Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Falska rykten om en kontrollerad opposition kan infektera en frisk opposition

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 januari 2023
- Torbjörn Sassersson
Mikki Willis - Foto: London Real

NOTERAT. Den amerikanska dokumentärfilmaren Mikki Willis kommenterar kontrollerad opposition som en taktik för att förtrycka allmänhetens motstånd mot auktoritära regeringar, men falska rykten om en kontrollerad opposition som inte finns kan ha samma destruktiva effekt.

“Infighting” by design

Mikki Willis förklarar att härska genom att söndra är en mycket gammal taktik som ofta passerar under radarn även för en medveten befolkning. Människor måste samtidigt vara uppmärksamma på att det ofta handlar om falska rykten när någon i en motståndsrörelse pekas ut som en infiltratör av människor inom samma rörelse.

“Om ditt enda fönster mot världen är en digital skärm kanske du inte är medveten om att vi människor gör enorma framsteg i denna historiska kamp för frihet. Varje dag vinner vi nya segrar mot ett korrupt etablissemang som sätter vinst och makt över människor. Vi har genererat så mycket momentum att det enda som kan stoppa oss just nu… är vi.”

Begreppet kontrollerad opposition är med andra ord tveeggat. Vem kontrollerar egentligen vem?

Sammanfattning

  • Att bygga upp en kontrollerad opposition är en urgammal metod att splittra en opposition.
  • En kontrollerad opposition vet ofta inte att den är kontrollerad. En person som tex påstår att någon annan är en infiltratör kan vara omedveten om att denne bara gått på ett falskt rykte.
  • En person som påstår att någon annan är en infiltratör kan själv vara en infiltratör.
  • En person kan vara vara omöjlig att kontrollera och utgör därför okontrollerbar opposition.

Text: Torbjörn Sassersson | Videokälla: Plandemicseries.com

Transkriberad video

kommer…


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq