Mats Sederholm: Facebook raderade tretton år av mitt liv

publicerad 25 februari 2023
- av Gästskribent
Mats Sederholm, 2019. Pressfoto

OPINION. Min fru och jag råkade ut för ett hackerangrepp härom natten. Någon i Bukarest hade fått tag på inloggningsuppgifterna till vårt Facebook-konto och slog till tidigt på morgonen. Sociala medierbolagen äger dig – vi har blivit deras nyttiga idioter.

Text: Mats Sederholm (blogg) | Artikeln har tidigare publicerats den 19:e feb i Aftonbladet

Jag vaknade vid 11-tiden och hade min inkorg fylld med varningsmejl från Facebook. Någon hade loggat in på kontot, bytt lösenord och ändrat mejladressen. Nyvaken och chockad rusade jag upp och försökte mig på att logga in. Var det bara en mardröm eller? Men det gick inte att komma in, en isande känsla for genom kroppen. Hur har detta gått till? Vad mer kan hända?

Min och min frus konto på Facebook kapades av hackers. Trots upprepade försök gick det inte att få hjälp av techbolaget och kontot stängdes ner. Tretton år av kontaktskapande sopades bort. Våra digitala herrar har invaggat hela vårt samhälle i rena diktaturfasoner, skriver Mats Sederholm.

Hackern hade lagt till en så kallad dubbel autentisering och jag måste ange ytterligare en kod som bara kunde genereras om man i förväg installerat en kodgenerator vilket vi inte hade.

Det återstod bara att skicka in en id-handling som bestyrker att kontot tillhör oss. Någon timme senare skickade jag en tydlig bild på mitt körkort.

Halv åtta på kvällen svarar Facebook med ett generiskt mejl att det inte var godkänt och hänvisade till en färdiskriven lista av krav på id-handlingar. Men allt var ju uppfyllt! Jag skickade in ytterligare id-handlingar men fick nej inom några timmar.

Och nu hade vårt konto stängts ner. Alla publiceringar som gjorts under åratal var borta. Ett avgörande verktyg för oss som skribenter och aktivister med ett utvecklat kontaktnät var plötsligt utraderat.

Facebook saknar all vanlig kundsupport via telefon, chatt eller mejl och förklarar ”empatiskt” på en av sina sidor att det är svårt att få tag på deras support, förståeligt eller hur med alla dessa kunder.

Ja, tänk om Skatteverket skulle låta alla svenskar få komma till tals och föra sin talan? Eller om alla svenskar skulle ha rätt till juridiskt skydd. Vad skulle inte det kosta, hur omöjligt skulle inte det vara att administrera.

Våra digitala herrar är duktiga på att invagga användaren och hela vårt samhälle i en, vad många programmerats med, nödvändig acceptans av rena diktaturfasoner.

Att göra allt rätt och ändå bli helt negligerad är en behandling som vårt rättsamhälle aldrig skulle acceptera i andra sammanhang. Ett självklart fall för alla grävande journalister.

Men i vårt i övrigt så lättkränkta samhälle så låter man sådana här övergrepp passera. De flesta tycks snärjda och programmerade till att acceptera de nya digitala techbolagens självklara makt. 

Som ett sista desperat försök satte jag nu ihop en stor bild med foton på mitt körkort, mitt pass, min frus id-kort och hennes pass plus en bild med text. Jag förklarade all bakgrund och att jag saknar möjlighet att logga in med dubbel autentisering och avslutade:

“All requirements are provided, still after 3 attempts it’s rejected. What is wrong? Closing down this account is a disaster for us after 13 years. Please help!!!”

För de nya feodala herrarna är du och jag produkter på en digital marknad. Nyttiga idioter som kuvat tvingas acceptera alla villkor för att vi ska ha tillgång till de digitala tjänster som ingen längre kan vara utan, utan att man drabbas socialt eller arbetsmässigt.

De digitala plattformarna är inte längre en hobby lika lite som telefonen är, det är vår nya rymd, det är där vi tillbringar vår verklighet mer än på bibliotek, friluftsområden, idrottsanläggningar eller i lekparker.

Att ha ID-kortstvång till sådana platser skulle anses som helt orimligt. Och ännu mer ofattbart vore det om ingen på kommunen kunde nås för förfrågningar eller administration efter att ditt id-kort blivit indraget. Och hur skulle reaktionerna bli om det fanns kameror på varenda anläggning som studerade ditt beteende?

Våra mänskliga rättigheter gäller inte våra digitala jag.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Från Jim Stones: RUMOR: Project Lazarus genocide coverupNo more “Tiffany Dovers”There is a rumor going around, supposedly started by a facebook engineer (working via the new name Meta) who claims a new AI is in the final stages and it’s sole purpose is to cover up genocide. This new AI tracks the style and frequency of posts from users, so when they vanish it can auto generate new posts that make the person indistinguishably look like they are still alive, including aging, education progression, the whole 9 yards. Forts…

 • Från Jim Stones: RUMOR: Project Lazarus genocide coverupNo more “Tiffany Dovers”There is a rumor going around, supposedly started by a facebook engineer (working via the new name Meta) who claims a new AI is in the final stages and it’s sole purpose is to cover up genocide. This new AI tracks the style and frequency of posts from users, so when they vanish it can auto generate new posts that make the person indistinguishably look like they are still alive, including aging, education progression, the whole 9 yards. Forts…

 • Skulle man fråga 100 vaneanvändare av Facebooks tjänster vad det första ordet som kommer upp när de hör företagsnamnet skulle det inte alls förvåna om ordet ”vänner” poppar upp. På så vis åker Fejan snålskjuts på associationen. Nästa fråga blir då om Facebook är din vän?  

 • Skulle man fråga 100 vaneanvändare av Facebooks tjänster vad det första ordet som kommer upp när de hör företagsnamnet skulle det inte alls förvåna om ordet “vänner” poppar upp. På så vis åker Fejan snålskjuts på associationen. Nästa fråga blir då om Facebook är din vän?  

 • Alla artiklar från t ex Nya Dagbladet och som sagt från Mats måste de prompt kladda upp sina nyllen – alltid helbild som stirrande mystiskt på oss. I fallet med Nya Dagbladet går Markus Andersson ett steg längre och alla artiklar på NewsVoice skall alltid Markus framstå i helbild bröstande upp sig med huvudet på sned i sin skräddarsydda mörkblåa Kostym – egot skriker och sticker i ögonen. Det är så tröttsamt.

  Förhäver skribenterna sig själva skiner mindervärdeskomplexet genom och ingen utom dom själva ser det. Dessutom säger det att artikelns budskap är av mindre betydelse, och de är dom i regel också. 

  Tackar vetja Kristofer Hell. Här kommer alltid ankeln i första rummet, inte skribenten. 

  • Det var jag som valde artikelns bild. Det gick snabbats att ta en som fanns i NV-arkivet. Originalartikeln har en annan bild sammansatt av Aftonbladet.

   (Jag rättade ett stavfel i din kommentar. Därför står det att jag redigerade din kommentar…)

   • OK. Trenden böjande i SVT under slutet av 80-talet och under hela 90-talet; kanalen promotade egna debattprogram genom att marknadsföra varumärken d.v.s. journalisterna personligen: I kväll med: Jan Josefsson, Stina Dabrowski, Britt-Marie Mattsson.

    Detta vittnade om att personerna var viktigare än programmen. Samma sak med Mats Sederholm som marknadsför Mats Sederholm och således är Mats Sederholm är viktigare än de insikter eller åsikter han torgför. Och så har vi Nya Dagbladet med Markus Anderssons i helbild; alltid med det hånfulla dollargrin på läpparna och naturligtvis med den klassiska politiskt korrekta kortklippta bögfrisyren.

 • Jag tror Mats ser sig som, om inte en del av etablissemanget så i vart fall inte som en fiende till dito utan som något mitt i mellan kämpande mot “högerextremism” som blivit publicerad i MSM. Därav den stora förvåningen att Fejan inte delande hans grandiosa självbild. 

  Dags att vakna Mats. Välj sida. Försök att tona ner ditt ego och anpassa dig och lär dig ingå i en opposition tillsammans med andra. Herregud jag mötte Ingmar strax innan hans död på E4 julfest och han är uttalad vänster bland patriotiska “högerextrema” och det var inga som tittade snett på honom inte han var varmt välkommen in i gemenskapen.

  Gör om gör rätt och släng gammalt unket tankegods över bord. Facebook är inte din vän.

 • Alla artiklar från t ex Nya Dagbladet och som sagt från Mats måste de prompt kladda upp sina nyllen – alltid helbild som stirrande mystiskt på oss. I fallet med Nya Dagbladet går Markus Andersson ett steg längre och alla artiklar på NewsVoice skall alltid Markus framstå i helbild bröstande upp sig med huvudet på sned i sin skräddarsydda mörkblåa Kostym – egot skriker och sticker i ögonen. Det är så tröttsamt.

  Förhäver skribenterna sig själva skiner mindervärdeskomplexet genom och ingen utom dom själva ser det. Dessutom säger det att artikelns budskap är av mindre betydelse, och de är dom i regel också. 

  Tackar vetja Kristofer Hell. Här kommer alltid ankeln i första rummet, inte skribenten. 

  • Det var jag som valde artikelns bild. Det gick snabbats att ta en som fanns i NV-arkivet. Originalartikeln har en annan bild sammansatt av Aftonbladet.

   (Jag rättade ett stavfel i din kommentar. Därför står det att jag redigerade din kommentar…)

   • OK. Trenden böjande i SVT under slutet av 80-talet och under hela 90-talet; kanalen promotade egna debattprogram genom att marknadsföra varumärken d.v.s. journalisterna personligen: I kväll med: Jan Josefsson, Stina Dabrowski, Britt-Marie Mattsson.

    Detta vittnade om att personerna var viktigare än programmen. Samma sak med Mats Sederholm som marknadsför Mats Sederholm och således är Mats Sederholm är viktigare än de insikter eller åsikter han torgför. Och så har vi Nya Dagbladet med Markus Anderssons i helbild; alltid med det hånfulla dollargrin på läpparna och naturligtvis med den klassiska politiskt korrekta kortklippta bögfrisyren.

 • Jag tror Mats ser sig som, om inte en del av etablissemanget så i vart fall inte som en fiende till dito utan som något mitt i mellan kämpande mot “högerextremism” som blivit publicerad i MSM. Därav den stora förvåningen att Fejan inte delande hans grandiosa självbild. 

  Dags att vakna Mats. Välj sida. Försök att tona ner ditt ego och anpassa dig och lär dig ingå i en opposition tillsammans med andra. Herregud jag mötte Ingmar strax innan hans död på E4 julfest och han är uttalad vänster bland patriotiska “högerextrema” och det var inga som tittade snett på honom inte han var varmt välkommen in i gemenskapen.

  Gör om gör rätt och släng gammalt unket tankegods över bord. Facebook är inte din vän.

 • Varför beklagar du dig? Du borde rimligen känt till att fb har censurerat inlägg och stängt användarkonton i åratal. Ändå har du valt att lita på fb. Nu fick du din belöning.

 • Varför beklagar du dig? Du borde rimligen känt till att fb har censurerat inlägg och stängt användarkonton i åratal. Ändå har du valt att lita på fb. Nu fick du din belöning.

 • Låt inte lura dig av FB.
  Begär att de från sin backup återinstallerar vad du förlorat. Bråkar de, så är det FB som “hackat” dig.

 • Låt inte lura dig av FB.
  Begär att de från sin backup återinstallerar vad du förlorat. Bråkar de, så är det FB som “hackat” dig.

 • OMG vilken okunnig människa! 13 år aktivt på Facebook utan att ens begripa att han inte var “kund” utan bara användare av deras tjänster och att han har accepterat Facebooks användaravtal att all text, bild och dokument som publiceras på plattformen blir Facebook egendom , vilket gör att Facebook inte har några skyldigheter att återskapa/återpublicera information som försvunnit på grund av intrång, brand eller andra händelser.

  Ännu värre att han förväntar sig samma support som en betalande “kund” hos andra företag som har en “leverantör-kund” relation.

  Och inte nog med det kräver han samma säkerhetsrutiner av Skitbooken som finns hos Skattemyndigheten och kommuners datasystem! 🙂

  Sedan blir det ännu värre när han visar allvarlig brist på förståelse och kunskap på ämnen han anser sig vara aktivist, expert och kämpa för när han skriver:

  “Våra mänskliga rättigheter gäller inte våra digitala jag”.

  Men hallå! det heter ju “mänskliga rättigheter” och inte “digitala rättigheter”.
  Anser han att FN ska komplettera dokumentet om mänskliga rättigheter med ett nytt avsnitt som detta?
  Alla människor vid födseln till döden har rätt till ett Facebook konto samt rätten att all information ska skyddas och bevaras med allra högsta säkerhetsrutiner och när som helst kunna återskapas fram och efter att personen är avliden.

  Det här är typexempel på dagens “skribenter, författare, aktivister” med ett få undantag som finns kvar och folk undrar hur vi kunde hamna i dagens allvarliga situation nationell och internationell.

  Mainstream och dess journalister som SKA granska makten skriver medvetet lögner och desinformation och de övriga som anser sig inte tillhöra den gruppen vet inte vad de skriver!
  Lika bra kanske att det blir ett tredje världskrig! Då finns det en chans för de överlevande att starta om på rätt sätt!

  Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. 

  George Orwell

 • Saknar själv Facebook och vet inte vad man kan åtkomma av adresslistor och kontakter, så kan kanske inte föreställa mig förlusten, men har du inte Mats tidigare insett att “de nya feodala herrarna” äger plattformen och allt som där publiceras – att du är rättslös? 

  Har svårt att förstå varför man skulle vilja grotta in sig i deras lösningar? Låt detta bli en påminnelse om att logga ut, permanent.  

  Under tiden jag var IT-manager på Smarttrust (1999 – 2001) skedde all kommunikation via mail (lokalkontor över hela världen samt personal på resande fot) och det blev ohanterligt. Vi löste genom att skapa en intranät där alla kunde publicera på hemsidan inte bara ledingen och naturligtvis också kommentera. Det reducerade mailspammande något enormt. Sätt i dagens ljus var det en föregångare till Facebook, låt vara att användarna inte hade en egen “hemsida”.

  Sett ur mitt perspektiv är därför Facebook alla människors intranät och sitter man på den infrastrukturen ger det oanade möjligheter och detta enbart för att vi i vår vilja till kommunikation till varandra ger bort oss själva.

 • OMG vilken okunnig människa! 13 år aktivt på Facebook utan att ens begripa att han inte var “kund” utan bara användare av deras tjänster och att han har accepterat Facebooks användaravtal att all text, bild och dokument som publiceras på plattformen blir Facebook egendom , vilket gör att Facebook inte har några skyldigheter att återskapa/återpublicera information som försvunnit på grund av intrång, brand eller andra händelser.

  Ännu värre att han förväntar sig samma support som en betalande “kund” hos andra företag som har en “leverantör-kund” relation.

  Och inte nog med det kräver han samma säkerhetsrutiner av Skitbooken som finns hos Skattemyndigheten och kommuners datasystem! 🙂

  Sedan blir det ännu värre när han visar allvarlig brist på förståelse och kunskap på ämnen han anser sig vara aktivist, expert och kämpa för när han skriver:

  “Våra mänskliga rättigheter gäller inte våra digitala jag”.

  Men hallå! det heter ju “mänskliga rättigheter” och inte “digitala rättigheter”.
  Anser han att FN ska komplettera dokumentet om mänskliga rättigheter med ett nytt avsnitt som detta?
  Alla människor vid födseln till döden har rätt till ett Facebook konto samt rätten att all information ska skyddas och bevaras med allra högsta säkerhetsrutiner och när som helst kunna återskapas fram och efter att personen är avliden.

  Det här är typexempel på dagens “skribenter, författare, aktivister” med ett få undantag som finns kvar och folk undrar hur vi kunde hamna i dagens allvarliga situation nationell och internationell.

  Mainstream och dess journalister som SKA granska makten skriver medvetet lögner och desinformation och de övriga som anser sig inte tillhöra den gruppen vet inte vad de skriver!
  Lika bra kanske att det blir ett tredje världskrig! Då finns det en chans för de överlevande att starta om på rätt sätt!

  Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. 

  George Orwell

 • Saknar själv Facebook och vet inte vad man kan åtkomma av adresslistor och kontakter, så kan kanske inte föreställa mig förlusten, men har du inte Mats tidigare insett att “de nya feodala herrarna” äger plattformen och allt som där publiceras – att du är rättslös? 

  Har svårt att förstå varför man skulle vilja grotta in sig i deras lösningar? Låt detta bli en påminnelse om att logga ut, permanent.  

  Under tiden jag var IT-manager på Smarttrust (1999 – 2001) skedde all kommunikation via mail (lokalkontor över hela världen samt personal på resande fot) och det blev ohanterligt. Vi löste genom att skapa en intranät där alla kunde publicera på hemsidan inte bara ledingen och naturligtvis också kommentera. Det reducerade mailspammande något enormt. Sätt i dagens ljus var det en föregångare till Facebook, låt vara att användarna inte hade en egen “hemsida”.

  Sett ur mitt perspektiv är därför Facebook alla människors intranät och sitter man på den infrastrukturen ger det oanade möjligheter och detta enbart för att vi i vår vilja till kommunikation till varandra ger bort oss själva.

 • Själv har jag nyligen raderat alla mina konton på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn för att inte bestraffas av någon militär, media, skattemyndighet, ambassad, bank, polis eller annan kriminell myndighet, organisation, individ för fel åsikter, värdegrund, livsstil, etc. Det känns bra.

  Såg att GP hade börjat med BankID för att kommentera artiklar på deras blogg. De vill veta din identitet så att de kan förfölja dig om du har fel åsikter och värdegrund som avviker från regeringens och medias narrativ. Diktaturen är här.

  • Jag tycker man ska byta namn och leverantör av personkontrolltjänsten BankID till PankID och den kan skötas av Kronofogden istället för bankbranschen [ironi].

   • Instämmer med ditt resonemang. E-ID skall ägas och skötas av staten, absolut inte av ett privat företag som ägs av privata banker. Polisen sköter väl passen idag och borde väl kunna sköta E-ID med.

  • Är inte bank-id lite suspekt med tanke på vad som ligger i pipe line om social gradering etc. En sakta tillvänjning mot en egen skapad husarrest?

 • Själv har jag nyligen raderat alla mina konton på Facebook, Instagram, Twitter och LinkedIn för att inte bestraffas av någon militär, media, skattemyndighet, ambassad, bank, polis eller annan kriminell myndighet, organisation, individ för fel åsikter, värdegrund, livsstil, etc. Det känns bra.

  Såg att GP hade börjat med BankID för att kommentera artiklar på deras blogg. De vill veta din identitet så att de kan förfölja dig om du har fel åsikter och värdegrund som avviker från regeringens och medias narrativ. Diktaturen är här.

  • Jag tycker man ska byta namn och leverantör av personkontrolltjänsten BankID till PankID och den kan skötas av Kronofogden istället för bankbranschen [ironi].

   • Instämmer med ditt resonemang. E-ID skall ägas och skötas av staten, absolut inte av ett privat företag som ägs av privata banker. Polisen sköter väl passen idag och borde väl kunna sköta E-ID med.

  • Är inte bank-id lite suspekt med tanke på vad som ligger i pipe line om social gradering etc. En sakta tillvänjning mot en egen skapad husarrest?

 • Våra så kallade “myndigheter” fungerar faktisk mer och mer som techbolagen.

  Ge det tio år till och det kommer inte vara någon skillnad på facebook, eller att logga in på ditt konto på Förskingringskassan.

  • Precis!
   Är absolut ingen skillnad på hur offentligheten administrerar eller FB. Samma skit, vi är till för dom, och absolut ingen av dom är till för oss.

 • Våra så kallade “myndigheter” fungerar faktisk mer och mer som techbolagen.

  Ge det tio år till och det kommer inte vara någon skillnad på facebook, eller att logga in på ditt konto på Förskingringskassan.

  • Precis!
   Är absolut ingen skillnad på hur offentligheten administrerar eller FB. Samma skit, vi är till för dom, och absolut ingen av dom är till för oss.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *