Mohamed Omar: Afrika föredrar samarbeten med arabvärlden, Ryssland och Kina

publicerad 17 mars 2023
- Gästskribent
Accra City i Ghana (Afrika). Foto: Kwasiog, CC BY-SA 4.0
Accra City i Ghana (Afrika).

USA och västvärlden förlorar allt mer inflytande i Afrika. Flera afrikanska länder vänder sig istället mot arabvärlden, Ryssland och Kina, för ekonomiskt samarbeten. Populärkulturen, det vill säga musik och filmer och TV-serier, domineras på flera håll av Indien och Turkiet.

Artikeln har tidigare publicerats i Dagens Goda Samhälle

Flera afrikanska länder har inlett samarbeten med Ryssland för att bygga kärnkraftverk för att möta sina stigande energibehov. Energiefterfrågan i Afrika ökar dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet.

I det subsahariska Afrika pågår fortfarande en stark befolkningsutveckling då kvinnor föder många fler barn. I till exempel Uganda födde varje kvinna 4,55 barn förra året, medan siffran i Sverige var 1,84.

Uganda satsar på att bygga sitt första kärnkraftverk med stöd av Kina: Buyende Nuclear Power Plant.

Så här sa landets energiminister Ruth Nankabirwa:

”Preparation to evaluate the Buyende Nuclear Power Plant site is ongoing to pave the way for the first nuclear power project expected to generate 2,000 MW, with the first 1000 MW to be connected to the national grid by 2031.”

Uganda har under flera år rört sig bort från västvärlden, delvis på grund av vad man uppfattar som västerländsk kulturimperialism, till exempel påtryckningar att acceptera “rengnbågsideologin”.

I juni 2014 stoppade Obamaadministrationen det amerikanska biståndet till Uganda på grund av landets inställning till “regnbågsideologin”.

USA:s svaga inflytande innebar att endast 28 av 54 afrikanska nationer röstade för den resolution i FN:s generalförsamling som krävde ett omedelbart tillbakadragande av ryska trupper från Ukraina.

USA försöker reparera sina relationer med afrikanska länder och utöka sitt inflytande, men det kan bli en svår utmaning om man inte är beredd att kompromissa med uppdraget att främja “regnbågsideologin” i hela världen.

I februari i år sa Ugandas president Musaveni:

”We have been telling them ‘please, this problem of homosexuality is not something that you should normalise and celebrate.’”

Presidenten tillade om västländerna:

”They don’t listen, they don’t respect other people’s views and they want to turn the abnormal into normal and force it on others. We shall not agree.”

Sedan 2015 har kineserna hjälpt Uganda att expandera och modernisera den internationella flygplatsen i Entebbe.

Text: Mohamed Omar

Mohamed Omar, eget verk
Mohamed Omar, eget verk


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Den här utvecklingen var på god väg för 45 år sen men imperiet stoppade den. Då var Europa på den goda sidan och gjorde gemensam sak med Sovjet Japan och OPEC. Ett skäl för imperiets motstånd var att kärnkraft var ett hot mot den då initierade petrodollarn. Hela det viktiga händelseförloppet har slängts ner i minneshålet.

 • När U-länder (ofta Africa) anser sig behöva investera i framtiden, så kräver IMF att de skall investera i s k “Grön Hållbarhet”. IMF motarbetar därvid sådant som hamnbygge, utbyggnad av telecom, stålverk, järnvägar och i synnerhet kolkraftverk, kärnkraftverk. Om däremot Afrikanska länder söker investeringslån hos NDB (BRICS investeringsbank), så får de göra precis vad de själv anser de behöver.

  Med IMF följer i regel ett krav att globala (västerländska) storbolag skall erhålla kontrakt för byggprojekt. Detta innebär direkt en fördyring med 10-15% i “korruption”, eller t o m mer eftersom västerländska byggbolag sällan håller tidsplaner d v s i praktiken budgeten och sedan kräver ersättning utöver kontrakten.
  Om u-landet istället erhåller lån från NDB och ger byggföretag från något BRICS-land kontraktet, så hålls tidsplaner och budget. Inga extra kostnader och ingen nämnvärd korruption.
  Självklart väljer Afrika m fl att investera med lån från NDB.

  President Trump varnade för denna utveckling och föreslog åtgärder från IMF resp Västvärlden, som närmade sig vad NDB erbjuder. Motståndet blev kompakt eftersom korruptionen var systematiserad. Trump vägrade av samma skäl att skicka pengar enligt Paris-överenskommelsen, då pengarnas användande skulle villkoras till den Gröna Hållbarheten, som alltså Afrikanska länder inte anser att de f n behöver.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *