Så här kan du hantera Copyright Agent och Copytrack när de kräver dig på fotopengar

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 24 oktober 2022
- Christian Pavón, jurist
Temabild: Stressad man framför dator. Foto: Prostock Studio. Licens: Elements.envato.com

MEDIA. Om du har en blogg eller hemsida där du lägger upp bilder eller om du äger ett alternativmedia finns en stor risk för att du någon gång råkar ut för tex Copyright Agent och Copytrack som av olika anledningar vill ha ersättning för påstått upphovsrättsskyddade bilder. Var på din vakt.

Text: Christian Pavón, jurist

Dessa krav saknar ofta total relevans och är i vissa fall inte bara felaktiga anspråk utan utgör även direkta bedrägerier. Jag har personligen under en tid assisterat tidningen NewsVoice mot två av dessa oseriösa företag.

Jag ger några exempel på hur de jobbar och hur du kan stå emot deras ofta oseriösa krav.

Företagen Copyright Agent och Copytrack

Copyright Agent är ett företag som är baserat i Danmark och som driver upphovsrättsanspråk. Copyright Agent påstår sig vara anlitade av stora aktörer såsom TT och Reuters. Detta kan mycket väl vara sant, men i så fall är det ännu viktigare att vi avslöjar hur dessa agenter agerar och hur deras modus operandi för att få fram pengar ser ut.

ArcanumSkolan 2024

Exempel på hur de jobbar:

Företaget Copytrack bedöms på Trustpilot, skärmdump
Företaget Copytrack bedöms på Trustpilot, skärmdump

Läs mer: Trustpilot om Copyright Agent

Copytrack och Copyright Agent har satt i system att ställa medvetet felaktiga upphovsrättskrav

Skärmdumpen ovan är ett av många exempel på hur denna typ av företag manipulerar. I detta fall har Copytrack kontaktat en man som är fotograf och som själv tagit ett specifikt foto och därmed är upphovsman till denna bild.

Det stoppade ändå inte Copytrack från att försöka kräva ersättningar från fotografen för bilden!

Det komiska är att Copytrack påstår sig värna upphovsrätten å upphovsmannens vägnar, men vänder sig här själva till en upphovsman och kräver honom på pengar för hans egen bild. Bedrägeriet är lika oetiskt som det är korkat.

Jag har ovan suddat bort bild och namn på personen som gav recensionen, eftersom han inte är en offentlig person, men alla recensioner med namn finns på Trustpilot om du vill kontakta personerna som blivit utsatta för bedrägerierna.

Läs mer: Trustpilot om Copytrack

En recension berättar om en annan form av bedrägeri som är vanligt i dessa sammanhang. Det handlar om krav på ersättning för foton som är helt upphovsrättsfria.

Det kan röra sig om så kallad Creative Commons (eller Public Domain) som tillhandahåller väldigt bra foton där upphovsrättsmakarna lämnat över sina bilder ungefär på samma sätt som många privatsamlare som lämnat över sina tavlor och värdeföremål till museer.

“NewsVoice fick ett krav från Copytrack för ett foto som var Public Domain [alltså fritt att använda]. Vi kunde redovisa det och då la Copytrack ner ärendet bara för att lite senare komma med ett nytt krav på en annan bild.” – Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Dessa bedrägerier är lite smartare än det första exemplet, då många människor är okunniga om vad CC egentligen är och därför hoppas man kunna lura människor att de har överträtt en påhittad gräns. Copyright-agenterna hotar med rättsliga åtgärder om en begärd summa ej betalas.

Det skrämmer en hel del personer som är okunniga om upphovsrätt till att faktiskt vackert betala den begärda summan.

Dessa företag tjänar mycket pengar även om enbart 10% går på deras bluffar. Det är därför väldigt viktigt att komma ihåg att inte betala en krona och på det viset förhindrar du copyright-agenterna från att facilitera fortsatta bedrägerier.

“Copyright Agent och Copytrack har satt i system att skrämma bloggare och ansvariga utgivare för nättidningar med juridiska konsekvenser om de inte betalar utifrån chanstartade betalningskrav. Ofta har de fel i sina anspråk. Rådfråga en jurist som behärskar copyright.

Om du börjar betala kommer de tillbaka, så det är värt den juridiska rådgivningen. Vi betalade säkert 10 fakturor i onödan för vi var osäkra på om vi hade rätten på vår sida.” – Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Copyright Agent bluffar, skärmdump
Copyright Agent bluffar, skärmdump

Här skriver Däckakuten Gävle om ett fakturabedrägeri vilket är huvudet på spiken för att beskriva dessa företag. Det ställer medvetet falska krav för att få ut pengar som de inte har rätt till.

Det finns massor med fler exempel och drar jag upp alla så skulle denna artikel bli extremt lång. Du kan Googla och själva läsa Google-recensioner och kommentarer på Trustpilot om alla dessa skräckhistorier.

Några saker du bör veta om upphovsrätt enligt upphovsrättslagen

 • Alla verk är inte upphovsrättskyddade.
 • För att ett verk ska vara upphovsrättsskyddat så måste det uppfylla en viss verkshöjd. Det krävs vanligtvis mer än bara ett foto på någonting. Det måste finnas något kreativt med fotot som gör att det kan betraktas som ett konstnärligt verk. Till exempel att man lägger till saker i bilden. En exempel är om lagt till en vacker rosa solnedgång.
 • Bilder på privatpersoner som används utan deras medgivande är upphovsrättsintrång, men klassas oftare som integritetskränkning.
 • Offentliga personer i offentliga sammanhang, till skillnad från privatpersoner, har du oftast rätt att dela bilder på.
 • Akta dig för brev från påstådda upphovsrättsaktörer som enbart undertecknar med förnamnet som tex: ”Hälsningar från Jenny på Copyright Agent!”. Skriver en person på ett företag inte ut hela sitt namn bör du dra öronen åt dig. Speciellt om det handlar om ett företag som påstår sig syssla med juridik som upphovsrättsbyråer gör.

Vad du alltid bör tänka på när du får upphovsrättanspråk är om anspråket stämmer överens med lagstiftningen. Lagstiftningen kan vara svår att tyda, men om du tar hjälp av juridisk expertis så lär du kunna bena ut begreppen.

Text: Christian Pavón, jurist (info@pavon.se)

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Inte för att Svensk polis gör något, och de flesta orkar väl inte?

  Men dessa företag skall ju polisanmälas för bedrägeri. Så fort de lämnar spår efter sig som kontonummer osv så finns ju ett spår till personen, personerna.

  Alternativt kan man ju skicka “papper” där man ber få reda ut om eventuellt misstag uppstått, uppge att ens tid är värdefull och att man måste debitera för detta men att man naturligtvis betalar om felet är ens eget. Kontaktar de dig vidare blir de betalningsskyldiga om man gör kontrakt osv rätt. Då är det inte försök till bedrägeri utan stöld. Dina 10 000 kr i timmen är kontrakterade, och har de valt att ingå avtal med dig så är de betalningsskyldiga.

 • Inte för att Svensk polis gör något, och de flesta orkar väl inte?

  Men dessa företag skall ju polisanmälas för bedrägeri. Så fort de lämnar spår efter sig som kontonummer osv så finns ju ett spår till personen, personerna.

  Alternativt kan man ju skicka “papper” där man ber få reda ut om eventuellt misstag uppstått, uppge att ens tid är värdefull och att man måste debitera för detta men att man naturligtvis betalar om felet är ens eget. Kontaktar de dig vidare blir de betalningsskyldiga om man gör kontrakt osv rätt. Då är det inte försök till bedrägeri utan stöld. Dina 10 000 kr i timmen är kontrakterade, och har de valt att ingå avtal med dig så är de betalningsskyldiga.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *