Copyright trolling by Copyright Agent and Copytrack – How to spot and avoid copyright-claim frauds

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 30 januari 2023
- Christian Pavón, jurist
Foto: Linkedin Sale Solutions. Licens: Unsplash.com

In the last years, fraudulent Copyright-businesses like when Copyright Agent target smaller media outlets and individuals, sometimes even trying to extort money for photos taken by the photographers themselves.

Copyright Agent

One of the fraudulent companies is Copyright Agent based in Denmark. Other fraudulent companies in this line of “work” has a modus operandi of seeking out an image that they claim is protected by copyright and then they threaten the person or company into paying.

However in further research into the phenomenon, it is revealed that they don´t even have a case for their claims, often the pictures do not even nearly qualify as being protected by copyright. In Sweden for example, an artistic piece of work is going to be held to a certain standard if it is going to fall under copyright law.

For example, a cellphone photo of a dog in the street is not considered protected by copyright law. However, if you arrange a photo and set it up or take a photo of yourself, then those pictures can often be protected both by copyright and legislature that concerns one’s privacy.

This is something that these companies willingly ignore.

Copytrack

Another company is called Copytrack and is based in Germany. Looking at both of the company’s reviews on Trustpilot and Google Reviews it is revealed that both of those companies have a really bad reputation for being very shady:

Copytrack, fraud

Copyright trolling

One online editor wrote to NewsVoice:

“I am the editor-in-chief of a small publication in The Netherlands. I came across your article about Copyright Agent as I basically received exactly the email you mentioned, claiming compensation for two pictures that were used on my portal but are available on Wikipedia (respectively CC 4.0 and public domain).

They have been pestering us with several emails but we haven’t replied.
Thanks for your detailed article I have to confirm that the service is almost a scam: as it happened sometimes to receive such copyright infringement notices we have hired a Dutch lawyer who, like you, deals with those cases of “copyright trolling” in NL.”

So how do you counter copyright trolls?

First of all, exposure is very good when dealing with all kinds of scams. Then you should, if you have the resources and money, also file charges against them.

The European Union has the advantage of having a system for suing people and companies that are engaged in criminal behavior. Even if it is a small sum, you should never pay! Because if you do then you are feeding the monster.

These companies don´t need to gain a high percentage of “wins” in order to gain a lot of money, even if they manage to fool only 10%, they are still gaining a lot of revenue because they are extremely active and do not stop at trying to claim everything, even if it is images that in their own nature are free from copyright for example, pictures from CC-commons or free stock photos.

So In short: Never pay, take legal action if you have the financial means last but not least: report that they are scam companies on internet-based review platforms so that in the end, no one will take them or their claims seriously.

By Christian Pavón, European law jurisprudence


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jurister är mycket villiga att stämma, då ”förhandlingar” (juridiska konflikter) utgör deras levebröd, men det är ALLTID DU som BETALAR.

  Jurister är väldigt pigga på att skriva brev. Du betalar 10 000 kronor och de sänder ett ROMMOMNDERAT brev. Sedan händer ingenting. Sedan får juristen ett rekommenderat brev tillbaka. Det här kan hålla på ett tag fram och tillbaka och du får punga ut med ytterligare 10 000 koronor och parterna har inte ens kommit till de muntliga förberedande förhandlingarna inför en eventuell rättegång.

  take legal action if you have the financial means” (översatt) vidta rättsliga åtgärder om du har ekonomiska medel.

  Det fanns en gång en jurist i en mindre stad. Det var knappt denna kunde livnära sig ty invånarna var sams och löste sin enklare trätor emellan sig. Så flyttade ytterligare än jurist till staden och den första fick panik. Hur ska vi nu klara oss när det knappt finns jobb för en jurist och hur ska det då gå med två?

  Det visade sig att affärerna gick lysande: för de bägge stämde varandra via proxy dvs invånarna uppmanades att stämma varandra.   
   

   • Det tror jag inte heller. Gillade för övrigt din kandidatuppsats, som talar till din fördel. Vittnar om att hjärtat sitter på rätt ställe samt litterat bildning. Berätta gärna om bakgrunden. 
    Många talar om Kafka men när man skrapar på ytan visar det sig att få har läst något över huvud taget. Läs gärna med fördel hans novellsamlingar. Fantastiska. Likt drömmar. Ofta några futtiga rader bara.    

    Det som drog mig till juridiken var språket. Inget språk är som det juridiska språket – som öppnar dörrar på ett sätt ingen dyrk klarar. Det ledde i sin tur till språkfilosofiska efterforskningar som slutade med studier av Wittgenstein som upplyste mig om det man bör veta om språket. Nu för tiden går jag den andra vägen: ”Hej Högsta domstolen. Kan inte komma i dag. Kan imorgon”. Dylikt språkbruk sänker motståndarens gard. Kom ihåg att alltid få din motståndare att underskatta dig.       

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *