Spara pengar på elen med dessa tips!

publicerad 7 november 2022
- Extern skribent
Spara pengar på el. Licens: Pexels
Spara pengar på el. Licens: Pexels
Spara pengar på el. Licens: Pexels

Det är alltid klokt att tänka på elförbrukningen och dess miljöpåverkan. Det kan kännas översvallande när det kommer till hur vi kan spara mer, men som tur finns det flera alternativ för billig el och många hushållsknep som vi kan dra nytta av. Oavsett var eller hur du bor så finns det lösningar för dig.

Svenska skäl bakom höga elkostnader

För att kunna ändra elkostnaden så måste vi förstå vad som orsakar det. I Sverige är en av de vanligaste skälen för hög elförbrukning våra element under kalla vintrar. Vitvaror och vattenberedaren är också en vanlig orsak i dagens samhälle.

Hur sparar du pengar på din elräkning?

En av de första grejerna du bör göra om du vill ha billig el är att kolla och jämföra erbjudanden från elhandlarna. Till att börja med kan det vara värt att kolla om någon elhandlare har billigare avtal eller speciella erbjudanden. Research på nätet kan göra en stor skillnad när det kommer till att fatta ett beslut.

Generella tips för att minska elkostnaden

En av de enklaste sätten att spara pengar på din elräkning är att ställa in kortare program på diskmaskin och tvättmaskin. Om du inte använder mycket disk så är det kanske mer värt att diska det för hand. Du kan också se till att använda mindre energi genom att skaffa LED-lampor för ditt hem. Inte bara är de mycket mer energieffektiva än lågenergilampor, utan de ger också mer ljus och är brandsäkrare.

En av de mer effektiva lösningarna är att installera en termostat på dina element som automatisk reglerar temperaturen efter behov. Detta gör det möjligt för dig att ställa in hur varmt du vill ha det i ditt hem, och det kommer också att hålla rummet svalare när du inte är hemma. Även om dessa automatiska reglerare drar ström så är det betydligt mindre än vad de sparar åt dig.

Energibesparing under vintern

Alla vill ha det varmare i hushållet under vintern. Vad kan göras åt det? Faktum är att vi inte behöver ha elementen så varma när vi inte är hemma. En automatisk reglerare kan justera så att den håller hushållet svalt medan det är tomt och uppvärmt när du kommer hem. Prova även att sänka en grad eller två i sovrummet. Det rekommenderas att vara 16-18 grader. Varje grad gör en skillnad.

Enligt statistik så finns det korrelationer mellan internationella elkostnader och naturgaspris samt oljepris. Men i slutändan finns det en mängd olika sätt att göra en skillnad och i slutändan så är ingen insats är för liten. Tänk på att tio minuter av energibesparing varje dag är bättre än ett dygn om året.

Extern skribent

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice