SCB: Barnafödandet i Sverige 2022 har minskat till den lägsta nivån under hela 2000-talet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 december 2022
- NewsVoice redaktion
Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com
Munskydd. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com
Munskydd gör det svårare att prata. Foto: Engin Akyurt. Licens: Unsplash.com

SVERIGE. Barnafödandet har minskat kraftigt i Sverige till den lägsta nivån under hela 2000-talet, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Myndigheten kan inte förklara varför. Istället spekulerar forskare och statistiker om att det beror på samhällsklass, föräldraförsäkring, kris, ett globalt mönster, arbetsmarknad och klimatmedvetenhet. Infertilitet nämns knappt.

“Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september”, säger Rasmus Andersson, statistiker på SCB.

Demografiforskare Martin Kolk tror att människor med mindre resurser får det svårare att få barn. Han anser även att det finns ett “globalt kulturellt mönster där det ännu inte finns någon tydlig förklaring”. Han ser en koppling mellan klass och barnafödande, att hög inkomst har blivit mer associerat med ett högt barnafödande, skriver Aftonbladet.

En studie visar att personer med låg inkomst får allt svårare att skaffa barn medan de rika är barnrikast. Aftonbladet drar slutsatsen: “Rika män får flest barn”.

Statistiker Rasmus Andersson på SCB säger att det minskade barnafödandet är en fortsättning på en trend av minskad fruktsamhet som som pågått sedan 2010.

Vitor Miranda, demograf på SCB, konstaterar en kraftig dipp från 2021 till 2022, men tror att fruktsamheten i Sverige har en stark koppling till föräldraförsäkringen, klimatmedvetenhet, en osäker arbetsmarknad och att svenskar vill studera mer i skolan alternativt “jobba några år till innan man skaffar barn” när det är kris och lågkonjunktur.

Aftonbladet frågar ändå: “På dig låter det här som ett mysterium?”

“Ja, precis”, svarar Vitor Miranda.

Invandrare och högre livslängd kompenserar antalet människor i Sverige, fortsätter Aftonbladet, som hänvisar till SCB. År 2010 födde en genomsnittlig kvinna 1,98 barn i snitt, men 2022 är samma siffra endast 1,67 barn per kvinna. Invånarantalet i Sverige har ökat till en population på 10,5 miljoner boende i Sverige idag.

“En stor invandring kombinerat med en ökande medellivslängd har kompenserat för det minskade barnafödandet”.

Text: NewsVoice | Källor: SCB, Aftonbladet

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq