Åke Modée: Solen kan rädda Parisavtalet!

-

OPINION. Solen kan prismässigt konkurrera ut fossila bränslen för elproduktion, skapa en klimatsmart elintensiv industristruktur och grunda för en ökad levnadsstandard i många fattiga länder.

Billig el utvecklade Sverige – nu är nya tider

Etableringen av kärnkraftverken på 70-talet, med statliga räntesubventioner, följdes av nästan fem decennier med låga och ofta extremt låga elpriser. I hus rekommenderades direktverkande el, företag anpassade sina processer till låga elpriser och biobränsle i värmeverk ersattes med el. Tiderna förändras. Nu är det snart slut med kärnkraftselen och Sverige har förlorat sin konkurrensfördel med billig el.

I Sverige talar vi om att landbaserade vindkraftverk kan producera el till en kostnad på runt femtio öre per kWh utan subventioner. Kostnaden för ny kärnkraftsel kommer kosta mer än vindkraftselenligt de flesta experter. Men i soligare länder kan solbaserad elproduktion ske till radikalt lägre kostnader.

Solbaserad elproduktion för 10 – 12 öre per kWh

Saudiarabien upphandlade 2021 en 600 MW anläggning där elpriset blev drygt 10 öre per kWh. Senare upphandlingar har varit några ören dyrare. Även i USA beräknas priset på solbaserad el närma sig 10 öre per kWh. Det installerades globalt 200 TWh solbaserad el år 2021 och den årliga tillväxten är 30 % och kan tillsammans med vindkraft redan 2030 bli den dominerande källan för elproduktion globalt.

Med hänsyn till att investeringskostnaderna för solbaserad elproduktion stadigt minskar och att tiden från planering till elleverans är kort, cirka ett år i Kina, kan priset för el i soliga länder bli mycket lågt.

Inte minst i södra Europa kommer det att byggas mycket solkraftsel och EU kommer, genom sjökablar, kunna köpa el från Afrika. En kabel mellan Tunisien och Sicilien är redan under byggnad. Europas elmarknad kommer se helt annorlunda ut om drygt femton år när vindkraften byggts ut och solenergin blir billigare än elproduktion med naturgas och kol.

I Australien är 12 % av elproduktionen redan solbaserad, år 2021, och cirka nio procent i Japan, Italien och Tyskland.

Soliga länder, exempelvis USA, Sydafrika, Australien, Saudiarabien och Nordafrika får med solbaserad el komparativa fördelar att satsa på elintensiva industrier exempelvis aluminiumsmältverk, järnsvampsproduktion, fossilfritt stål och kemikalier.

Billig el är inte Sveriges framtid – utan kunskap

Regeringen har drömmar om att återskapa en svunnen tid med billig el och planerar för ny kärnkraft och en fördubblad elproduktion till minst 300 TWh år 2045 för i huvudsak till elkrävande företag i Norrland, som är helstatliga eller statskontrollerade. En TWh el motsvarar förbrukningen i 50 000 villor.

Sveriges omställning från industri- till kunskapsnation pågår i ett accelererande tempo. Emellertid är det alltför många politiker som fortsatt styrs av industrisamhällets tankemodeller med fokus på bland annat storskalig fysisk produktion, råvaruförädling och hierarkiska beslutsvägar. Tidigare hette det ”Socialdemokratisk betongpolitik”.

Samtidigt har Sverige under de senaste decennierna blivit en ledande innovations- och IT-nation, som sysselsätter hundra tusentals personer i företag med produkter och system som ingen hade en tanke på för tjugo år sedan. Kunskap är sannolikt idag Sveriges och i framtiden landets viktigaste konkurrensfördel.

Sveriges framtid handlar om att tillvarata de mänskliga resurserna, invånarnas begåvningspotential och kreativitet. Välutbildad arbetskraft, som redan är en akut bristvara, kommer att få avgörande betydelse för framtidens tillväxt och välfärd.

Text: Åke Modée

Åke Modée, pressfoto
Åke Modée, pressfoto
Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

13 KOMMENTARER

Prenumerera
Notify of
guest

13 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
södergren
södergren
Gäst
2 februari 2023 kl 09:26

Nu när Tyskland skall gå i krig med Ryssland och måste ha en industrell kapacitet att smälta järn, med vindkraft? Vem är predestinerad att frysa?
Tyskland på vintern är inget varmt och skönt ställe. WWll hölls i gång med kol.
Skall WWlll hållas igång av småbarn-slavar i Kongo? Eller metallnudlar från Stilla Havet? Och åkarbrasa?
Att tänka i en framtida tidslinje är knappast en globalistisk kapacitet.

södergren
södergren
Gäst
28 januari 2023 kl 15:13

Om man nu skall solelektrifiera planeten, varför sprayar (SAI) man då för att minska solinflödet?
Här har en planet snurrat runt en sol i evigheter och helt plötsligt skiter en fluga på tidslinjen där staden Paris skymtar förbi och folken får panik.

Fredrik E
Gäst
Reply to  södergren
28 januari 2023 kl 18:57

För att öka den magnetiska förmågan i det spaciala luftrummet så att
öka 5G:s räckvidd för att.
1.Öka den transkraniala räckvidden för Agenda 2030:s favoritkaptial RNM.
(Remote Neural Monitoring).
2.Därför sprayar man som tokar.
3.Kommer implementeras med digital vaccinpass och vaccin (booster).
4.Syftar också till att styra vädret men är mera sekundärt.
5.Klaus Scwhaub menar att (I Davos) att #DE har teknolig att läsa av tankar och känslor, det är alltså DENNA TEKNOLOGI han menar.
Har skrivit om transkranial stimulering och Remote Nerual Monitoring tidigare på NewsVocie, de som är icke vaccinerade har inget att frukta.
-Däremot..-ja ni förstår säkert VARFÖR VILL DE VACCINERA ALLA?
-Ja som sagt det är alltså alltid frukten,dvs den förbjudna frukten det handlar om.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
Reply to  Fredrik E
28 januari 2023 kl 22:12

Ja du har skrivit förut och det var fel då också.
Jag kollade just en artikel om braingrains (hjärnkorn)
I populärvetenskap framställer dom sånt som små mobiltelefoner utan att förklara det tekniska som behövs men i originalartikeln i Nature electronics gav de utförlig info.
Braingrains var kvadratiska med 0.65mm sida med en mottagar/sändare spole ngt mindre
Men för att få den att fungera krävdes 1cm stora mellanlänkar en /per cm2 av delar av hjärnan man vill kommunicera med och dessutom samma sorts länkar utanpå huvudet 8mm ovanför de små kornen.
Den yttre länken är ansluten med sladd till en apparat utanför.
Trots det arrangemanget var energieffektiviteten mycket låg. Och därför behövs en stark energikälla i apparaten utanför.Och skulle man ta bort de 1cm stora mellanlänkarna och bara använde radiovågor direkt till de små kornen skulle det krävas så mycket effekt att det vore farligt.
Jag drog igenom detta för att visa att även med 0.65mm stora saker går det inte att koppla upp sig direkt och ännu mindre går det med nåt smått som följer med vaccin.
Det förekommer verkligen att IDchips injiceras men som fullt synliga objekt, som sticks in under huden. typiskt i storleksordningen cm
Det finns andra effektivare teknologier men här var mitt fokus på att visa att små autonoma objekt i vaccin omöjligt kan ha de egenskaper du förutskickar

södergren
södergren
Gäst
Reply to  Fredrik E
29 januari 2023 kl 08:58

ibland får jag tanken att “The big bang” är en nystart, efter sen allt pillande med skapelsen tidigare gått i väggen.
Profetiorna stämmer alltför bra för att historian håller på att upprepa sig.

Fredrik E
Gäst
Reply to  södergren
2 februari 2023 kl 12:15

Profetian stämmer 100%.
Det beror på att människor är andligt döva, föblindade och
lobotomerade.
Vaccinens Gp.120 och Grafeneoxide och Nanokristaller är en stor stor bov dramat, iom att de reglerar frontalloben/kortex.
Detta har tidigare enligt Luc Montagne testats i Ruanda.

Jan Ivarson
Jan Ivarson
Gäst
9 januari 2023 kl 14:58

Om kunskap är Sveriges framtid, är det då förnuftigt att vi ökat befolkningen med 25 % från världens minst utvecklade områden med befolkning som anses ha lågt IQ och inte västerländska värderingar?

Ivan Björn
27 december 2022 kl 12:39

Vindkraftverk förgiftar miljö med sina vingar samt dödar fåglar och insekter, till havs stör de havsmiljöer p.g.a. oljud i vatten, solpaneler läcker också gifter till miljön.
 
För varje osäker energislag måste man bygga reservkraft som ska finnas där men inte används då det blåser eller solen skiner.
 
Vindkraftverken betalar dessutom inte för anslutning men det gör kraftnät som vältrar kostnaden över till konsumenten.
 
Priser på utbyggnad av solpaneler och och vindkraftverk är kraftig subventionerade. 
Då det blåser i Sverige, blåser det även i Europa så vindkraftselen kostar så lite att den inte kan bära ens sina grundläggande kostnader.
 
När det blåste kraftig i Tyskland kunde inte tyskarna stoppa elproduktionen vilket har överbelastat nätet. De löste detta så att de skickade överskottelen i panik till Tjeckien så att deras elnät blev utslagen.
 
Dessa osäkra energikällor kan man inte reglera så enkelt.
Det bästa i nuläge skulle vara att satsa på gasdriftsturbiner samt att ställa politiker inför domstol för förstörelse av Sveriges energisystem!

Ake.modee
Ake.modee
Gäst
26 december 2022 kl 20:48

Kostnaden för LKABs och SSABs projekt kommer att kosta alla löntagare och pensionärer flera tusen kronor per månad under decennier, beroende på att elen troligen blir fyra till sju gånger dyrare i Sverige än vad soliga länder kan erbjuda.
Vill ni betala för ett gigantiskt statligt förlust projekt?

Leif Lindau
Leif Lindau
Gäst
26 december 2022 kl 16:19

De flesta metallurgiska processer är kontinuerliga och kräver full last el 24/7 . Att ha full produktion 8 tim/dygn blir ingen bra affär eller kvalitet.

petergrfstrm
petergrfstrm
Gäst
26 december 2022 kl 16:19

Solceller anges ha kvar 80% effektivitet efter 25år
Växelriktaren som utgör kanske 15-25% av kostnaden behöver bytas efter 10-20år

Frida Lind
Frida Lind
Gäst
26 december 2022 kl 14:28

Nej, vi ska bygga en massa nya kärnkraftverk så att de ligger tätare än i Japan.

ElsaD
Elsa
26 december 2022 kl 10:09

Utan praktik låg kunskap, inte utan att man ser detta i dagens samhälle !.

Extern skribent
Extern skribent
NewsVoice publicerar externa skribenters texter och externa källdokument i formen av tex debattartiklar eller rapporter. Åsikter, information och påståenden är skribentens egna och representerar varken tidningen NewsVoice, redaktionen eller redaktörens uppfattningar.

SENASTE KOMMENTARER

ARKIV