TT-text om krympande havsisar och hotande uppvärmning baseras på godtyckliga räkneövningar

publicerad 27 mars 2023
- Tege Tornvall
Zachary Brown of Stanford University sipped freshwater.
Zachary Brown från Stanford University undersöker smältvatten i arktis.

Tege Tornvall från nätverket Klimatsans.com kommenterar en TT-text om krympande havsisar och en IPCC-rapport om hotande uppvärmning. Han anser att kalkylerna som används för att bevisa en växthuseffekt inte baseras på vetenskap utan på godtyckliga räkneövningar.

TT meddelade nyligen att Arktis skulle värmas mycket fortare än beräknat. Flera tidningar och nätmedia har fört detta vidare. FN:s klimatpanel IPCC varnar nu för fortsatt global uppvärmning i sin senaste sammanfattning för beslutsfattare. Också vidarefört av media.

TT utgick från att en datormodell pekar på fortsatt uppvärmning från mer koldioxid i atmosfären. Men längre ned i texten står: ”… olika datormodeller pekar åt olika håll”.

Vad modellerna visar beror på vad de bygger på. Om man utgår från fortsatt uppvärmning, räknar modellen förstås på det. Den måste ha något att utgå från.

Det gjorde ekonomen William Nordhaus, när han 1975 skulle räkna på möjliga effekter av högre temperatur. Han valde 2 grader just för att ta något att räkna på.

Därför är 2 grader inte vetenskap utan godtyckligt valt för räkneövningar. Skärpningen 1,5 grader kommer från organisation 350.org, som hävdar att atmosfären får hålla högst 350 ppm (miljondelar) koldioxid för att inte farligt värmas upp.

IPCC varnar för högre havsnivå från smältande isar i Arktis. Men de menar bara havsisar. Dessa ligger redan i havet och kan inte höja dess nivå. Detsamma gäller havsisar runt iskontinenten Antarktis.

Smältande isar krymper och drar sig tillbaka. Bara växande isar kan putta ut randis i havet. På Grönlands och Antarktis’ istäcken är årsmedeltemperaturen 20-30 minusgrader på Grönland och under 50 minusgrader på Antarktis.

Dessa landisar växer med nederbörd. Återkommande forskare finner sina läger täckta med snö och is. För att smälta dem krävs tusentals år. Dessförinnan har vi troligen en ny istid. Inget att se fram emot.

IPCC varnar nu för mer oväder. Sådana skapas av stora temperaturskillnader. Om det skulle bli varmare, minskar skillnaderna, men nu registreras mer oro i luften med mer oväder.

Det tyder på större temperaturskillnader. Då går jetströmmarna runt polerna i bukter och släpper in kall luft från norr och varm luft från söder – och omvänt på södra halvklotet. Precis vad som händer nu.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq