkare heter.
  googla på ketosdiet, jag är ett bevis på att fungerar än så länge, är på väg mot de 80 utan ett piller och hugger min ved. (Att kunna värma sin stuga med ved verkar kunna bli något exklusivt verkar det)

 • Själv är jag LCHFare sedan 90:talet då Montignac kom ut med revolutionerande bok om hur kosten påverkar oss
  på den tiden var mättat fett helt tabu.
  Följer Ingemar Ljungqvist råd att undvika allt vad lasarett och läkare heter.
  googla på ketosdiet, jag är ett bevis på att fungerar än så länge, är på väg mot de 80 utan ett piller och hugger min ved. (Att kunna värma sin stuga med ved verkar kunna bli något exklusivt verkar det)

 • Omege 3, D3. Vidare som tas upp undvika stress, men gärna jäkt; om man är jäktat för att det finns så mycket roligt man vill hinna med i livet, men detta kontroller man ju själv. Undvik alkohol, socker och tobak.

  En annan sak gäller blodtrycket. Med stigande ålder stiger även blodtrycket. Vad läkemedelsindustrin då gör, är att med samma affärslogik som vid hög kolesterol: rekommendera medicinering. Här är det svårare att avfärda men gränsvärdarna är satta som för en tjugoåring, och det är av en affärsorsak.

  Ger man akt på sitt allmäntillstånd så går det faktiskt att känna av hjärtat. Annars påstås högt blodtryck vara utan direkta symtom förutom trötthet, illamående (ovanligt) huvudvärk till exempel, men de kan ha många olika orsaker. Känner man sin kropp känner man om det är något som är fel.

  Vi köpte en blodtrycksmätare från Swebbtv och testade under den årliga fastan, och fann att trycket det var för tok för hög, typ läge söka akut läkarvård.

  Vad gäller träning ligger vi närmast på amatörelitnivå och jag själv har en vilopuls på 47 med endast ett och ett halvt år kvar till 60-sträcket. Då vill dom även få det till ytterligare en diagnos (bradykardi) men vi mår bra och tänker inte söka hjälp än mindre ta deras rekommenderade preparat.

  Sedan är det delvis en myt att hjärtat pumpar blod. Hjärtats kammare använder sig ett mycket smartare energisparsystem. Här uppstår samma virvlar som styr alla naturfenomen, som gör att en öring kan stå still i en kraftigt forsande vattendrag med minimum av energiförslut – den skapar vivlar kring sig och använder detta dolda sätt att spara energi på.  

  • Ja det där med att hjärtat egentligen inte pumpar blodet är väl en pusselbit som många missat, eller aldrig hört om. Dr Thomas Cowan har många bra utlägg om saken för den som är intresserad.

   https://www.podbean.com/site/search/index

   Själv har jag för närvarande kramp i bröstet. Har en skogsmaskin på andra sidan sjön här, så sitter och “oroar” mig lite. Om det är strålningen eftersom maskinen räknar varenda jävla sågsnitt och skickar trådlöst i realtid, eller infraljuden den alstrar vet jag inte? Eller en kombination kanske? Eller är det kanske skogens sorg man känner. En vacker gammal skog som blir en sönderkörd åker på några dagar. För att bli pappkartonger så en miljon kineser kan äta på Mc Donalds.

   https://www.youtube.com/watch?v=ibsxVKU6B8s

  • Magnesium, helst i karbonatform så det inte kan överdoseras, hjälper kroppen reglera blodtrycket!

   Björn Borg hade f ö vilouls 30…

 • Omege 3, D3. Vidare som tas upp undvika stress, men gärna jäkt; om man är jäktat för att det finns så mycket roligt man vill hinna med i livet, men detta kontroller man ju själv. Undvik alkohol, socker och tobak.

  En annan sak gäller blodtrycket. Med stigande ålder stiger även blodtrycket. Vad läkemedelsindustrin då gör, är att med samma affärslogik som vid hög kolesterol: rekommendera medicinering. Här är det svårare att avfärda men gränsvärdarna är satta som för en tjugoåring, och det är av en affärsorsak.

  Ger man akt på sitt allmäntillstånd så går det faktiskt att känna av hjärtat. Annars påstås högt blodtryck vara utan direkta symtom förutom trötthet, illamående (ovanligt) huvudvärk till exempel, men de kan ha många olika orsaker. Känner man sin kropp känner man om det är något som är fel.

  Vi köpte en blodtrycksmätare från Swebbtv och testade under den årliga fastan, och fann att trycket det var för tok för hög, typ läge söka akut läkarvård.

  Vad gäller träning ligger vi närmast på amatörelitnivå och jag själv har en vilopuls på 47 med endast ett och ett halvt år kvar till 60-sträcket. Då vill dom även få det till ytterligare en diagnos (bradykardi) men vi mår bra och tänker inte söka hjälp än mindre ta deras rekommenderade preparat.

  Sedan är det delvis en myt att hjärtat pumpar blod. Hjärtats kammare använder sig ett mycket smartare energisparsystem. Här uppstår samma virvlar som styr alla naturfenomen, som gör att en öring kan stå still i en kraftigt forsande vattendrag med minimum av energiförslut – den skapar vivlar kring sig och använder detta dolda sätt att spara energi på.  

  • Ja det där med att hjärtat egentligen inte pumpar blodet är väl en pusselbit som många missat, eller aldrig hört om. Dr Thomas Cowan har många bra utlägg om saken för den som är intresserad.

   https://www.podbean.com/site/search/index

   Själv har jag för närvarande kramp i bröstet. Har en skogsmaskin på andra sidan sjön här, så sitter och “oroar” mig lite. Om det är strålningen eftersom maskinen räknar varenda jävla sågsnitt och skickar trådlöst i realtid, eller infraljuden den alstrar vet jag inte? Eller en kombination kanske? Eller är det kanske skogens sorg man känner. En vacker gammal skog som blir en sönderkörd åker på några dagar. För att bli pappkartonger så en miljon kineser kan äta på Mc Donalds.

   https://www.youtube.com/watch?v=ibsxVKU6B8s

  • Magnesium, helst i karbonatform så det inte kan överdoseras, hjälper kroppen reglera blodtrycket!

   Björn Borg hade f ö vilouls 30…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *