Solens magnetism åter lika låg som under Lilla Istidens kalla perioder

publicerad 20 november 2022
- Tege Tornvall
Temabild: Vinterkaos i trafiken i Ryssland, 4 january 2022. Foto: Zharkovairina. Licens: Elements.envato.com
Temabild: Vinterkaos i trafiken i Ryssland, 4 january 2022

NewsVoice fick in denna text den 16 november av Tege Tornvall. Vi publicerade den inte, men med ledning av den pågående helgens väderutveckling blev artikeln riktigt intressant i debatten om klimatförändringar och väderlekar.

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com

Någon enstaka plusgrad i kanadensiska Toronto, amerikanska Chicago samt ryska Moskva och St. Petersburg. Det spår nyhetsmedias väderrapporter för torsdag 16 november.

Vädertjänsten Tropical Tidbits visar ovanlig kyla över hela Nordamerika långt ned i Mexico. Rutgers-laboratoriets snökarta visar snö i nästan hela Kanada, nordvästra USA och hela Sibirien ned till Kazakstan och Mongoliet.

Samtidigt har större delen av Europa haft ovanligt varmt i november– och kallt i september.

Det tyder på oro i luften. Den kommer av att jetströmmarna i norr gör större bukter och släpper in mer varm luft från söder eller mer kall luft från norr. Det skapar omväxlande låg- och högtryck över norra halvklotet.

Stora temperaturskillnader ger starkare vindar. Storm- och orkanvarning utfärdas för Florida och USA:s sydöstra kust.

Men om detta berättar svenska nyhetsmedia föga. Det passar inte in i dagliga rapporter från klimatmötet i Egypten. Där varnas för fortsatt global uppvärmning, orsakad av tillskott av koldioxid från mänsklig verksamhet.

De påstås hota fattiga länders försörjning. Men de facto har världens skördar åren 1930-2015 ökat mer än fem gånger enligt FN:s livsmedelsorgan FAO. Åren 1961-2021 ökade skördarna mer än två gånger.

Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält. Det är det konkreta resultatet av en dryg grads global uppvärmning och mer koldioxid i atmosfären sedan slutet av 1800-talet. Då slutade Lilla Istiden, som varade ca 1300-1870 med periodvis besvärande kyla, missväxt och svält. Det tycks de som varnar för fortsatt uppvärmning ha glömt.

Men nu är Solens magnetism åter lika låg som under Lilla Istidens kalla perioder. Mindre solvind släpper in mer kosmisk strålning med mer moln och nederbörd som följd. Det förebådar kyligare klimat framöver.

Inget att se fram emot!

Text: Tege Tornvall, Klimatsans.com

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Tidig vinter
Stöd NewsVoice 2024
 • En avkylande effekt, som IPCC inte räknar på, är stora Vulkanutbrott.

  Just nu håller ett ovanligt stort utbrott i Kamtjatka på att bryta ut. Blir det så, så kan vi nordbor räkna med att extra starkt påverkas, då askspridningen oftast sker i de högsta atmosfärslagren. Innebörden blir mer kyla ett par år. Också bra, att Bill Gates nu kan studera effekten av en av sina tokigheter, nämnligen att sprida ämnen höst upp i atmosfären som skall “skugga” solinstrålning. Ännu värre är det att han vill lägga molnet i princip utanför atmosfären.

  Som tur är nekade Rymdstyrelsen att betala. Men ett skuggande moln på våra breddgrader kan göra hela jorden till en isboll.

 • Själv brukar jag följa “rymdvädret” för att se hur solen påverkar mig och hur jag mår. Finns en del forskning på området, bland annat hur våra hormoner och signalsubstanser påverkas av solens cykler.

  https://www.spaceweatherlive.com/sv.html

  När solvinden kliver över 500 km/s brukar jag få tryck i huvudet, och går den över 550 km/s övergår det oftast i huvudvärk. Mer eller mindre svår.

  När man följer de här olika parametrarna och hur man reagerar och mår så kan man också se påverkan rent konkret på vädret. När solen får ett stort hål och magnetismen blir lägre släpper mer materia och när solvinden går mot jorden och slår in i atmosfären skapas en hel kaskad med effekter. Ofta då det börjar blåsa helt hux flux, och kan bli tio plusgrader mitt i vintern.

  När man försöker föklara sånt här för klimathysterikerna bara står de där som ett frågetecken och rabblar mantrat CO2, CO2, CO2 lite osamanhängande.

  Vårat “klimat” är en oerhört komplicerad företeelse som påverkas av massor med olika saker i vår omgivning. Just sådana här artiklar tror jag behövs i debatten. Skulle sedan moder jord ryta ifrån ordentligt, som bibeln förutspår enligt vissa. Ja då spelar det nog inte så stor roll att du laddat din Tesla och kör hem maten i “klimatkompenserade” plastpåsar.

  https://swebbtube.se/w/itAWzL9vn94G3iTcaw5aTm

  Ska människor vara rädda för något så borde det väl vara kyla? Kyla och mindre sol, källan till allt liv på planeten. Solen som man nu artificiellt håller på att blockera ut. Stöld av livet!

  • ”Stöld av livet”?
   Det står inget i vår ”grundlag” om att ADMINISTRATIONEN skall skydda våra LIV.
   Tvärt om det blir för ”stökigt” för dem med så många mänskliga individer på vår jord.
   Naturen sköter det mesta, årsmåner t.ex.
   Tack TG!

 • En avkylande effekt, som IPCC inte räknar på, är stora Vulkanutbrott.

  Just nu håller ett ovanligt stort utbrott i Kamtjatka på att bryta ut. Blir det så, så kan vi nordbor räkna med att extra starkt påverkas, då askspridningen oftast sker i de högsta atmosfärslagren. Innebörden blir mer kyla ett par år. Också bra, att Bill Gates nu kan studera effekten av en av sina tokigheter, nämnligen att sprida ämnen höst upp i atmosfären som skall “skugga” solinstrålning. Ännu värre är det att han vill lägga molnet i princip utanför atmosfären.

  Som tur är nekade Rymdstyrelsen att betala. Men ett skuggande moln på våra breddgrader kan göra hela jorden till en isboll.

 • Detta går hand i hand med vad Martin Armstrong har sagt. Att nu kommande till minst 2040 kommer det bli kallare. Kommer det vara den mänskligt skapade globala uppvärmningen som orsakar det enligt IPCC och vetenskapen?

  • NASA har uttalat att den avkylning som de senaste åren startat, kommer att övergå i uppvärmning typ 2060-65 och nästa avkylning kommer typ 2130. Notera att avkylningarna blir allt “kyligare” med tiden. Vi närmar oss åtminstone en ny Liten Istid eller t o m ny Istid. Faktiskt borde jorden rent “statistiskt” befinna sig i istid redan.

 • Själv brukar jag följa “rymdvädret” för att se hur solen påverkar mig och hur jag mår. Finns en del forskning på området, bland annat hur våra hormoner och signalsubstanser påverkas av solens cykler.

  https://www.spaceweatherlive.com/sv.html

  När solvinden kliver över 500 km/s brukar jag få tryck i huvudet, och går den över 550 km/s övergår det oftast i huvudvärk. Mer eller mindre svår.

  När man följer de här olika parametrarna och hur man reagerar och mår så kan man också se påverkan rent konkret på vädret. När solen får ett stort hål och magnetismen blir lägre släpper mer materia och när solvinden går mot jorden och slår in i atmosfären skapas en hel kaskad med effekter. Ofta då det börjar blåsa helt hux flux, och kan bli tio plusgrader mitt i vintern.

  När man försöker föklara sånt här för klimathysterikerna bara står de där som ett frågetecken och rabblar mantrat CO2, CO2, CO2 lite osamanhängande.

  Vårat “klimat” är en oerhört komplicerad företeelse som påverkas av massor med olika saker i vår omgivning. Just sådana här artiklar tror jag behövs i debatten. Skulle sedan moder jord ryta ifrån ordentligt, som bibeln förutspår enligt vissa. Ja då spelar det nog inte så stor roll att du laddat din Tesla och kör hem maten i “klimatkompenserade” plastpåsar.

  https://swebbtube.se/w/itAWzL9vn94G3iTcaw5aTm

  Ska människor vara rädda för något så borde det väl vara kyla? Kyla och mindre sol, källan till allt liv på planeten. Solen som man nu artificiellt håller på att blockera ut. Stöld av livet!

  • “Stöld av livet”?
   Det står inget i vår “grundlag” om att ADMINISTRATIONEN skall skydda våra LIV.
   Tvärt om det blir för “stökigt” för dem med så många mänskliga individer på vår jord.
   Naturen sköter det mesta, årsmåner t.ex.
   Tack TG!

 • Detta går hand i hand med vad Martin Armstrong har sagt. Att nu kommande till minst 2040 kommer det bli kallare. Kommer det vara den mänskligt skapade globala uppvärmningen som orsakar det enligt IPCC och vetenskapen?

  • NASA har uttalat att den avkylning som de senaste åren startat, kommer att övergå i uppvärmning typ 2060-65 och nästa avkylning kommer typ 2130. Notera att avkylningarna blir allt “kyligare” med tiden. Vi närmar oss åtminstone en ny Liten Istid eller t o m ny Istid. Faktiskt borde jorden rent “statistiskt” befinna sig i istid redan.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *