Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

“Baseringsområden för amerikanska styrkor” i Sverige är amerikanska militärbaser på svensk mark

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 januari 2023
- NewsVoice redaktion
General Cavoli (USA) besöke den svenska Försvarsmakten 2021.

SVERIGE. SwebbTV Nyheter rapporterar om att regeringen planerar så kallade “baseringsområden för amerikanska styrkor” på svensk mark efter att försvarsminister Pål Jonsson (M) meddelat att Sverige förbereder ett avtal med USA om att placera permanenta amerikanska trupper och krigsmateriel i landet.

Sammanställning: NewsVoice

Baseringsområden för amerikanska styrkor eller amerikanska militära baser på svensk mark?

SwebbTV skriver att Pål Jonsson är medveten om att det skulle vara för kontroversiellt att kalla ett främmande lands militärbaser på svenskt territorium för just militärbaser. Istället valdes formuleringen ”baseringsområden för amerikanska styrkor”.

“Orsaken till den svenska militära kapitulationen om sitt eget territorium, beskrivs på regeringskansliets hemsida vara Rysslands så kallade ”oprovocerade aggression” mot Ukraina.”

“Sverige är dock inte det enda land i Norden som skänker bort sin militära självständighet till USA. I februari förra året rapporterades att Danmark slutit en militärpakt med USA där USA tillåts att placera ett obegränsat antal trupper över hela landet och utan någon form av förvarning. Något som även Norge gjort.”

Regeringen skriver:

“Sverige och USA har påbörjat förhandlingsprocessen om ett avtal som fördjupar försvarssamarbetet mellan våra länder. Förhandlingarna rör ett så kallat Defense Cooperation Agreement (DCA), vilket kommer att utgöra ett ramverk för det fortsatta försvarssamarbetet genom att reglera de juridiska förutsättningarna för amerikanska styrkors närvaro i Sverige”.

Regeringen återinför även civilplikten i Sverige

I måndags meddelade statsminister Ulf Kristersson att civilplikten återinförs och att antalet värnpliktiga ökas till 10.000 personer per år fram till 2030. Civilplikten införs efter att den varit vilande i 12 år.

I morgon torsdag tas de första stegen, då MSB får uppdraget av regeringen.

“I grunden handlar detta om att vi har ett kraftfullt försämrat säkerhetsläge”, sa försvarsminister Pål Jonson vid en pressträff, enligt Expressen.

Statsministern beskriver situationen i Ukraina som den stora anledningen.

Sammanställning: NewsVoice

Sverige och USA har påbörjat förhandlingar om fördjupat försvarssamarbete


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq