Twittertrollet Morgan Johansson stormar mot den plattform där han själv härjat vilt i åratal

publicerad 11 augusti 2022
- Gästskribent
Morgan Johansson (S). Pressfoto: Regeringen.se
Justitieminister Morgan Johansson i februari 2022. Pressfoto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet
Justitieminister Morgan Johansson i februari 2022. Pressfoto: Magnus Liljegren, Regeringskansliet

OPINION. Nu går twittertrollens konung Morgan Johansson till storms mot den plattform där han själv härjat vilt i åratal. Twitter, säger ministern, är en ”kloak för högerextremism, rättshaverism och radikalisering” och därför vill han ge säkerhetspolisen utökade möjlighet att söka och spara information som hämtas från sociala medier.

Text: Bitte Assarmo, artikeln har tidigare publicerats i Det Goda Samhället

Han glömmer dock det faktum att Twitter också är en kloak för inkompetenta ministrar som lider av storhetsvansinne och problem med sin demokratiuppfattning. Hans övertramp är så många att man tappat räkningen och tillsammans med bland andra kollegan Annika Strandhäll tillhör han bottenskrapet av Twitterkloaken.

Morgan Johansson säger nu att regeringen vill skärpa lagstiftningen för att förhindra att högerextremister och våldsbejakande islamister får laglig tillgång till vapen. Vänsterextremister utelämnas helt i ministerns fina svada, trots att den autonoma vänstern är lika våldsbejakande och lika extrem som den högerextrema rörelsen och de islamistiska. Våld är helt enkelt inte lika förkastligt när det kommer från vänster.

Det är särskilt högerextremismen som oroar ministern. Det gjorde han klart vid en pressträff där han särskilt lyfte det högerextrema våldet, främst det som representeras av det han kallar ”ensamagerande unga män”. Det har inte tagits på tillräckligt stort allvar, påstod ministern, och hänvisade bland annat till mordet i Visby under Almedalsveckan:

”Om det hade haft islamistiska kopplingar till det här mordet, så hade vi fortfarande pratat om det, det hade dominerat valrörelsen men nu sjönk det undan ganska snabbt”.

Det är givetvis en ren lögn. Om den misstänkte gärningsmannen i Visby hade haft islamistiska kopplingar så hade Almedalsveckan slutat i en ljusmanifestation mot islamofobi och Morgan själv hade gjort allt för att förklara för medborgarna att gärningen hade mindre med islam att göra än med samhällets diskriminering av muslimer. Det finns alltid en ursäkt för ett islamistiskt terrordåd.

Läs mer: Regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort och använda hemliga tvångsmedel för mer övervakning

Enda anledningen till att Morgan alls nämner islamism är för att han känner sig tvungen. Han vet att det är det våldet som oroar majoriteten av medborgarna mest och hur skulle det kunna vara på annat sätt? Det var inte högerextrema som förvandlade påsken 2022 till en helg av upplopp, kravaller och mordförsök på poliser. Det var islamister, och det var både män, kvinnor och barn.

Dessutom är det djupt ohederligt av Morgan Johansson att använda mordet i Visby som ett politiskt slagträ. Även om den misstänkte gärningsmannen tidigare haft kopplingar till extremhögern, och även om offret var en offentlig person, så har polis och åklagare klargjort att han också har en historia av psykisk ohälsa och att han dessutom kan ha varit narkotikapåverkad när han begick mordet.

Ingen kan i nuläget därför veta om det fanns ett politiskt motiv bakom hans gärning, allra minst Morgan Johansson. Det är ingen hemlighet att den svenska psykvården fungerar dåligt, så ett minst lika troligt motiv är hat som bottnar i hjälplöshet och desperation.

En justitieminister bör iaktta lite större försiktighet innan han föregår en rättspsykiatrisk undersökning och en eventuell rättegång. Men Morgan Johansson är ingen vanlig justitieminister. Han är en maktfullkomlig sprätt som borde ha förpassats långt bort från Rosenbad för flera år sedan.

Det har dock länge stått klart att Morgan Johansson är här för att stanna. Vi blir inte av med honom, eftersom han är exakt den sortens politiker som socialdemokratin format.

Självgod, i fullkomlig avsaknad av självdistans och helt oemottaglig för saklig kritik kommer han att gå vid chefen fru Anderssons sida med sitt hånflin och sina lögner. Morgan Johansson forever, helt enkelt – i alla fall så länge socialdemokraterna får fortsätta styra Sverige.

Text: Bitte Assarmo


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq