Polens president Andrzej Duda: Ryssland är nära att vinna kriget i Ukraina – Vill ha mer pansar

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 13 februari 2023
- NewsVoice redaktion
Polens president Andrzej Duda. Foto: Jakub Szymczuk. Licens: CC BY-SA 4.0

UKRAINAKRIGET. Polens president Andrzej Duda varnar för rysk seger och att Ukraina kommer att förlora sitt land utan omedelbar hjälp från Väst. Ukraina måste få mer vapen från Väst under de kommande veckorna, säger han.

Under en intervju med den franska tidningen Le Figaro på lördagen fick Duda frågan om han trodde att ryssarna kan segra i Ukraina.

“Ja, det kan de, om Ukraina inte får hjälp mycket snabbt”, svarade den polske ledaren. Myndigheterna i Kiev “har ingen modern militär infrastruktur, men de har människor”, förklarade han.

“Om vi inte skickar militär utrustning till Ukraina under de kommande veckorna kan Putin vinna. Han kan vinna och vi vet inte var han kommer att sluta”, varnade Duda.

Svenska statskanalen SVT meddelade i söndags på nyheterna att Ryssland lidit svåra förluster senaste dagarna i ytterligare ett av många försök att ge sken av att Ukraina vinner mot alla odds.

Verkligheten är en annan. Douglas MacGregor, en tidigare amerikansk arméöverste säger i en djupintervju att ukrainare svälter och fryser på grund av utslagen infrastruktur, att de är sjuka, övergivna och mycket trötta på den Väststödde Zelenskyj.

De klarar inte heller av att hantera vapnen från Väst eftersom det krävs månader av utbildning. MacGregor menar att inga vapen i världen kan avgöra kriget mot Ryssland. Ukraina kommer garanterat att förlora, tror han, och de egentliga förlorarna är det ukrainska folket.

Dessutom pågår en tuberkulosepidemi i landet.

Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor. Licens: CC BY-NC-SA 4.0
Maria Zakharova. Foto: Middle East Monitor (Middleeastmonitor.com). Licens: CC BY-NC-SA 4.0

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova påpeka på Telegram att även om ännu fler västliga vapen levereras till Ukraina i all hast, kommer de inte att kunna ändra utgången av konflikten. Zakharova har alltså exakt samma uppfattning som MacGregor på den punkten.

Kiev-regeringen och dess utländska stödjare är “dömda” till nederlag, insisterade hon och tillade att vapenleveranserna “inte kommer att hjälpa er”. Leveranserna kommer bara att göra allt värre.

“Ånger för vad de har gjort är den enda utvägen för väst”, skrev Zakharova.

Tidigare i veckan rapporterade Wall Street Journal att NATO-medlemmar, som i januari lovade att skicka dussintals stridsvagnar till Ukraina, plötsligt har kommit på andra tankar om att uppfylla löftet på grund av att de uppenbarligen inte har tillräckligt med pansar, skriver ryska RT i artikeln: “Polish leader warns of Russian victory”.

Tyska ledningen meddelar att 14 av dess Leopard 2-stridsvagnar kommer att anlända till Ukraina i slutet av mars. Berlin meddelade också att man köpte upp nästan 190 avvecklade Leopard 1-vagnar som skulle renoveras och skickas till fronten.

Polen, som har varit en av de största stödgivarna till Ukraina bland EU-länderna, lovade att förse sin granne med 14 Leopard 2 och 60 av sina modifierade T-72-vagnar från sovjettiden, fortsätter RT.

Nederländerna och Danmark, som har pressat Tyskland att skicka sina pansar till Ukraina, hävdar nu att de själva inte kan avstå Leopard 2-vagnar. Finland sa att det kanske inte kan leverera stridsvagnar alls, men troligen är det möjligt efter att landet anslutit sig till NATO.

Text och översättning: NewsVoice | Källor: RT.com samt Le Figaro och Wall Street Journal

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Andrzej Duda
   • Ja. Vi som är lite lata (eller smarta) söker kanske inte upp egna källor, utan förlitar oss på vad andra sammanställer. Själv följer jag Magnus Stenlund och här ges ett lite djupare perspektiv. Följer man SwebbTVs rapportering låter det som Ryssland kommer att vinna, det är inte lika självklart efter man läst Krabbes (närmast en avhandling) bloggpost.

  • Det är en gedigen genomgång Krabbe gjort, men han är nästan absolut i sin slutsats att det är kört för Ryssland efter 2025.

   Det här är the final battle som kommer få alla krig att blekna, är då min slutsats. Vidare, kan inte Ryssland förlora det, då det isåfall blir tredje gången gillt som ‘väst’ lyckats manipulera fram detta scenario utan att omvärlden skulle ha lärt sig något de senaste 120åren. Otänkbart.

   Krabbe nämner också Ryssland som ensam stridskraft (Nordkorea på ett hörn), samtidigt som han oftast pratar om ‘ländernas i väst’ förmåga att producera krigsmateriel. Det här är inte ett krig mll Ryssland och hato (på pappret ja) utan en strid mll euroösts/östs levnadsvanor (tillväxt, religion, individers utveckling osv) kontra dekadenta ‘västs’ fortsatta slipery slope som en ‘gåva till oss västmedborgare, med avsändare de 4 krigsenklaverna. Detta paket är aldrig ngt öst kommer att tolerera i sina länder. I väst är det ett faktum, och ett resultat av total korruption och amoral hos bl a ‘folkvalda’, men framförallt hos globalist’eliten’.

   De är dessutom i obalans, därav allt ryande och alla attacker fr det hållet. De hade tänkt ta Ryssland snabbt, fällde Pakistans president i en sedvanlig kupp, avfärda Indien för att innan 2030 ge sig på Kina.

   Öst kommer därför aldrig tillåta att Ryssland faller. Iran, Syrien, Nordkorea och såklart Kina samt åtskilliga andra länder, vet precis vad som står på spel och därför kommer det också bli en batalj av sällan/aldrig skådat slag

 • Polen om något av grannländerna borde hålla sig lite lugnare.
  Vapensändningar förbättrar inte dess status hos ryssen.

   • Ja. Vi som är lite lata (eller smarta) söker kanske inte upp egna källor, utan förlitar oss på vad andra sammanställer. Själv följer jag Magnus Stenlund och här ges ett lite djupare perspektiv. Följer man SwebbTVs rapportering låter det som Ryssland kommer att vinna, det är inte lika självklart efter man läst Krabbes (närmast en avhandling) bloggpost.

  • Det är en gedigen genomgång Krabbe gjort, men han är nästan absolut i sin slutsats att det är kört för Ryssland efter 2025.

   Det här är the final battle som kommer få alla krig att blekna, är då min slutsats. Vidare, kan inte Ryssland förlora det, då det isåfall blir tredje gången gillt som ‘väst’ lyckats manipulera fram detta scenario utan att omvärlden skulle ha lärt sig något de senaste 120åren. Otänkbart.

   Krabbe nämner också Ryssland som ensam stridskraft (Nordkorea på ett hörn), samtidigt som han oftast pratar om ‘ländernas i väst’ förmåga att producera krigsmateriel. Det här är inte ett krig mll Ryssland och hato (på pappret ja) utan en strid mll euroösts/östs levnadsvanor (tillväxt, religion, individers utveckling osv) kontra dekadenta ‘västs’ fortsatta slipery slope som en ‘gåva till oss västmedborgare, med avsändare de 4 krigsenklaverna. Detta paket är aldrig ngt öst kommer att tolerera i sina länder. I väst är det ett faktum, och ett resultat av total korruption och amoral hos bl a ‘folkvalda’, men framförallt hos globalist’eliten’.

   De är dessutom i obalans, därav allt ryande och alla attacker fr det hållet. De hade tänkt ta Ryssland snabbt, fällde Pakistans president i en sedvanlig kupp, avfärda Indien för att innan 2030 ge sig på Kina.

   Öst kommer därför aldrig tillåta att Ryssland faller. Iran, Syrien, Nordkorea och såklart Kina samt åtskilliga andra länder, vet precis vad som står på spel och därför kommer det också bli en batalj av sällan/aldrig skådat slag

 • Polen om något av grannländerna borde hålla sig lite lugnare.
  Vapensändningar förbättrar inte dess status hos ryssen.

 • Viktor Medvedchuk, som är ledare för Ukrainas största oppositionsparti: Life party,har nyligen gjort en intervju för Vitryska statstelevisionen, enligt TASS.
  I intervjun säger han att Ukraina i stort sätt upphört att existera som en stat och att Zelensky har rustat sig med nynazistisk policy som främjar och populariserar anti-rysk hysteri.
  Viktor Medvedchuk menar också att en majoritet av de miljontals ukrainare som flytt landet inte stödjer denna regim.

 • Nästan 90,000 ukrainska soldater finns utomlands, vältränade och mycket välutrustade av Nato, som nu flyttas successivt till frontlinjerna.

  Nästa stora offensiv kommer att bli oerhört blodig.

  Samtidigt har under senaste dagarna avslöjats att Ukraina använder nu kemiska stridsmedel mot ryska soldater.
  Hur många ryska soldater som dött av kemiska attacker är oklart och Ryssland har hållit en låg profil sedan avslöjandet.
  Detta möjligen på grund av att hittills inga ryska soldater drabbats av kemiska medel men när det väl inträffar, kan mycket mer hända och mycket snabbt som ingen hade kunnat förutse!

  “Länk till reportage och filmbevis om Ukrainas kemiska stridsmedel”
  https://www.youtube.com/watch?v=Wn9V41asoxs

  • 90000 soldater som genomgår 1-2-3-4 månaders träning är knappast något nämnvärt avgörande. De måste samtränas i sina brigad eller bataljonsförband där alla typer av vapenslag ingår, samt där det finns tillgång till flygvapen och internationella underrättelser.
   Detta tar åtminstone ytterligare 1 år.
   Det är också av denna anledning ryssarnas egen mobilisering inte ännu resulterat i någon s k “vinteroffensiv”. De nya soldaterna i de nya brigad resp bataljonsorganisationerna är sannolikt inte färdigtränade förrän till hösten.

   Såg senast en videospelning från drönare i infrarött, där en rysk pluton med 4 pbv utraderade ett Ukrainskt nedgrävt infanterikompani (fordon saknades). Några synliga ryska förluster (kan ju raderats) verkade inte finnas, medan systematisk drönaren ledde in ryska soldat-team mot varje grupp av Ukrainare som slaktades lika systematiskt. Några gav upp och fördes bort. De som försökte fly angreps med precisionsartilleri och alla verkade dödas. De 4 pbv stod för flankerad position med nedhållande eld mot de/det bakre motståndsnästet hos Ukrainarna, vilkas möjligheter att stödja främre positioner därmed närmast försvann. Allt tog 1-2 timmar. Alltså, ca 30 ryssar slog ut ca 100 Ukrainare – utan synbar förlust själv.

   Vi får se vad som händer, men det blir inte när, vad, hur vi väntar oss det.

   • Visst tar det tid att utbilda men Ukraina har inte tid att vänta och behöver varenda en snabbast möjligt!
    Avmilitarisering av Ukraina var ett av målen för det Ryssland kallar
    “special militäroperationen” och som det ser ut blir Ryssland bokstavligen tvungen att eliminera minst 400,0000 ukrainska soldater för att det målet ska uppnås!!!

 • Detta luktar bedrägeri på långt håll, ett klassiskt bedrägeri.
  Hur många av makteliten är simpla pundare?
  Lita aldrig på en narkoman.
  De är som svarta hål, suger ut allt och alla runt omkring sig.

 • Viktor Medvedchuk, som är ledare för Ukrainas största oppositionsparti: Life party,har nyligen gjort en intervju för Vitryska statstelevisionen, enligt TASS.
  I intervjun säger han att Ukraina i stort sätt upphört att existera som en stat och att Zelensky har rustat sig med nynazistisk policy som främjar och populariserar anti-rysk hysteri.
  Viktor Medvedchuk menar också att en majoritet av de miljontals ukrainare som flytt landet inte stödjer denna regim.

 • Nästan 90,000 ukrainska soldater finns utomlands, vältränade och mycket välutrustade av Nato, som nu flyttas successivt till frontlinjerna.

  Nästa stora offensiv kommer att bli oerhört blodig.

  Samtidigt har under senaste dagarna avslöjats att Ukraina använder nu kemiska stridsmedel mot ryska soldater.
  Hur många ryska soldater som dött av kemiska attacker är oklart och Ryssland har hållit en låg profil sedan avslöjandet.
  Detta möjligen på grund av att hittills inga ryska soldater drabbats av kemiska medel men när det väl inträffar, kan mycket mer hända och mycket snabbt som ingen hade kunnat förutse!

  “Länk till reportage och filmbevis om Ukrainas kemiska stridsmedel”
  https://www.youtube.com/watch?v=Wn9V41asoxs

  • 90000 soldater som genomgår 1-2-3-4 månaders träning är knappast något nämnvärt avgörande. De måste samtränas i sina brigad eller bataljonsförband där alla typer av vapenslag ingår, samt där det finns tillgång till flygvapen och internationella underrättelser.
   Detta tar åtminstone ytterligare 1 år.
   Det är också av denna anledning ryssarnas egen mobilisering inte ännu resulterat i någon s k “vinteroffensiv”. De nya soldaterna i de nya brigad resp bataljonsorganisationerna är sannolikt inte färdigtränade förrän till hösten.

   Såg senast en videospelning från drönare i infrarött, där en rysk pluton med 4 pbv utraderade ett Ukrainskt nedgrävt infanterikompani (fordon saknades). Några synliga ryska förluster (kan ju raderats) verkade inte finnas, medan systematisk drönaren ledde in ryska soldat-team mot varje grupp av Ukrainare som slaktades lika systematiskt. Några gav upp och fördes bort. De som försökte fly angreps med precisionsartilleri och alla verkade dödas. De 4 pbv stod för flankerad position med nedhållande eld mot de/det bakre motståndsnästet hos Ukrainarna, vilkas möjligheter att stödja främre positioner därmed närmast försvann. Allt tog 1-2 timmar. Alltså, ca 30 ryssar slog ut ca 100 Ukrainare – utan synbar förlust själv.

   Vi får se vad som händer, men det blir inte när, vad, hur vi väntar oss det.

   • Visst tar det tid att utbilda men Ukraina har inte tid att vänta och behöver varenda en snabbast möjligt!
    Avmilitarisering av Ukraina var ett av målen för det Ryssland kallar
    “special militäroperationen” och som det ser ut blir Ryssland bokstavligen tvungen att eliminera minst 400,0000 ukrainska soldater för att det målet ska uppnås!!!

 • Alla dessa krigshetsande politikerslem borde åka ned till Ukraina och ingå i någon frivilligbrigad vid fronten istället för att bidra till andra människors död. Men det är alltid lätt att snacka när det inte är eget blod som spills.

   • Ja, dessa j**la skrivbordskrigare borde själva skickas ner för att möta Wagner och andra hårdföra ryska trupper! Skulle nog bli annat ljud i skällan om de fick se verkligheten på plats. Att Ukrainas soldater inte gett upp trots de enorma förlusterna beror på att de har samma mentalitet som ryssarna…”Det är alltid försent att ge upp” är deras sätt att slåss. Gummisoldater från Nato hade skitit på sig och åkt hem för länge sedan i samma läge..

   • Tvångstjänstgöring vid fronten skulle vara riskfritt för kristersson – han är så liten att han nästan är oträffbar…

 • Alla dessa krigshetsande politikerslem borde åka ned till Ukraina och ingå i någon frivilligbrigad vid fronten istället för att bidra till andra människors död. Men det är alltid lätt att snacka när det inte är eget blod som spills.

   • Ja, dessa j**la skrivbordskrigare borde själva skickas ner för att möta Wagner och andra hårdföra ryska trupper! Skulle nog bli annat ljud i skällan om de fick se verkligheten på plats. Att Ukrainas soldater inte gett upp trots de enorma förlusterna beror på att de har samma mentalitet som ryssarna…”Det är alltid försent att ge upp” är deras sätt att slåss. Gummisoldater från Nato hade skitit på sig och åkt hem för länge sedan i samma läge..

   • Tvångstjänstgöring vid fronten skulle vara riskfritt för kristersson – han är så liten att han nästan är oträffbar…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *