Myndigheten för Psykologiskt Försvar – en konspirationsteoretisk trollverkstad?

publicerad 13 september 2022
- Gästskribent
Foliehatt på Mynndigheten för Psykologiskt Försvar? Foto: Axel Bueckert. Licens: Elements.envato.com

OPINION. Främmande makt definieras som en främmande regering eller främmande organisation eller entitet som är styrd eller kontrollerad av en främmande regering eller främmande organisation, eller hur var det nu?

Vår senast tillkomna myndighet: Myndigheten för Psykologiskt Försvar (MPF) påstår att det finns organisationer som vi vanligt folk ”inte känner till” som konspirerar för att lura dig med ett antal psykologiska tekniker.

Hade vi känt till allt detta, hade vi inte behövt denna information från en sådan myndighet. 

MPF menar att det finns hemliga grupper därute som du, en vanlig enkel medborgare, inte känner till och som vill manipulera dig.

Det här låter väldigt konspiratoriskt. Myndigheten påstår saker. Jag frågar: källa på det? Behöver vi verkligen en konspirationsteoretisk myndighet eller är det kanske inte ”teorier” de kommer med? Det kanske är fakta myndigheten presenterar? Vet myndigheten exakt vilka dessa främmande makter är?

Vart är i så fall listan på grupper och organisationer som utför denna effektiva manipulation? Jag hittar ingen sådan på myndighetens hemsida. ”Ryssland” är ju lite väl luddigt? Är det kulstötarna, björnarna eller hela rysslands befolkning? Är det USA, Kina eller stora stygga företag? Det är väl inte Brynolf och Ljung som avses? Det låter helt enkelt en smula flummigt och konspirationsteoretiskt.

Bland de påverkansbegrepp som förkommer finner vi: polarisering, manipulering av kortidsminnet, översvämning, informationstvätt och provokation. Det är starka anklagelser, men mot vilka?

Det verkar sannerligen som att vi har fått en konspirationsteoretisk myndighet på halsen och för att göra det extra “meta” och absurt finns det på myndighetens hemsida en text som handlar om just konspirationsteorier.

Alla konspirationsteorier har enligt Myndigheten för Psykologiskt Försvar 6 saker gemensamt:

  1. En påstådd, hemlig komplott.
  2. En grupp konspiratörer.
  3. ”Bevis” som verkar stödja konspirationsteorin.
  4. De hävdar helt felaktigt att inget händer av en slump och att sammanträffanden inte existerar. ”Inget är som det verkar och allt hänger samman.”
  5. Världen är uppdelad i gott och ont.
  6. De lägger skulden på vissa människor och grupper

Vad är det myndigheten själv gör?

Punkt 1 , 2 , 4 och 6 är exakt det som myndigheten själv pysslar med.

Punkt 3 däremot, det vill säga bevis som verkar stödja konspirationsteorin, lyser med sin frånvaro. Myndigheten presenterar nästan ingen fakta eller bevisföring om vilka grupper det rör sig om. Så vilka har då flest ”teorier”? Myndigheten för Psykologiskt Försvar eller alla andra som talar om konspirationer?

Är MPF:s teori att det kan vara vilka som helst? (men ibland typ ryssland liksom?)

Punkt 6 är lite lurig. MPF lägger nämligen skulden på vissa grupper, men de talar inte om vilka de avser. Är inte det ännu mer teoretiskt och konspiratoriskt? Akta dig för alla.

Det vore väl lämpligt att göra en lista på de grupper som bevisligen utsätter dig för dessa psykologiska knep om dessa grupperingar existerar? Annars blir det följdaktligen som Tove Jansson skrev att ”hemskast av allt är rädslan utan namn”. Med andra ord. Akta din rygg. När, var, alltid och överallt.

Vän av ordning kan komma med invändningen att myndigheten i princip bara hanterar HUR främmande makt manipulerar. Därför behöver de inte ha belägg för vilka aktörerna är.  Det är som att acceptera att folkhälsomyndigheten skulle tala om HUR man undviker smitta av en ny sjukdom, men samtidigt håller inne med vilka grupper som sprider viruset från början. Är det rimligt? 

En sista undran: Var är alla epitetsmytomaner som älskar att slänga epitetet foliehatt på folk? Här har du ju en hel myndighet att kritisera eller är skattefinansierade foliehattar en annan sak?

Text: Aston Lindgren

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq