Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Hallå Ulrika Hedman – Twitter har blivit fantastiskt och nu är det dags att återvända

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 januari 2023
- Torbjörn Sassersson
Forskaren Ulrika Hedman (pressfoto: hv.se) och Torbjörmn Sassersson (selfie))

REPLIK. Ulrika Hedman som är forskare i journalistik vid Mittuniversitetet skriver i debattartikeln “Twitter var fantastiskt – nu är det dags att lämna” i Journalistförbundets tidning Journalisten att Elon Musks ägande i Twitter är problematiskt ur ett ideologiskt, etiskt och strategiskt perspektiv samt att användare därför bör överge Twitter.

Text: Torbjörn Sassersson, uppdaterad 18 jan (Yoel Roth-bild) | Denna replik refuserades av Helena Giertta som är ansvarig utgivare på Journalisten med motiveringen: “Ditt svar innehåller ett flertal påståenden utan belägg och vi vill inte ansvara för att sprida desinformation. Det gäller särskilt stycket om att FBI, CIA och Pfizer har styrt Twitter.” | Undertecknad har sökt Giertta om varför denne inte verkar ha kännedom om Twitter Files (se referenser nederst).

Ulrika Hedman skriver att “många lämnar nu plattformen eller drar ner rejält på sin aktiva närvaro”. Jag tror att Hedman vill att journalister och vanligt folk ska överge Twitter och jag tror Hedman drivs av idépolitiska skäl.

Statistik visar tvärtom att Twitters popularitet ökat bland vanligt folk under och efter Musks övertagande. Enligt Omnicore hade Twitter 217 miljoner användare 2021. I december 2022 hade Twitters publik över 368 miljoner aktiva användare världen över, enligt The Social Shepherd.

Röster som verkar vara ointresserade av yttrandefrihet ogillade Elon Musks köp av Twitter och mäktiga mediekanaler och institutet passar nu på att ge sken av att den ökade populariteten endast representeras av “rasister” och näthatare. I själva verket utgör förmodligen den ökade populariteten mest av vanligt folk som vill dela för etablissemangen obekväma länkar och åsikter.

Ulrika Hedman försöker istället få bort Twitter-användare med orden:

“Så vart ska du nu ta vägen? Finns det ens ett alternativ?” och “Rent praktiskt bör du inte avaktivera ditt Twitterkonto även om du i praktiken lämnar. Gör en smygsorti: Lås kontot och logga in ibland, så behåller du kontrollen över ditt användarnamn.”

Ulrika Hedman och Twitter Files

Jag vill ge Ulrika Hedman rätt i hennes förslag att sprida sina gracer över flera sociala mediekanaler för att nå ut. Jag själv postar i ett tiotal kanaler eftersom jag inte vet från en vecka till en annan om någon kanal vill stänga ner mig.

Nu senast blev min privata kanal på Linkedin stängd efter att jag postat några länkar till ny forskning som påvisar risker med covidvaccinerna. Det indikerar att Linkedin inte är intresserade av varken vetenskap eller att människor postar länkar till åsikter kring nya rön av stor betydelse för den globala folkhälsan.

Yoel Roth, Head of trust and safety at Twitter. Infografik: Epoch Times
Yoel Roth, Head of trust and safety at Twitter. Infografik: Epoch Times

Det finns ytterligare en aspekt som Hedman inte berör, kanske för att hon inte kände till den när hon fick sin opinionsartikel publicerad den 19 dec 2022 i Journalisten. Jag syftar på en lång serie av avslöjanden tack vare Elon Musk om att organisationer som FBI, CIA och Pfizer styrt Twitters policys sedan flera år så att flödena hållits politiskt korrekta och strömlinjeformade med amerikansk politik och storindustri.

Jag undrar hur Ulrika Hedman ser på dessa avslöjanden.

Det finns med andra ord all anledning att återvända till Twitter för alla de som drivs av de grundläggande journalistiska principerna, att granska makten, att söka sanning och fakta samt att publicera fynden inför allmänheten.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör för NewsVoice och medlem i Journalistförbundet

NewsVoice finns på Twitter: twitter.com/newsvoicemag

Stöd NewsVoice genom att köpa kaffe

Relaterat

Twitterskandalen: Demokraten Adam Schiff försökte få journalisten Paul Sperrys Twitter-konto stängt för rapportering om visselblåsare


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq