Kammaråklagare Mats Ljungvist håller på att dra in Sverige i krig

publicerad 6 mars 2023
- Kristoffer Hell
Temabild på anonym myndighetsperson. Licens: Elements.envato.com

Möt Mats Ljungqvist, kammaråklagaren i Stockholm som regeringen pekar finger mot för att Sverige ännu inte presenterat de omfattande bevis han påstår sig ha om vem som låg bakom sprängningen av gasledningen Nord Stream i södra Östersjön, i september 2022 – Europas livlina för energi.

Risken med ett fortsatt mörkande är att Nord Streams ägare: Ryssland, Tyskland, Nederländerna, och Frankrike, liksom resten av världen, börjar betrakta Sverige som på något sätt inblandat i det sprängattentat av bibliska proportioner som i skrivande stund håller på att avindustrialisera kontinentaleuropa.

Inte för att Sverige skulle vara skyldig till själva sprängningen – men väl för att efter attentatet ha iklätt sig möjliggörarens och medbrottslingens roll och sanerat brottsplatsen på de bevis som leder till gärningsmannen.

Mot andra länder finns, ännu så länge, bara misstankar och påståenden. Välgrundade sådana må vara – men ännu inga bevis från brottsplatsen.

På engelska heter det svenska klavertrampet för “accessory after the fact”“skyddande av brottsling”.

Brottsbalken 17 Kap 11 §: [1]

“Om någon döljer den som begått brott, hjälper honom eller henne att komma undan, undanröjer bevis eller på annat liknande sätt motverkar att brottet upptäcks eller att någon lagförs för det, döms för skyddande av brottsling till böter eller fängelse i högst två år.”

Vi ringde upp Ove Bring, en av den svenska regeringens främsta experter på folkrätt.

“Det är klart att man kan få folkrättslig kritik för att man inte samarbetar med andra stater och säger som det är i den internationella relationen.”

Kan det handla om mer än att bara kritik riktas mot Sverige?

“Det är inte av den kalibern att det kan bli föremål för en internationell rättslig process i Haag-domstolen. För det första finns det inte tillräckligt mycket att ta på. Det finns politiska anklagelser från ett håll mot ett annat. Det är ju inte samma sak som bevis på att detta är korrekt. Det kommer att falla redan på den biten.

Vi måste veta mycket, mycket mer och ha bevis för saker och ting innan det är idé att ställa sig frågan vad som folkrättsligt kan hända med detta.”

Vi frågade om det engelska juridiska begreppet “accessory after the fact”.

“Det finns inte som en i traktat nedskriven regel, men det är klart att det är fullt möjligt att göra en sak av det i internationella förhållanden och i internationella förhandlingar och samtal. … ‘General principles of Law’ skall iakttas av den internationella domstolen i Haag och de har att döma efter ‘General principles of Law’ och skulle en stat anklaga en annan för någonting i den här formen som du är ute efter så är det inte omöjligt, det är det inte.”

Vad är det då Sverige vet?

Saxat ur åklagarmyndighetens senaste pressmeddelande, publicerad för över tre månader sedan:[2]

“Vid de brottsplatsundersökningar som genomfördes på plats i Östersjön gjordes omfattande beslag och området har dokumenterats noggrant. Analyser som nu utförts visar på rester av sprängämnen på flera av de främmande föremål som påträffades. Det avancerade analysarbetet fortsätter för att kunna dra säkrare slutsatser kring händelsen”, säger Mats Ljungqvist.

Med andra ord, Sverige hade redan i slutet på oktober 2022 hunnit finna mordvapen, krutstänk och fingeravtryck, varefter det sanerat brottsplatsen.

Det enda Nord Stream fann, när det i början på november 2022, tilläts göra sin egen inspektion, var bara kratrar på botten där ledningarna sprängts. Inget nämns om främmande föremål.[3]

Vi kontaktade säkerhetspolisen som hänvisade till kammaråklagare Mats Ljungqvist, som inte gick att nå. Vi skickade istället våra frågor som epost.

NewsVoice första omgång med frågor till åklagare Mats Ljungqvist:

  1. Vilket är utredningens dnr eller motsvarande?
  2. I några av myndighetens pressmeddelanden nämns närvaron av “främmande föremål” vid brottsplatsen. Skall detta förstås som att föremål som inte tillhör Nord Stream AG upptäckts på platsen, d v s inte bara delar av den förstörda infrastrukturen/gasledningar?
  3. Pressmeddelanden nämner även närvaron av sprängmedelsrester. Vilket, vilka labb gjorde undersökningarnal? SKL, annat privat, utländskt?
  4. Vilken typ av sprängmedel har återfanns på brottsplatsen?
  5. I det sista pressmeddelandet 2022-11-18, för över tre månader sedan, sades att “analysarbete fortsätter”.
  6. Har den tekniska delen i utredningen nått i mål än? Om inte, när bedöms detta ha skett.

Sex månader har snart förflutit sedan själva händelsen och då du tog över utredningen från Henrik Söderman.

Mats Ljungqvists svar:

“Jag lämnar samma besked till dig som till alla andra. Jag har inget att säga och tänker inte svara på några frågor med hänvisning till förundersökningssekretess.”

NewsVoice andra omgång med frågor:

“När beräknas förundersökningen vara klar? Över tre månader har ju förflutit sedan brottsplatsundersökningen avslutades.”

Mats Ljungqvist:

“Jag har inget besked att lämna i den delen.”

NewsVoice kontaktade nu regeringen som inte heller ville medverka i en telefonintervju:

  1. Är det en bra ide att en svensk åklagare bedriver Sveriges utrikespolitik genom att ges vetorätt över en viktig fråga som rör landets utrikesförhållanden och säkerhetspolitik, samtidigt som Europa synes balansera på randen till ett storkrig?
  2. Koordinerar åklagare Mats Ljungqvist sina åtgärder med UD/regeringen?
  3. Har regeringen/UD övervägt de konsekvenser som kan följa av kammaråklagare Ljungqvists fortsatta ovilja att avsluta en fu vars forensiska fas var avklarade redan i slutet på 2022 och presentera de fynd myndigheten han arbetar för gjort vid Förenta Nationerna?

Regeringens svar:

“Ansvariga myndigheter i Sverige bedriver en förundersökning som inte är avslutad. Frågor som rör förundersökningen hänvisas till berörda myndigheter.

Den fortsatta förundersökningen får visa om någon kan delges misstanke och senare åtalas. Regeringen spekulerar inte kring eventuella motiv eller aktörer.”

Då Mats Ljungqvist är så hemlig att inte ens åklagarmyndighetens presstjänst säger sig ha en bild på honom, representeras denna dolda svenska makthavare som en pixlad temabild.

Referenser och relaterat

 1. Riksdagen: Brottsbalk (1962:700): 17 kap. Om brott mot allmän verksamhet m.m.
 2. Åklagarmyndigheten: Bekräftat sabotage vid Nord Stream 2022-11-18 09:11.12
 3. Nord Stream AG: Incident on the Nord Stream Pipeline
 4. Åklagarmyndigheten: Riksenheten för säkerhetsmål

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Snart har vi krig i Sverige? Starka krafter verkar för det. “St. Petersburg kan bli svenskt” var en underrubrik i Aftonbladet. På DN:s kultursida fanns en artikel om att Karl XII kämpade för ett självständigt Ukraina. Båda artiklarna bakom betalvägg. Trots att ryssarna krigar med skyfflar avancerar de framåt…
  Ukraina har ett väldigt starkt förhandlingsläge ar en rubrik i SVT.

  Rysslands ekonomi är mycket god med en statsskuld på 15% av BNP.
  Västvärldens ekonomier har statsskulder på 100-200%…
  Sveriges ekonomi är skit. Snart hyperinflation? Det är tur att man inte har familj och barn att sörja för. Hur fan klarar dom sig undrar jag? Skenande boendekostnader, barnmaten 10% dyrare på en månad! Många låter sina barn äta frukost på dagis eller skolan. Ett spartips är att skippa frukosten!

  I detta läge skall vi gå i krig mot Ryssland? Jo tjohej!
  Jag erkänner att jag blev väldigt orolig när jag förstod att Sverige förklarat sig solidariskt med Ukraina. Solidariska med Europas mest korrumperade land!?
  Redan där borde väl alla varningsklockor ringa?
  Så det blir väl krig då… Fan också!

  “Se hur hela Uppland står i lågor”
  Jag tror inte folk förstår det där?

  • Hur många av dagens 20-åringar vill bli inkallade för att kriga för att berika ett gäng industrialister och bankirer i främmande land?

   • Förmodligen många av de unga män som tillbringat alltför mycket tid framför datorn med dataspel som handlar om krig, zombies, bilstölder, o s v.

    Detta var ju vad en anonym finsk officer nyligen vittnade om, nyrekryterna använder samma taktik som finns i dataspel om krig.

    Kommer många av dem att ändra uppfattning när de får kontakt med verkligheten?

    Förhoppsningsvis – och förhoppnignsvis innan de dött.

    • Har svenska staten kidnappats? Liksom resten av EU?
     Det här är inte roligt. Ganska jobbigt som vanlig medborgare.
     Staten och kapitalet… Staten jobbar för storfinansen.
     Folkets rättigheter respekteras inte längre. Jag tror vi alla vill ha tillbaka ett normalt liv. Ett liv utan vaccinpass, elstöd och krigshets.

    • Tänkte väl det. Liknar lite av de journalfilmer man kan se om rekryteringar i England vid WWl. Entusiasm som om det var ett äventyr. “Vi är hemma igen om 14 dagar efter att ha spöat tysken.
     Surprise, surprise!

  • Ett krig på hemmaplan skulle flytta fokus från de som har dött eller kommer att dö av de skadliga injektionerna. Kroppar genomborrade av kulor eller med bortsprängda lemmar ser inte ut som traditionella “vaccin”-skador och kan lättare avskrivas som ett resultat av “the fog of war”. De som har injicerat folket är väl lite småsvettiga och rädda “människor” gör galna saker.

   • Ja svenska kyrkan förbereder gravar för 500.000 svenskar…
    Det verkar vara full panik bland makthavarna. Jag undrar hur de som tog sprutan mår egentligen? Den där injektionen kan man ångra men gjort är gjort… Man kan faktiskt undra om EU-makthavarna och deras lakejer vill ha kriget för att rädda sitt eget skinn? Men det är verkligen ett högt spel. Men dom tror dom spelar med andras liv och det är ju en annan sak förstås. Och sen har vi ekonomin och den vansinniga skuldsättningen överallt. Det är många parametrar. Detta kan sluta precis hursomhelst.
    Om man skall hårdra det hela för vanligt folk så är väl värsta läget en ung “vaccinerad” barnfamilj med höga bolån i villa? Och om en eller båda föräldrarna blir arbetslösa pga energikostnader och “grön” politik och sanktioner…? Man vill inte tänka på det ens.

    Personligen så lämnade jag storstan för ett antal år sedan. Jag bodde i en bra gammal stadsdel men ändå så blev det så mycket aggression överallt. Rädda människor är farliga. En fin “vit” stadsdel. Men det pyrde under ytan. Det gick så fort! Och det är väl där en stor del av Sverige är? En enda stor osäkerhet. En osäkerhet där man är utlämnad till myndigheternas och politikernas välvilja. Jag är uppfostrad till att inte lita på myndigheter eller politiker. Men nu förstår jag att majoriteten gör just det. Man är väl sin egen herre eller kvinna ända in i döden tänker jag. Men jag förstår att jag har fel.

 • Bravo NewsVoice! Svenska folket vill veta vad som händer och sker. Makten skall inte fegt kunna undvika ansvar, allt skall upp på bordet, fram med bevisen. Heja NewsVoice som tar tag i frågan och begär svar från makten.

 • Blir som allt annat i Sverige hemligstämplat! Kristersson verkar vilja ha krig med Rysslannd och skickar nog en armé med inkvoterade soldater med fittmössor på huvudet och praidflaggan som fana.

 • Tja, det här handlar om juridik, som aldrig kommer att leda till något.

  Alla vet att USA låg bakom och fick hjälp av NATO-länder i Europa. USAs paradgren har ju alltid varit ‘false-flag’-attacker och både USAs president och biträdande utrikesminister har ju uttalat att de skulle sätta stopp för NordStream.

  Norge och Polen är de länder, som direkt tjänar på terrorattacken, så de var ju med på det. Tyskland har förlorat mest, men det landet är fortfarande ockuperat av USA, så det räknas inte.

  Svenska regeringen (både den dåvarande S- och den nuvarande M-L-KD-SD-regeringen) var självklart informerad i förväg om dådet, men håller förstås käften om det, eftersom den längtar efter att få deltaga i gangsterorganisationen NATOs globala röverier.

  Och nu har man alltså städat brottsplatsen.

 • Washington ligger alltid i framkant när det gäller att peka med hela handen, mot “terrorister” el “terrorstater” de bestämt sig för att försöka naila. Aldrig har det varit viktigt för denna tvättäkta terroristenklav att komma med belägg för sina livsfarliga påståenden om andra länder, så varför är det så noga nu..Hato var och härjade utanför Bornholm några veckor innan, kl 0400 flög de lågt mitt över sprängstället och släppte en detonationsboj och någon timme senare hade de åsamkat katastrofen. Som de sa de skulle göra. Behövs inte klyvas fler hårstrån

 • Man förstör hela Östersjön med bottenslam osv. Släpper ut massa keikalier. Tar av europa sin energiförsörjning…..

  Och Svenska politiker rycker på axlarna!

  Man resonera som att Ryssland gjorde det, eller så gjorde någon det mot Ryssland. Och då är allt frid och fröjd. Vad själva handlingen faktisk inneburit är man likgiltig innför.

  Det verkar som att allting av verkligt värde, naturen, mat, vatten, energi och reel fysisk försörjning är helt ovidkommande för dagens makttagare.

  Men om någon kränkt någon, sagt ett ord som börjar på n. Inte lärt sig det senaste pronomen som gäller för dagen från boktsavsmaffian. Eller inte lägger sig på knä tio gånger om dagen och tillber klimatfascisterna då minnsan går världen omedelbart under.

  Ibland kan jag inte hjälpa att tänka att en civilisation som tappat alla verkliga värden förtjänar att gå under.

 • Man kan nog kallt konstatera att om de funnit bevis för att Ryssland av någon fullständigt outgrundlig anledning sprängt sin egna rör i stället för att använda kranen så hade denna figur Mats Ljungkvist sjungit som en fågel i skuldfrågan! Han vågar helt enkelt inte då USA:s tentakler når långt i världen tänk på vad som hände Palme, Ulfkotte, Ghaddafi och hundratals andra mord signerade CIA eller någon annan skum organisation USA håller sig med.

 • Samma mörkläggning nu som vid Estoniakatastrofen. Vad har de gemensamt? Jo, svenska försvarsmakten är på något sätt inblandad i båda händelserna.

  • Precis. Där dog bl.a. 501 svenskar och 29 år senare så fortsätter den svenska statsmakten att mörka, så ryssarna lär ju få vänta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *