Gardiner för bättre nattsömn och minskad insyn

publicerad 14 november 2022
- Extern skribent
Gardiner för bättre nattsömn. Licens: Elements.envato.com
Gardiner för bättre nattsömn. Licens: Elements.envato.com
Gardiner för bättre nattsömn. Licens: Elements.envato.com

LIVSSTIL. Gardiner är en viktig komponent av inredningen då de spelar en stor roll för helhetsintrycket av hemmet. Men gardiner kan göra mycket mer än att framhäva din personliga stil och rama in bostaden – de fyller även en rent praktisk funktion. Rätt gardiner kan skärma av insynen där du önskar, samtidigt som de har en positiv effekt på ens sömn.

Förhindra ljusinsläpp för att skapa en optimal sovmiljö

Under sommarmånaderna kan solljus vara oerhört frustrerande, särskilt när det är dags att sova. Om du, som de flesta svenskar, arbetar under vanliga kontorstider kan det vara svårt att hitta lugnet och varva ner på kvällen när det fortfarande är ljust ute. Om så är fallet kan en mörkläggningsgardin vara den perfekta lösningen, eftersom mörkläggningsgardiner stänger ute det starka solljuset och samtidigt gör rummet lite svalare under sommarnätterna.

Dessutom kan du välja vilken färg du vill ha på mörkläggningsgardinerna och oavsett om du väljer en svart eller beige mörkläggningsgardin så får man den önskade effekten. Med en lämplig färg kan du ge ditt sovrum ett stilrent uttryck och samtidigt förbättra din sömnkvalitet då det ena nämligen inte nödvändigtvis behöver utesluta det andra.

Sömn är oerhört viktigt då  långvarig sömnbrist ökar risken för ett antal sjukdomar som diabetes och depression. Men även på kort sikt kan din kropp påverkas negativt och dålig sömn kan bland annat göra att kroppen har svårt att fungera som den ska, samtidigt som det blir svårare att koncentrera sig.

Förhindra förbipasserandes blickar med rullgardiner

Om du bor i ett villakvarter med många grannar eller i en lägenhet på bottenvåningen är det inte lätt att förhindra att folk tittar in genom fönstren, åtminstone inte med ett par vanliga gardiner. En del har dock inget problem med detta alls, medan andra kan uppleva att det är ganska obehagligt. Om du vill kunna förhindra insyn så är en ordentlig mörkläggningsgardin en bra lösning.

Rullgardiner finns i en mängd olika varianter och kan därför passa praktiskt taget alla inredningsstilar. De kan användas inte bara för att minska insynen och ljusinsläppet, utan också för att rama in ditt utrymme på ett mycket elegant och effektivt sätt.

Om du vill ha gardiner som är extra mörkläggande kan en kassettrullgardin rekommenderas. Dessa gardiner består av skyddande kassetter som effektivt blockerar ljuset utifrån. Dessa finns också i en rad olika färger på både kassett och sidoskenor, så att du kan matcha dem med stilen i hela ditt hem.

Extern skribent | Läs mer om livsstil i NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq