RAND Corporation avfärdar Nya Dagbladets artikel om en komplott för att förlama EU

publicerad 16 september 2022
- Gästskribent
Nya Dagbladets artikel och RAND Corporations hemsida (Rand.org).

”En svensk tidning hävdar att tankesmedjan kom med en plan för att provocera Ryssland att attackera Ukraina för att skada Tyskland”, skriver Russia Today som syftar på Nya Dagbladets artikel om RAND. NewsVoice tog även upp samma rapport som vi OCR-skannade.

Text: Russia Today | Översättning: NewsVoice

En svensk nyhetskanal hävdade i veckan att USA planerat att försvaga Tyskland och EU genom att provocera Ryssland att attackera Ukraina. Den citerade ett dokument som påstås ha skrivits av RAND Corporation. Den inflytelserika amerikanska tankesmedjan avvisade påståendet och kallade det ”falskt”.

Historien om en påstådd amerikansk plan för att tömma EU:s resurser för att stödja sin ekonomi rapporterades på tisdagen av Nya Dagbladet, ett svenskt nyhetsorgan, som beskriver sig själv som anti-globalist, humanist, pro-frihet och oberoende. En engelskspråkig version [av artikeln] släpptes senare i veckan.

Tidningen hävdade att den fick ett hemligt dokument undertecknat av RAND Corporation, med titeln ”Försvaga Tyskland, stärka USA”. Tidningen, som påstås ha producerats i januari, beskrev ett scenario för hur USA skulle kunna hjälpa sin kämpande ekonomi genom att tappa resurser från sina europeiska allierade.

Den påstådda komplotten innebar att man uppmanade Ryssland att attackera Ukraina, vilket skulle tvinga EU att införa sanktioner mot Ryssland och frikoppla deras ekonomier från rysk energi.

Den resulterande skadan för EU:s medlemsländer, särskilt Tyskland, skulle undergräva EU:s politiska makt och potential att föra politik oberoende av USA – och det skulle utlösa ett utflöde av kapital och kvalificerad arbetskraft från Europa till USA, enligt planen som beskrivs av Nya Dagbladet.

RAND Corporation svarade på publiceringen på onsdagen. Ett kort uttalande sa att ”en förmodat läckt RAND-rapport om en bisarr amerikansk konspiration för att ”försvaga Tyskland” är falsk.” Den uppmanade läsarna att prova sin forskning om Ukraina och desinformation.

Tankesmedjan har varit en av de mest inflytelserika aktörerna inom USA:s utrikes- och militärpolitik i decennier. Whistleblower Daniel Ellsberg, som 1971 läckte hemligstämplade dokument till media som beskriver omfattningen av USA:s inblandning i Vietnamkriget, fick tillgång till tidningarna eftersom han arbetade för RAND Corporation som strategisk analytiker.

Text: Russia Today | Källa: RAND Corp. dismisses ‘fake’ report on plot to cripple EU

Prenumerera på NewsVoice - Få mail när vi publicerat nya artiklar
Loading


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq