Pål Steigan: Vem äger IT-jättarna? – Global Politics

6
Pål Steigan. Foto: Jeblad. Licens: CC BY-SA 3.0
Pål Steigan. Foto: Jeblad. Licens: CC BY-SA 3.0

TEKNIK. Den svenska sajten Global Politics som drivs av Anders Romelsjö publicerade artikeln “Vem äger IT-jättarna?” skriven 2019 av norrmannen Pål Steigan. Den är fortfarande aktuell och allmänhetens insikt i vilka aktörer som egentligen är huvudägare i IT-jättar som Facebook, Twitter, Microsoft och Google är förmodligen fortfarande låg, men här kommer svaret på frågan. 

Text: Pål Steigan (Steigan.no) fd norsk politiker (Arbeidernes kommunistparti), författare och journalist | Svensk textkälla och översättning: Globalpolitics.se

Informationsteknik har blivit en av de viktigaste infrastrukturerna i det moderna samhället. I ett samhälle där informationsteknik används i produktionen av all annan teknik, och där all kommunikation, inhämtning och spridning av information i medierna, inklusive i propagandan är helt beroende av IKT (Informations och kommunikationsteknik), är ägandet och kontrollen av denna sektor en viktig fråga. Även krigsindustrin och krigföring är beroende av informationsteknologi.

Så i vår serie om vem som äger och kontrollerar de viktigaste sektorerna i vårt samhälle har vi nu kommit fram till IT-branschen: Vem äger IT-jättarna?

Men vem äger dessa IT-jättar och vilka ekonomiska krafter finns bakom dem?

När Europeiska kommissionen skulle tillsätta en kommitté för IT-jättar för att censurera Internet och sociala medier samlade de topparna på Facebook, Twitter, Google och Microsoft till ett möte.

Vi har sammanställt en översikt över de tio viktigaste ägarna till de fyra företagen. Observera att Google heter nu Alphabet och är förmodligen världens största IT-företag.

För att åstadkomma denna översikt har vi använt Morningstars databas, som i sin tur bygger på aktuell börsinformation.

De röda rutorna markerar var fondförvaltarna Morningstar, Vanguard, BlackRock, State Street och Fidelity har stora innehav.

IT-jättarna. Tabell: Morningstar.se
IT-jättarna. Tabell: Morningstar.se

Detta visar att dessa kapitalfonder har massiv kontroll över IT-jättarna. Tidigare skulle vi ha hittat de stora bankerna i några av dessa positioner och vi skulle ha hittat andra industriföretag. Nu är det fondförvaltarna som har tagit över, och det har visat sig vara fördelaktigt.

De som har följt den här serien kommer att se att det är samma trådar som löper igen. Dessa är de största ägarna till alla de största bankerna i USA. De är de största ägarna till vapenindustrin, Big Pharma, varumärkena och medieindustrin och nu återfinner vi dem i ledningen hos IT-jättarna.

Aktiva ägare

Vissa har hävdat att dessa fondförvaltare endast passivt investerar för investerares räkning och att man inte ska lägga så mycket vikt vid deras ägande. En gång i tiden kan det ha varit så, men inte nu längre.

De säger själva att de betraktar sig som aktiva ägare och de agerar som det. När det såg ut som att Hillary Clinton skulle vinna presidentvalet 2016 var BlackRock-chefen Larry Fink redo att ta över det amerikanska finansministeriet. Ett mer aktivt ägarskap kan väl knappt existera.

IT-jättarna har inte bara kontroll över den strategiska nyckelteknologin som samhället är helt beroende av. De har också enormt stor kontroll över oss vanliga människor.

Vad användare av Facebook, Google och Amazon inte ser, är vad som görs med deras data. Eftersom vi är dessa företags verkliga varor. Det är våra data och information om oss som gör dem rika. Det att ha mesta möjliga kunskap om oss, våra köpvanor, vår smak, våra önskningar, våra vänner och våra nätverk är bokstavligen guld värt.

De återfinns också bland världens rikaste företag. I Forbes 2000 , som listar de tvåtusen mest kapitalintensiva företagen i världen, finner vi IT-jättarna starkt representerade. Sex av de 20 mest kapitalintensiva företagen är IT-företag.

IT-jättarna finns därför inte bara i strategiska nyckelpositioner, utan i kraft av att de är kapitalförvaltare blir de extremt mäktiga aktörer och eftersom de också kontrollerar stora delar av det moderna samhällets “nerver och blodomlopp” måste det vara på sin plats att karakterisera deras roller som stater i staten.

De fattar beslut och anger riktlinjer som fullständigt placerar nationalförsamlingar vid sidan om och deras ägare visar sig alltså vara samma vanliga misstänkta som vi återigen möter. Lägg märke till att detta inte är en slutsats baserad på annat än allmänt tillgänglig börsinformation.

Text: Pål Steigan (Steigan.no) fd norsk politiker (Arbeidernes kommunistparti), författare och journalist | Svensk textkälla och översättning: Globalpolitics.se

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
6 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Josef Persson
Josef Persson
Gäst
6 oktober 2022 kl 11:37

Människor måste lära sig att alltid gå ett steg längre.

Vem äger så VanGuard och Black Rock? Och storleken på aktieinehav är inte heller hela kakan. Preferensaktier, b aktier och a aktier osv. En nyckelperson i styrelsen räcker, och flest röster under de aktieposter som betyder något.

Jag sitter nu vid en elsanerad dator, en HP. Operativprogramet är microsofts, vem betalar de licensavgifter till? Komponenterna kommer från samma jättar, vem äger dem. Komponenterna görs av råvaror från gruvor, vem äger dem? Och vem tillverkar utrustning för gruvdrift? Datorn kommunicerar över internet med ett telebolag. Vem äger det? I fallet det är mobilbasstationer som kommunikationen går över, vem har tillverkat dem?

Skulle det kunna vara så att de stora IT jättarna kanske är slavar under någon annan de med? Någon som har patenten på tekniken de använder, programmavaror, licenser och betalningsöverföringar osv?

Herr Wall-enberg fick mitt under lockdown åka till Kina och plocka hem massa labratorieutrustning. Sen mitt under brinnande krig fick man göra samma sak från Ukraina. Kanske börjar någon bli lite sur på kreti och pleti som har sina fingrar i syltburken precis överallt?

Tydligen har någon Lundin aktie på olja nu stigit 80%. Och tydligen sitter Gode herr Bildt på aktieposter i Gazprom. Är det verkligen Putte som sprängt ledningarna? USA? Eller Sverige? Varför talar människor fortfarande om stormakter, när folken i dessa länder är eller beter sig som fullständigt maktlösa?

Det är väl de bakom kulliserna som borde namnges istället?

JohnnyD
Johnny
6 oktober 2022 kl 07:53

Pengar är idag data. Den nya datatekniken är idag hjärtat i dagens finansiella system. Tekniken är fantastisk och billig så idag har alla en super computer i fickan.

jesslar53
jesslar53
Gäst
Reply to  Johnny
6 oktober 2022 kl 08:56

Då är det väl bara att stänga av internet så borde dom bli bankrupt??
För 30-40 år sedan fanns inget internet ??
Men vem stänger av internet och tar oss tillbaka till verkligheten??

Josef Persson
Josef Persson
Gäst
Reply to  jesslar53
6 oktober 2022 kl 11:15

Solen möjligtvis!

En tillräckligt rejäl solstorm och mycket av infrastrukturen ryker…

jesslar53
jesslar53
Gäst
Reply to  Josef Persson
6 oktober 2022 kl 15:01

Bra svar,,man kan bara hoppas på en ny Carrington det är ett tag sedan nu 1859.

Lars insulander
Lars insulander
Gäst
Reply to  jesslar53
6 oktober 2022 kl 19:00

Hämnd för NS 1o2 skulle kunna bli känsliga satelliter. Ryssarna kan störa dem, övriga världen saknar skydd.