Plånboksvalet 2022 – Politiska åtgärder som på kort sikt kan minska konsumenternas kostnader

publicerad 17 augusti 2022
- Gästskribent
Åke Modée, pressfoto

Plånboken kan bli en central fråga i valrörelsen. Svenska folkets köpkraft urholkas i ett rasande tempo när realinkomsterna faller samtidigt som energipriserna, inflationen och räntekostnaderna ökar och kostsamma politiska beslut kan bli spiken i kistan för miljoner människor i Sverige.

Text: Åke Modée | #valet2022

Exempelvis en barnfamilj med bostadslån på tre miljoner i en villa i Stockholm får ställa in sig på att tappa över tio tusen kronor per månad i köpkraft. Risken är att många kommer att tvingas lämna sin bostad, samtidigt som konsumtionen minskar och fler blir arbetslösa.

Vad vill de politiska partierna göra för att vanliga medborgare inte skall behöva lämna sina hem och kunna upprätthålla en försvarlig levnadsstandard?

Vad som kommer göra oss fattigare

Historiskt har priset varit cirka femtio öre per kWh i hela landet, men steg kraftigt i slutet av förre året med stora skillnader mellan södra, SE4, och norra, SE1, Sverige.

Diagram, spotpris el

Skillnaden i pris beror bland annat på bristande överföringskapacitet från norra till södra Sverige, att elledningar för export till kontinenten med högre priser finns i södra Sverige och nedstängning av reaktorer.

Priset är tre kronor per kWh för fjärde kvartalet 2022 i Mellansverige och i södra Sverige, närmare fem kr per kWh[1] .

För de närmare miljoner med villa eller lägenhet med elvärme innebär detta en extra kostnad på upp mot 4000 kronor per månad, för en normal förbrukning på 20 000 kWh i mellan Sverige och än mer i de södra landsdelarna.

 • Inflationen steg till 8,5 procent i juni, enligt SCB. Enkelt uttryck har pengarnas värde minskat. Det innebär att en vanlig barnfamilj har fått en minskad köpkraft på uppskattningsvis 1000 kr per månad.
 • Räntorna. Att bekämpa inflationen med ökade räntor verkar vara riksbankers främsta vapen. Från noll ränta till kanske tre procent i början av 2023 innebär att bolåneräntorna för det stora flertalet ökar, efter skatteavdrag, med två procent. För ett bolån på tre miljoner kronor innebär det ökade nettokostnader på 5000 kr per månad.
 • Politiskt tycker alla partier att Sverige bör fördubbla sin elproduktionskapacitet och bygga nya elintensiva industrier. Rådande tankar på ny elproduktion och distribution kan förväntas kosta 1500 till 2000 miljarder kronor huvudsakligen från statliga investeringar under de kommande decennierna. Det kommer att kosta alla löntagare och pensionärer flera tusen kronor per månad.

Vad är orsaken?

Många politiker har en syndabock för allt, kriget i Ukraina. Men det är inte hela sanningen.

Vi får inte glömma att energiprisets uppgång i slutet av 2021, långt före kriget började, till stor del berode på USA:s och Tysklands beslut att inte öppna gasledningen, Nordstream 2, och att inte skriva långsiktiga gaskontrakt. När kriget i Ukraina är över och gasleveranser från Ryssland sker som traditionellt kan elpriserna falla. Men EU:s önskan att sluta köpa gas från Ryssland kan innebära att de höga elpriserna biter sig fast under väldigt lång tid.

Men allt kan inte hänföras till utländska förhållanden. Exempelvis Riksbankens agerande de senaste åren att för att pressa ner räntan skedde genom betydande ökning av peningmängden och köp av obligationer. Detta var inflationsgrundande, men gav också bankerna ökade utlåningsmöjligheter, som bidrog till ökade bostadspriser. En del av inflationen kan förklaras av sjunkande värde av den svenska kronan. Importvaror blir dyrare. Även här har Riksbanken ett visst ansvar genom massiva försäljningar av svenska kronor.

Vad kan politikerna göra?

Ja, det är en central fråga när nästan alla i Sverige kommer att uppleva att plånboken sinar. Det är en fråga som partierna måste svara på nu inför valet och inte hänvisa till drömmar om nya kärn- och vindkraftsverk om några decennier. Men vi är inte ensamma hela EU befinner sig i en ekonomisk allvarlig situation.

Några exempel på politiska åtgärder som på kort sikt kan minska konsumenternas kostnader:

 • Begränsa exporten av el. Exporten innebär miljardvinster för elproducenterna och miljardförluster för konsumenterna. Begränsad export kan gentemot EU försvaras som en nationel säkerhetsåtgärd för att hindra ett folkligt uppror.
 • Avskaffa privatkonsumenternas skatter på el, vilket vid ett elpris på tre kronor per kWh för en konsument med 20 000 kWh per år innebär cirka 19 000 kronor per år i minskade kostnader.
 • Inför stopp för hyreshöjningar under en tid eller hela kommande mandatperiod. För att kompensera ökade driftskostnader och räntor finns risk att fastighetsägare kommer att begära betydande hyreshöjningar.
 • Inför ett högsta pris och/eller ta bort momsen på ett antal baslivsmedel exempelvis mjölk och mjöl.
 • Halvera bankernas vinstmarginal på privata bolån exempelvis genom statliga obligationer och/eller göra den statliga banken, SBAB, till ledstjärna. Ändra Finansinspektionens regelverk för bolån så pensionärer kan byta bank och inte vara livegna en bank med sockrade räntor.

Text: Åke Modée

Referens

[1] Energimyndigheten. Pris den 13 juli 2022.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Om Kakabaveh med sitt enda mandat kunde, (det 175 te) sända Sverige mot avgrunden, vad kan då inte “Nyans” göra med ev. 16 mandat i den s k svenska “Riksdagen” efter den 11 September? Blir det vårt 9/11 (nine/ eleven)?
  Vad som gäller för framtida Sverige är inte att tolka s k gällande lagar och förordningar som socialisterna tvingat på svenska folket i en korrumperad s k “RIKSDAG”, följsamheten därvidlag sköts av en domarkår som är helt politiskt beroende. Cyniskt, kan Nyans medlemmarna i en kommande sammansättning av mandaten rensa ut ett antal korrumperad socialister, björntjänst eller ej?

 • “vad politikerna kan göra…” Eftersom inflation är ren stöld av sparkapital, inkomster, tid, etc. kommer de inte att göra någonting annat är slå blå dunster i skallen på folket, som blir bestulet.
  Hur kan man bli miljonär utan att producera något? Någon annans pengar!

 • Politikerna kommer endast att utlova bidrag, det är det effektivaste sättet att köpa röster. Det är nersläckt på både första och andra våningen hos samtliga politiker i Sverige i dag, det enda dom fokuserar på är det vanliga svamlet om nazister och rasister.

 • Det är svårt att se hur de flesta skall klara av dessa mycket stora prishöjningar på energi,transporter, mat, räntor och hyror. Alla lär försöka och dra ner på allt vilket kommer att sänka konsumtionen på allt som går att undvara.

 • “Vad kan politikerna göra?Ja, det är en central fråga när nästan alla i Sverige kommer att uppleva att plånboken sinar.”

  Driver du med oss eller har du levt under en sten dem senaste två åren?!?
  Dessa politiker har gjort all i sin makt lagligt och olagligt, att incjectera det svenska folket med en så kallad vaccin,och resultatet av detta “vaccin” har varit förödände för dem som tog den och deras familjer.

  “Vad kan politikerna göra?” Fu*k off.

 • Tack för en välskriven, men försiktig artikel. Vad händer om du får slut på cash: För många kommer situationen bli kritisk. Många är exponerade både på bolånemarknaden och har dessutom lånat till konsumtion. Man skär av all onödig konsumtion från periferin in till själva kärna. Uppsägning av diverse abonnemang. Kläder från secondhand och lappa laga. Streaming tjänster och gymavgifter ses över. Loppisarna proppar upp som svampar på landsbygden. Hur blir det med mobil, internet? Ett måste. Spara så mycket el det bara går. Man väljer vilka räkningar som är viktigast. Inkasso kraven börjar fylla år i tamburen och till sist stängs elen av. Missbruk med äktenskapsskillnad. Till sist räcker inte pengarna till hyran: man missade ett socmöte och bidraget frös inne. Förr eller senare tar hyresvärden till handräckning. Kinesa över på soffan hos bekanta en tid. Till slut står trappuppgångar och toaletter till buds. Med hoprullad sovsäck över aceln och påsar i händerna blir köerna till soppköken bara länge och länge med allt sämre mat. Härbärgen överfulla. Om inte missbruket, den psykiska ohälsa sätter punkt gör självmord det.

 • ”Vad kan politikerna göra”?
  Politikerna kan inte gör ett dugg ! ! !
  Det kommer an på väljarkåren att sparka dem, rubbet!
  Svenska folket skall tillåtas att pröva den medborgare som utfäster sig att rensa upp det socialistiska TRÄSKET.

  • Politikerna i Sverige är inte beroende av sina väljare. Man hör ofta dessa resonemang från folket att “rösta rätt och “dom ska bort efter valet osv. Men sanningen är den att alla etablerade politiker är beroende av varandra och stödjer varandra i vått och torrt. Det är lite som Messi och Ramos dom har framställts som de värsta fiender men nu spelar båda i PSG och är de bästa vänner!

  • Nu glömmer du Nordiska motståndsrörelsen som står för ansvarsutkrävande och förbättring av landets styrning.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *