Polens president Andrzej Duda: Ryssland är nära att vinna kriget i Ukraina – Vill ha mer pansar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Polens president Andrzej Duda. Foto: Jakub Szymczuk. Licens: CC BY-SA 4.0

UKRAINAKRIGET. Polens president Andrzej Duda varnar för rysk seger och att Ukraina kommer att förlora sitt land utan omedelbar hjälp från Väst. Ukraina måste få mer vapen från Väst under de kommande veckorna, säger han.

Under en intervju med den franska tidningen Le Figaro på lördagen fick Duda frågan om han trodde att ryssarna kan segra i Ukraina.

“Ja, det kan de, om Ukraina inte får hjälp mycket snabbt”, svarade den polske ledaren. Myndigheterna i Kiev “har ingen modern militär infrastruktur, men de har människor”, förklarade han.

“Om vi inte skickar militär utrustning till Ukraina under de kommande veckorna kan Putin vinna. Han kan vinna och vi vet inte var han kommer att sluta”, varnade Duda.

Svenska statskanalen SVT meddelade i söndags på nyheterna att Ryssland lidit svåra förluster senaste dagarna i ytterligare ett av många försök att ge sken av att Ukraina vinner mot alla odds.

ArcanumSkolan 2024

Verkligheten är en annan. Douglas MacGregor, en tidigare amerikansk arméöverste säger i en djupintervju att ukrainare svälter och fryser på grund av utslagen infrastruktur, att de är sjuka, övergivna och mycket trötta på den Väststödde Zelenskyj.

De klarar inte heller av att hantera vapnen från Väst eftersom det krävs månader av utbildning. MacGregor menar att inga vapen i världen kan avgöra kriget mot Ryssland. Ukraina kommer garanterat att förlora, tror han, och de egentliga förlorarna är det ukrainska folket.

Dessutom pågår en tuberkulosepidemi i landet.

Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova påpeka på Telegram att även om ännu fler västliga vapen levereras till Ukraina i all hast, kommer de inte att kunna ändra utgången av konflikten. Zakharova har alltså exakt samma uppfattning som MacGregor på den punkten.

Kiev-regeringen och dess utländska stödjare är “dömda” till nederlag, insisterade hon och tillade att vapenleveranserna “inte kommer att hjälpa er”. Leveranserna kommer bara att göra allt värre.

“Ånger för vad de har gjort är den enda utvägen för väst”, skrev Zakharova.

Tidigare i veckan rapporterade Wall Street Journal att NATO-medlemmar, som i januari lovade att skicka dussintals stridsvagnar till Ukraina, plötsligt har kommit på andra tankar om att uppfylla löftet på grund av att de uppenbarligen inte har tillräckligt med pansar, skriver ryska RT i artikeln: “Polish leader warns of Russian victory”.

Tyska ledningen meddelar att 14 av dess Leopard 2-stridsvagnar kommer att anlända till Ukraina i slutet av mars. Berlin meddelade också att man köpte upp nästan 190 avvecklade Leopard 1-vagnar som skulle renoveras och skickas till fronten.

Polen, som har varit en av de största stödgivarna till Ukraina bland EU-länderna, lovade att förse sin granne med 14 Leopard 2 och 60 av sina modifierade T-72-vagnar från sovjettiden, fortsätter RT.

Nederländerna och Danmark, som har pressat Tyskland att skicka sina pansar till Ukraina, hävdar nu att de själva inte kan avstå Leopard 2-vagnar. Finland sa att det kanske inte kan leverera stridsvagnar alls, men troligen är det möjligt efter att landet anslutit sig till NATO.

Text och översättning: NewsVoice | Källor: RT.com samt Le Figaro och Wall Street Journal

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Andrzej Duda