Hallå Ulrika Hedman – Twitter har blivit fantastiskt och nu är det dags att återvända

publicerad 17 januari 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Forskaren Ulrika Hedman (pressfoto: hv.se) och Torbjörmn Sassersson (selfie))

REPLIK. Ulrika Hedman som är forskare i journalistik vid Mittuniversitetet skriver i debattartikeln “Twitter var fantastiskt – nu är det dags att lämna” i Journalistförbundets tidning Journalisten att Elon Musks ägande i Twitter är problematiskt ur ett ideologiskt, etiskt och strategiskt perspektiv samt att användare därför bör överge Twitter.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 18 jan (Yoel Roth-bild) | Denna replik refuserades av Helena Giertta som är ansvarig utgivare på Journalisten med motiveringen: “Ditt svar innehåller ett flertal påståenden utan belägg och vi vill inte ansvara för att sprida desinformation. Det gäller särskilt stycket om att FBI, CIA och Pfizer har styrt Twitter.” | Undertecknad har sökt Giertta om varför denne inte verkar ha kännedom om Twitter Files (se referenser nederst).

Ulrika Hedman skriver att “många lämnar nu plattformen eller drar ner rejält på sin aktiva närvaro”. Jag tror att Hedman vill att journalister och vanligt folk ska överge Twitter och jag tror Hedman drivs av idépolitiska skäl.

Statistik visar tvärtom att Twitters popularitet ökat bland vanligt folk under och efter Musks övertagande. Enligt Omnicore hade Twitter 217 miljoner användare 2021. I december 2022 hade Twitters publik över 368 miljoner aktiva användare världen över, enligt The Social Shepherd.

Röster som verkar vara ointresserade av yttrandefrihet ogillade Elon Musks köp av Twitter och mäktiga mediekanaler och institutet passar nu på att ge sken av att den ökade populariteten endast representeras av “rasister” och näthatare. I själva verket utgör förmodligen den ökade populariteten mest av vanligt folk som vill dela för etablissemangen obekväma länkar och åsikter.

Ulrika Hedman försöker istället få bort Twitter-användare med orden:

“Så vart ska du nu ta vägen? Finns det ens ett alternativ?” och “Rent praktiskt bör du inte avaktivera ditt Twitterkonto även om du i praktiken lämnar. Gör en smygsorti: Lås kontot och logga in ibland, så behåller du kontrollen över ditt användarnamn.”

Ulrika Hedman och Twitter Files

Jag vill ge Ulrika Hedman rätt i hennes förslag att sprida sina gracer över flera sociala mediekanaler för att nå ut. Jag själv postar i ett tiotal kanaler eftersom jag inte vet från en vecka till en annan om någon kanal vill stänga ner mig.

Nu senast blev min privata kanal på Linkedin stängd efter att jag postat några länkar till ny forskning som påvisar risker med covidvaccinerna. Det indikerar att Linkedin inte är intresserade av varken vetenskap eller att människor postar länkar till åsikter kring nya rön av stor betydelse för den globala folkhälsan.

Yoel Roth, Head of trust and safety at Twitter. Infografik: Epoch Times
Yoel Roth, Head of trust and safety at Twitter. Infografik: Epoch Times

Det finns ytterligare en aspekt som Hedman inte berör, kanske för att hon inte kände till den när hon fick sin opinionsartikel publicerad den 19 dec 2022 i Journalisten. Jag syftar på en lång serie av avslöjanden tack vare Elon Musk om att organisationer som FBI, CIA och Pfizer styrt Twitters policys sedan flera år så att flödena hållits politiskt korrekta och strömlinjeformade med amerikansk politik och storindustri.

Jag undrar hur Ulrika Hedman ser på dessa avslöjanden.

Det finns med andra ord all anledning att återvända till Twitter för alla de som drivs av de grundläggande journalistiska principerna, att granska makten, att söka sanning och fakta samt att publicera fynden inför allmänheten.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör för NewsVoice och medlem i Journalistförbundet

NewsVoice finns på Twitter: twitter.com/newsvoicemag

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

Relaterat

Twitterskandalen: Demokraten Adam Schiff försökte få journalisten Paul Sperrys Twitter-konto stängt för rapportering om visselblåsare


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Roth spelade ett dubbelspel alltså. Det verkar som om han upprätthöll en image av frihet utåt, men böjde sig för trycket från CIA etc precis som Dorsey som veknade.

 • Jag skulle tro att Elon Musk har två eller fler sidor. Han verkar nästan spela ut flera sidor mot varandra, men jag tror han främst är en visionär mycket mer än en kapitalist. När jag hör han tala hör jag en tänkare, en analytiker och inte en kallt beräknande kapitalist.

  Jag är medveten om att han flera gånger twittrat helt i linje med World Economic Forums agenda, men betyder det att han följer exakt samma agenda som Klaus Schwab? Kanske inte nödvändigtvis.

  • Absolut Torbjörn. Det är verkligen svårt att få ett grepp om honom. Jag tror som du att han är en visionär, absolut ingen idealist och har inga problem att blåsa upp värden i sina projekt och företag.

 • Ja svenska journalister i mainstreammedia har utvecklats till ett prästerskap. Inkluderar också forskare i journalistik och journalisthögskolan. Otroligt låsta i sina politiska fantasier.

 • Att det finns så hemska journalister som Ulrika Hedman som vill begränsa yttrandefriheten för oss andra och som stödjer marxism och ofrihet. Sedan att de vägrar ta emot NewsVoice inlägg är vidrigt. Vilka diktatur människor!

 • I grunden handlar artikeln om twitters trovärdighet i ett vidare perspektiv, inte bara om påverkan utifrån. Men nyblivne ägaren elon musk har visat att han INTE är vår vän. Tvärtom – han en förrädare och globalist av första rangen. Genom att sluta censurera och utestänga användare pga påtryckningar utifrån vill musk få oss tro att twitter nu är rumsrent och pålitligt, men det är samma insamling och försäljning till högstbjudande av användarnas personuppgifter och åsikter som förut. Så om du tror att twitter numera går att lita på – TÄNK OM !!!

  • Instämmer dessvärre. Hade hoppats, men trodde inte på det, på ngt helt annorlunda runt twitter men musk har redan gjort flera självmål. Ett är att han inte accepterar, om jag har rätt information, en objektiv diskussion gällande en av 1900t grövsta påståenden och som får stå oemotsagd, pådyvlas om i skolorna samt ger fängelsestraff i 20länder om påståendet faktagranskas. Bl a i Tyskland ger det 5års fängelse, samtidigt som bl a tyska folket betalar ‘skadestånd’ i miljardklassen. Fortfarande. Senaste är att holländarna ska betala.

  • Absolut att vi ska ta dina varningar på allvar, och vi kan kanske inte alltid lita på Musk (vem kan man alltid lita på?) men som Magnus Stenlund så fyndigt påpekat är han en frisk fläkt.

   Det du gör Lars är att så ett tvivel om huruvida Twitter Files är äkta: det får väl var och en avgöra genom att ta del av informationen.

   Det vi vet är att väldigt många blev avstängda från Twitter till och med en Amerikansk president. Dom som ljuger och bedrar vill naturligtvis inte att sanningen skall komma fram.

   Ge mig makt över information och jag kontrollera världen.

    • Marie har du lyssnat igenom hela videon och förstått? Översätt gärna då och sammanfatta innehållet så kan vi eventuellt ta ställning.

   • Betvivlar inte alls att twitter files är äkta och ingen annan borde göra det heller.

    Men vad du och många andra missar är att musk inte ut med detta för att han bryr sig om sanningen, utan för att världen ska tro att vi numera kan lita på twitter – ett spel för kulisserna för att locka fler användare till twitter så att musk ska kunna sälja fler användares personliga uppgifter och åsikter till våra fiender och samtidigt jämna vägen för det kommande sociala kreditsystemet.

 • Svenska journalister är inte bara anarkister, kommunister eller vänsterliberaler. De är också okunniga om allt, utom om sina woke-mantra. Dessutom är de extremt lata.

  Därigenom vägrar de att debattera med människor, som håller sig till sanningen och till bevisbara fakta, eftersom deras lögner då obarmhärtigt avslöjas.. Därför har det varit en smal sak av de svinrika oligarkerna att lura med sig dessa nollor på sin globala fascistiska cirkus, med censur och förtryck.

  Egentligen är svenska journalister tragikomiska figurer, men, genom att de har lierat sig med de rikaste männen i världen, deras barnsligheter en fara för oss alla.

 • Hallå. Var är alla journalister? Artikeln har blivit viral. Det borde flockas av yrkeskategorien här. Var är alla genmälen? Var är debatten?

  Lögnen måste upprepas om och om igen emedan sanningen aldrig behöver försvars.

  Du känner igen lögnen när propaganda blir till lag. Skulle förvåna mig att det kommer att bli olagligt att skriva, referera eller på annat sätt nämna “Twitter Files”.

  Syltryggar. Ynkryggar. Bryr ni er inte om er barns framtid?

  • De är sådana egoister, så de bryr sig inte ett smack om vilket samhälle de låter sina barn – om de ens ids skaffa några – ärva.

 • Fantastiskt Torbjörn. Det måste vara härligt att ha tillgång till egen etablerad plattform när tidningen Journalisten refuserar, av flera olika skäl.

  • Detta är hutlöst. Kan man göra värre självmål? Hur lever dom här människorna? Hur kan dom se sig själv i spegeln med äran i behåll?

   Har vi någon expert, psykolog eller någon som forskat i hur monumental förnekelse kan bli som dessutom riskerar att smitta av sig på hela personligheten. Skrämmande, egenartat och oförståeligt.

   • Inte så svåra att förstå, egentligen.

    Journalister är lata, kan inget annat än en handfull woke-mantran och är helt ointresserade av att själva ta reda på vad som faktiskt händer i världen. De har i stort sett arbetsbefriade anställningar. Det enda de behöver göra för lönen, är att återupprepa vad mediaoligarkerna eller statsmakten säger till dem.

    Det är därför som de vill att oligarker och stat skall censurera alla, som ifrågasätter lögnhärvorna. Journalisterna vet ju att de själva ljuger hela tiden och därför riskerar att bli avslöjade, om inte dissidenter förtrycks.

  • Tack Erik. Jag har fortfarande inte smält att Helena Giertta på en tidning som Journalisten inte verkar känna till Twitter Files. Hur är det ens möjligt att hon missat denna världsnyhet som cirkulerat i stora amerikanska medier i veckor!?

   • ja du… Den frågan borde jag ställa till dig: du är en representant för detta skrå. Antagligen för att hon inte är någon journalist.

    Du vet att jag mött väldigt många ärade och etablerade journalister i min roll som ensam teknikansvarig på dåvarande inrikesdepartementets stiftelse Invandrartidningen (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Invandrartidningen) en papperstidningen utgiven på 13 olika språk (veckoutgivning) på nästan lika många redaktioner under ett och samma tak. Det är inte roligt att ensam få alla emot sig när tekniken sket sig: jag vet hur den här yrkesgruppen fungerar och dom fungerar i grupp. Bara i gruppen är individen stark. Ensamna är dom ingenting. Det betyder att du Torbjörn är hundra gånger starkare i din karaktär än alla journalister med anknytning till tidningen Journalisten tillsammans.

   • Tack Torbjörn! Hon kan omöjligt ha missat detta. Däremot har hon sannolikt valt att vara extremt tunnelseende, precis som flertalet journalister. Sanningen kommer fram till slut, förhoppningsvis avslöjas väldigt mycket de närmaste åren. PK-bubblan håller på att spricka och jag ser fram emot många avslöjanden, både av dig och många andra seende 🙂

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *