RT: Parliament Takes Heat Over New Swedish Espionage Law

publicerad 17 november 2022
- av News@NewsVoice
Riksdagen. Foto: Janwikifoto. Licens: GFDL

SWEDEN. The legislation may result in a crackdown on freedom of speech, media representatives fear.

Sweden’s new espionage law poses a danger to the nation’s democracy by making investigative journalism much more difficult, some local outlets and media workers have suggested. The new legislation was supported by parliament on Wednesday amid demands by Türkiye that Sweden stop supporting Kurdish “terrorists” as a condition for allowing it to enter NATO.

The new law introduces crimes of “disclosing secret information in international cooperation,” “foreign espionage” and “aggravated foreign espionage.” The latter may carry a prison sentence of up to eight years.

Swedish Prime Minister Ulf Kristersson spoke in favor of the legislation, arguing that it would make it easier for Stockholm to work together with its international partners. He also insisted that the move “is not about constraining the work of journalists, but about an express will to hurt these interests.”

However, several media outlets, including national broadcasters SVT and Sveriges Radio, noted that the law “threatens democracy and freedom of speech.” This sentiment was echoed in a joint public letter by Swedish media workers released last week.

The bill, they said, “risks having an inhibitory effect on whistleblowers and other important sources for investigative journalists.” It can also have “huge consequences” for reporting on Sweden’s participation in such international organizations as the UN and NATO.

In May, Sweden, along with its Nordic neighbor Finland, applied to join NATO, citing Russia’s military operation in Ukraine as the reason. Their membership bid, however, was initially opposed by Türkiye, with President Recep Tayyip Erdogan claiming in late May that the two countries support Kurdish “terrorism.” Later, all three parties signed an agreement addressing Ankara’s concerns. Negotiations on the matter are still underway, with Türkiye, as well as Hungary, yet to ratify the Nordic states’ applications.

Commenting on Finland and Sweden’s NATO bid, Kremlin Spokesman Dmitry Peskov warned in June that the move would not contribute to Europe’s security but instead further escalate tensions between Moscow and the West.

By RT.com, “Swedish parliament takes heat over new law


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Av någon anledning framför media lagen som gällande för undersökande journalister. FEL! Journalister kan fortsätta att gräva, men med viss begränsning.
  Det verkliga målet för lagen är att inskränka svenska gräsrötters rätt att slå larm, när utländska intressen är involverade. Och när är det INTE utländska intressen involverade i Sverige?

  Uppstarten lär bli försiktig, men allt eftersom kan vi gräsrötter vänta oss ett årligen ökande antal “Karl Hedin-fall”

  • Det allvarligaste i sammanhanget är dock att grundlagsändringen sker över svenska gräsrötters huvuden!
   Vi hade alldeles nyss ett allmänt val. I en demokrati hade det varit naturligt att tillföra en röstsedel om grundlagsändringen, som skulle besvaras med JA eller NEJ!
   Nu blev det inte så, eftersom makthavarna VET att utfallet skulle bli “helt fel”!

 • https://www.familjensjurist.se/fraga-juristen/ovrigtannat/kan-riksdagen-stifta-lagar-om-vad-som-helst/
  Riksdagen kan dock inte stifta lagar med vilket innehåll som helst. Mänskliga fri- och rättigheter begränsar nämligen riksdagens lagstiftande makt. Dessa regler är relativt många, men det är till exempel inte tillåtet att stifta en lag om att tillåta tortyr (se regeringsformen 2 kap 5 §; för resterande mänskliga fri- och rättigheter, se 2 kap regeringsformen).

  Inte seriös lagstiftning…

  Finns massor i regeringsformen som blockar detta tycker jag (även om den helt klart är globalistanpassad) – som exempel

  den enskilda människans frihet och värdighet.
  Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål
  Det allmänna ska verka för att demokratins idéer osv.

  Yttrandefrihet och tryckfrihet borde inte gå att inskränka under normala förhållanden – möjligtvis under undantagstillstånd.

  Det är ännu en anpassning till Agenda 21 och the Great Reset – folk får det de förtjänar – ingen bryr sig så då gör politikerna vad som helst.

  Politikerna visar ingen som helst respekt längre för vuxna människor – alla behandlas som barn.

  Slutligen så är det inte seriöst att stifta lagar som inte har förankring i befolkningen – det sociala kontraktet – som numera är ensidigt brutet av de globalistiska politikerna i landet var mycket viktigt och i grunden så kunde inte ansvarsfulla seriösa politiker gå över den gränsen – det var något mycket viktigt. Detta är alltså borta för längesedan och Sverige finns därmed inte till i egentlig mening som nation längre och stat och befolkning separerar. Om jag var politiker skulle jag akta mig för just detta – jag skulle se till att kontakten alltid fanns kvar – men det är så det är – framtiden blir något helt annat – och det kanske är i grunden bra….

  https://youtu.be/6stu3sLJPp8
  Grundlagsändringen möjliggör något MYCKET värre

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *