Kommer 15-minutersstäder göra oss till ofria miljöslavar som måste acceptera halvtomma butiker?

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 mars 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Temabild: Höga konsumentpriser i kombination med brist. Foto: W. Kanadpon. Licens: Shutterstock.com
Kommer 15-minutersstäder göra oss till ofria miljöslavar?

I ett försök att göra städerna mer miljövänliga utvecklar stadsplanerare 15-minutersstäder som ska hålla invånarna nära hemmet för att bekämpa klimatförändringar. Kommer denna plan att öppna dörren för mer omfattande restriktioner som gör människor till miljöslavar? Det frågar sig den amerikanska journalisten och författaren Robert Bridge som skrivit en debattartikel i RT.

Bridge skriver att fler än 2000 demonstranter i februari gick ut på gatorna i Oxford i England för att uttrycka sin fientlighet mot det kontroversiella konceptet med 15-minutersstäder. Konceptet smygtestas i ett antal större städer, däribland Barcelona, Melbourne, Paris och Milano.

Den fransk-kolombianske urbanisten Carlos Morenos är en av utvecklare av 15-minutersstäder. Dessa är utformade så att mänskliga nödvändigheter och tjänster, så kallade “essentiella aktiviteter”, som matinköp, arbete, utbildning och hälsovård ska kunna nås med en kort cykeltur eller promenad från ens hem, skriver Bridge.

Icke essentiella aktiviteter. Drönarfoto: Derbyshire Police, England
Icke essentiella aktiviteter. Drönarfoto: Derbyshire Police, England

Vi känner igen detta från lockdown-perioderna som testades under covidåren 2020-2022. I flera regioner i olika delar av världen testades obemannade drönare som kontrollerade att människor inte sysselsatte sig med “icke essentiella aktiviteter”. Dessa kunde i vissa fall bötfällas.

15-minutersstäder är uppdelade i zoner och idéen handlar om att invånare anses ha liten eller ingen anledning att resa utanför sin närmaste omgivning. Vid behov kan längre resor göras med kollektivtrafik eller på ringleder, vilket gör att transporter med privatbilar, som har förbränningsmotorer, hålls nere på ett minimum.

Robert Bridge argumenterar att idéerna med att begränsa antalet transporter och deras längd inte är helt negativa. Vi får lägre eller inga utsläpp, färre eller inga trafikstockningar och trafikolyckor kommer att minska. Människor till fots och med cykel får trevligare stadsmiljöer och större ytor att röra sig på. Även företagen verkar gynnas av färre fordon.

Vad är då problemet med 15-minutersstäder?

Kommer verkligen 15-minutersstäder att rädda miljön?

Skepticismen mot kontrollerade städer härstammar från covidkrisens dagar med lockdowns för att “utjämna kurvan” av en sjukdom med en överlevnadsgrad på över 95 procent. Restriktionerna kollapsade hela samhällen.

Dessa skeptiker betraktar 15-minutersstäder som en fortsättning på den fruktade globala omställningen (The Great Reset, The Great Transition etc).

Den innefattar avvecklingen av privat ägande, konstant övervakning, QR-koder på allt, personligt digitalt ID kopplat till sociala kredisystem, bankkontroll, kontantlöshet, tvångsmedicinering med mRNA-vacciner och införandet av insektsmat för att rädda planeten.

Många frågar sig om man kan lita på människor som förespråkar sådana idéer när det gäller att reglera det dagliga stadslivet, frågar sig Robert Bridge. Människor ser dessa anpassningar som inget annat än ursäkter för att utöva mer statlig kontroll över människor.

Under en protest i Oxford fick en 12-årig flicka vid namn Jasmine, mycket uppmärksamhet för ett offentligt tal. Hon ifrågasätter det vettiga med att försöka minska utsläpp genom orealistiska och opraktiska restriktioner.

Robert Bridge ställer frågor som kräver svar:

 • Är det realistiskt att tro att alla materiella varor och tjänster alltid kommer att vara lättillgängliga med en 15 minuters cykeltur eller promenad?
 • Kommer invånarna i zon 1 tvingas att betala böter om de måste åka till zon 5 för att köpa viktiga produkter, som mat, mediciner och till och med vatten om det uppstår oväntade brister?

När allt kommer omkring är det sällan så att det som statliga byråkrater lovar och det som de i slutändan tillhandahåller stämmer överens. Låt oss inte glömma att affärsmisslyckanden inträffar regelbundet och ofta med kort varsel, skriver Bridge.

Motståndare till 15-minutersstäder jämför dem med sovjetiska arbetsläger. De anser att 15-minutersstaden skulle beröva dem valfriheten att kunna lämna sina kvarter för att bege sig till andra regioner där det finns bättre affärer, skolor och hälsovårdstjänster.

Tanken att stadsdelar ska vara promenadvänliga är underbar, kommenterade dr Jordan Peterson på Twitter och han fortsätter:

“Idén att idiotiska tyranniska byråkrater ska bestämma var du “får” köra är kanske den värsta tänkbara perversionen av den här idén – och missförstå inte, det är en del av en väldokumenterad plan.”

Ingen vet egentligen vilka konsekvenserna blir av att införa resebegränsningar för mer marginaliserade konsumenter som saknar kvalitetstjänster i sina fattigare bostadsområden som då måste betala mer för att få tillgång till dem på ett större avstånd.

Brist i 15-minutersstäder? Foto: Vaciando el supermercado. Licens: CC BY 2.0
Vad gör du om det saknas matvaror i din 15-minuterszon? Foto: Vaciando el supermercado. Licens: CC BY 2.0

Böter planeras för att straffa olydiga medborgare

Robert Bridge påpekar att Oxfords planer för 15-minutersstaden i sig faktiskt inte innebär trafikbegränsningar eller böter, utan istället fokuserar på att göra systemet genomförbart genom att se till att invånarna har tillgång till allt vad de behöver.

Detta inbegriper att stärka den lokala detaljhandeln, förbättra leveranstjänsterna och andra välvilliga åtgärder utan att inkräkta på den personliga friheten.

Samtidigt skriver Bridge, något motsägelsefullt, att Oxfordshire City Council faktiskt planerar för trafikreducerande åtgärder och bestraffningar som kommer att testas 2024.

“Individuals will no longer have to own private cars as car sharing across electric vehicles will be widespread.” – Oxford2050.com

Enligt denna plan kommer invånarna inte att få köra på vissa gator i staden under större delen av dagen om de inte har tillstånd. De uppmuntras att i stället använda ringvägen eller kollektivtrafiken. Trafikkameror kommer att övervaka efterlevnaden och böter kommer att utdömas vid överträdelser.

“De tidigare nämnda “konspirationsteoretikerna” i Oxford har anklagats för att blanda ihop de två planerna för att få idén om 15-minutersstaden att verka mer olycksbådande än vad den är, men deras oro är berättigad på grund av den maktfullkomlighet som de har sett under och efter de covidrelaterade avspärrningarna.

Vi vet att digitala spårningsåtgärder har använts för mer än bara för att minska spridningen av viruset.”

Sammanställning och översättning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Källa: “Why are people afraid of ‘15-minute cities’?”, RT

Robert Bridge kommer från Pennsylvania (USA). Han flyttade till Moskva 1996 och arbetade för Moscow News där han var chefredaktör 2007-2009. I dag är Bridge politisk observatör och kolumnist på RT.

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag bor på en mindre ort där det mesta finns inom femton minuters avstånd till fots eller möjligen per cykel. Väldigt praktiskt.

 • På både NS artikel om FaktaTV där det inte fanns kommentarssektion och här finns på strategisk placering marknadsföring för den Kina-fientliga propagandablaskan Epochtimes. Den finansieras av och för USA men eftersom den är mot demokraterna ser den ut som oppositionell men så är det inte. Det handlar bara om att locka er i USA-säcken liksom med mkt annat som sprids.
  Var fortsatt kritiska mot insektsmenyn som globalist-oligarkin behöver för att konkurrera ut boskapsskötseln.
  Men gå inte på Kina-hatet.
  Dom är för ömsesidighet och det är inte självklart att så konstruktiva krafter existerar mot bakgrund av västvärldens ondska.
  Att ty sig till imperiets lögnpropaganda är som Stockholmssyndromet.
  Och ni som är kritiska mot oförnuftig vänster och miljöpolitik ta upp en bättre miljöpolitik var inte för generellt emot!
  När NS har tagit upp riktiga miljöproblem som förgiftningen av haven verkar det som intresset i kommentariet svalnar.
  Det kanske är så att hälsan tiger still men jag är inte säker på det?

 • Jag behöver det jag vill ha, och ingen jävel vet vad jag vill ha förrän jag kommer på det själv!
  Vill jag ta bilen en tur på 10-15 mil för att äta gott då gör jag det.
  Vill jag se en historisk plats eller något med kulturellt värde, då reser jag dit. Med bil eller flyg, oftat kombination av båda.
  Vill jag träffa släktingar på andra sidan jorden reser jag likadant.
  Den där diktaturen att bestämma vad jag vill och får måste stoppas nu!

  De där männsikorna som hävdar att ingen av oss ska äga något och ändå vara lyckliga, de äger ofta väldigt mycket. Vilka är det som i framtiden ska äga det de äger idag?
  För de ska väl inte själva fortsätta äga något?

  • Jo dom har definitift tänkt sig att förbli den aristokratiska elit de kommer ifrån.
   John Ruskin och andra bland dem förklarade för länge sen att de stöder kollektivismen för att fösa in massorna och räknar med att massorna genom sina förmän ska tacksamt acceptera den aristokratins överhöghet.
   Ett folk en överhet en valuta!
   Politikerna är förmännen som ombesörjer infösningen i djurhagen lika energiskt som Lenin och Trotsky.

 • Jag tror det är tänkt som ett kontrollsamhälle, men de marknadsför det som miljövänligt för att blidka okunniga stadsbor.
  Det är samma sak med elektrifiering av bilar. Det är också ett kontrollsystem, tror jag. El kan produceras var som helst men inte distribueras hur långt som helst. Inom begränsade områden får producenten kontroll över allt, pris, volymer och tillgång. Fossila bränslen däremot har ett annat distributionssystem med fler leverantörer i världen.
  Det är mina tankar idag.

 • Låter på sätt och vis ganska bra för oss outbildade lantisar som då slipper den gröna högutbildade (hjärntvättade) eliten från städerna. Vi blir befriade äntligen!

  Annars kan man ju ha åsikt om …”göra systemet genomförbart genom att se till att invånarna har tillgång till allt vad de behöver”…
  Frihet är inget stadsborna behöver. Dom har gjort sitt val för “trygghet”. Allt har sitt pris. Jag får erkänna att jag ser en sorts gudomlig rättvisa i detta. Eftersom Sverige alltid skall visa sig bäst i klassen, troligen genom sitt ariska påbrå(?), så får klimatnazisterna sitt fjärde rike. Och svensken lyder och “litar på myndigheterna”. Jag tror nån stadsdel i Göteborg ligger långt framme med sitt “nya Göteborg”? Säkert i andra städer också.
  Jag skall erkänna att jag känner nog en ren skadeglädje. Era dumma jävla idioter!

 • När ska dessa politiker, NGO:are, storpotäter och statsplanerare fråga folk vad de vill ha? Det verkar ha slutat att fråga oss helt och hållet sedan länge eller så har de aldrig frågat oss. Vi har bara börjat märka det allt mer de senaste decennierna.

  Om de trots allt skulle fråga oss, tex genom omröstningar och direkta dialoger, kanske vi rent utav är samarbetsvilliga att lösa många problem, för det finns ju en rad problem med miljöförstöring, miljögifter och deras hälsovådlighet, naturresurser och naturresursfördelning.

  • Ja man kan fråga sig varför vi har en regeringsform som består av att vara representativ för folket! Alltså skall dom föra folket talan! Vilket folks talan?

   Kulturberikarna som till stor del hatar oss med våran kristna värdegrund har blivit den nya ordningen som skall tillämpas tack vare Barcelona avtalet som tyvärr är inskrivet i FN. Lika mycket som allas lika värde, är en horribel tolkning av FN.
   Har inte det i minnet just nu i det engelska språket, men det finns att googla på.
   Men tolkningen skrivande gjort sedan 2016 då vi skulle ta hand om
   stora delar av dom så kallade flyktingar. I FNs stadga så står det allas lika värdighet.

   Då flyktingströmmarna pågått en tid så gjorde både FN och UNHCR studier över dom så kallade flyende, med ett resultat som båda kom fram till skulle vara 2,64% värkliga flyktingar.

   Idag undrar vi varför det skjuts så mycket från detta ledet mot varandra, med oftast dödlig utgång.

   Hade jag begått dåd i annat land så skulle jag också fly till exempel Sverige med sina öppna gränser för att komma undan rättvisan.

   Problemet under den tiden var skrikvänsern som vrålade inga rasister på våra gator! Ingen ville ju framstå som rasist. (Konstigt vad vänstern är tysta idag)
   nu sitter vi med skägget i brevlådan, och landet håller på att gå under.
   Alltså vi borde tacka dom som skrek för detta som orsak. Och ha i tanken att det kommit hit dom som också villat göra rätt för sig. Men sen då?

 • Med andra ord lik Stockholm som den är idag dock med bättre tillgänglighet, service och utan trafik!

 • Det verkar råda en kulturmarxistisk tsunami av sinnessjuka förslag som bara skapar oro, obehag, irritation och ilska hos normala människor. De som skapar och sprider dessa sjuka ideer skall identifieras och stoppas, de är en skam för mänskligheten.

  Vi behöver frihet från globala organisationer och nationella regeringar, vi behöver mer frihet inte mindre och den skall inte bestämmas av någon annan än du själv. Det måste bli ett slut på denna vidriga kulturmarxistisk tyrrani.

 • Det år ju detta ni i Sverige vill ha!
  Eftersom ni inte gör nåt åt saken, så godtar ni att bli luggade på livet. Det blir väl bra?
  Ni slipper tänka, bara slita och tjäna de mörka krafterna. När de ledsnat på er kommer en virusvåg
  och slår ut er, sedan börjar allt om igen.
  Lycka till!!

 • Kommunismen började tidigt med detta.
  Saxat ur en video på tuben som svar av dito.

  Dream Diction

  In May 1919 at Dusseldorf, Germany, the allied forces discovered a copy of these ‘Rules’. They were first printed in the United States in the ‘Bartlesville (Oklahoma) Examiner-Enterprise’ the same year, 1919. Almost 20 years later, in 1946, the attorney general of Florida obtained them from a known member of the Communist Party, who acknowledged that the ‘Rules’ were then still a part of the Communist program for the United States.
  Read NUMBER 8 below which applies to the subject of this thread. The Marxist Perspective on Crime, regards crime as a natural outgrowth of the capitalist system and how the criminal justice system works for the benefits of elites, therefore Marxists subvert society by saying that real justice can only be achieved by encouraging the poor to steal from the rich and then pressuring the justice system to be lenient with criminals which further encourages crime. This is what you see going on in New Zealand today.

  “COMMUNIST RULES FOR REVOLUTION.
  In May 1919 at Dusseldorf, Germany, the allied forces discovered a copy of these ‘Rules’. They were first printed in the United States in the ‘Bartlesville (Oklahoma) Examiner-Enterprise’ the same year, 1919. Almost 20 years later, in 1946, the attorney general of Florida obtained them from a known member of the Communist Party, who acknowledged that the ‘Rules’ were then still a part of the Communist program for the United States.
  1. Corrupt the young, get them away from religion. Get them interested in sex. Make them superficial. Destroy their ruggedness.
  2. Get control of all means of publicity.
  3. Get people’s minds off their government by focusing their attention on athletics, sexy books and other trivialities.
  4. Divide the people into hostile groups by constantly harping on controversial matters of no importance.

  • Resten….

   5. Destroy the people’s faith in their natural leaders by holding the latter up to contempt, ridicule and obloquy.
   6. Always preach true democracy, but seize power as fast and as ruthlessly as possible.
   7. By encouraging government extravagance, destroy its credit and produce fear of inflation with rising prices and general discontent.
   8. Foment unnecessary strikes in vital industries, encourage civil disorders, and foster a lenient and soft attitude on the part of government toward such disorders.
   9. By specious argument cause the breakdown of the old moral virtues, honesty, sobriety, continence, faith in the pledged word, ruggedness.
   10. Cause the registration of all firearms on some pretext, with a view to confiscating them and leaving the populace helpless.”

   Look around you today and see how many of these rules are being implemented today? Can any thinking person deny that communists are not behind the chaos that is wrecking the nation states of the developed world. Can anyone seriously belief that it is just a coincidence that all the same things are happening in every country all around the world?.

   As Aleksander Solzhenitsyn said: “All the apparent differences among the communist parties of the world are imaginary. All are united on one point, your social order must be destroyed.”

 • Hela konceptet med megastäder går ju emot naturens lagar, det finns inget hållbart i “öppna anstalter med 15 minuters rastgårdar”.

  Människor behöver först och främst syre, att andas ren luft. Sen behöver en männsika vatten, ju renare och finare ju bättre. Sen behöver en människa mat, ju färskare och näringsrikare ju bättre.

  Inget av det produceras i en stad i nämnvärd utsträckning. Alltså måste allt det fraktas dit, eller som ren luft komma utifrån. Ju längre ifrån tex mat kommer ju mer behöver det kylas, torkas, konserveras etc. Ju mer det processas ju mer energi tar det, och ju sämre blir maten.

  Så producerar då en människa CO2 av luften, urin och svett av vattnet, och avföring av maten. I naturen är ju det ett kretslopp där allt människan ger ifrån sig sedan istället berikar naturen. CO2 syre för växterna, och gödsel och näringsämnen genom urin och avföring.

  Inget av det kan tas om hand i en stad så då måste det transporteras eller föras ut. I bästa fall till åkern man utarmat.

  Moderna städer gör människor sjuka, och sjuka människor ger en sjuk miljö. Att dra det här ännu mer till sin spets med megastäder med packade interner i små lådor är inget annat än en anstalt med lite mer rymd. Anti livs rörelsen med WEF i spetsen är ett gäng psykopater som borde sitta på anstalt. En anstalt med mycket mindre utrymme än en 15 minuters stad.

  Det stora antalet människor gör idag ingen större nytta rent fysiskt. Dra fiber så alla har kontakt och sprid ut människor i små ekosamhällen där man lever i balans med naturen. I en värld där inte 1 % livnär sig på resten så behöver människor inte jobba mer än någon timme. Släng ut parasiterna så kan moder jord andas ut.

 • Så är det “den mest tvättade kroppsdelen är hjärnan” Det blir hur lätt som helst för adeln tillsammans med globalisterna att införa den ena efter den andra sjuka lagen/regeln.
  Ingen av dom hjärntvättade kommer att märka förändringen, för dom har redan läst/hört om att det kommer att ske.

 • En mängd olika öppna anstalter med 15 minuters rastgårdar är ändå fängelser. Nationella regeringar har skrivit under om nationell implementering av FN:s Agenda 2030 men det är de styrande i kommuner och städer som kommer sköta den praktiska implementeringen av den agendan. Är det några som ska möta motstånd, protester och påtryckningar så är det stads och kommunstyrelser vilka ligger närmare i tid och rum än avlägsen nationell missledning.

  Testa att googla Agenda 2030 i kombination med den stad eller kommun där du själv bor så kommer du troligtvis få en mängd träffar om rätt långt gångna planer. Försök sen komma ihåg när detta varit uppe för diskussion i sann “demokratisk anda”.

  • “Öppen anstalt med 15 minuters rastgård”.

   En mycket bra sammanfattning av vad de vill åstadkomma.

   Den “demokratiska andan” är sedan länge död. Länge leve klimatdiktaturen….

  • Bra liknelse till rastgårdar. Det liknar koncentrationsläger. Undrar hur de ska implementera dessa femtonminuters avstånd i “utsatta” förorterna med problem som t ex våldsamma gäng uppgörelser. Det blir en stor utmaning för diktaturen att hantera. Är det något som redan har tänkts ut att lösa? För så cyniskt kan det väl inte vara?

   • Så länge de inte bygger en fysisk mur kommer anstalten upplevas som öppen av dem som hålls inlåsta i den elektroniskt. Det där kan ju i och för sig ändras över tid men än så länge är det beskrivna upplägget en öppen anstalt.

 • Du Milde, när ska Folket vakna till att allt av rubbish o antimänskligt och som kommer fr den famösa globalistmaffian, handlar om att tighta till kontrollgriden. Alla upptänkliga förevändningar används för att folket ska kunna bli totalkontrollerade, och det är bara Folket som kan ge dom dirtyfinger, sätta dom på plats, få in dom i sin egen kontrollhägn och hålla dom totalbevakade där för eoner framåt

 • Låter skrämmande likt Karin Boyes roman Kallocain som ut 1940.
  Romanen är en mörk skildring av ett samhälle där individen bara är ett kugghjul, viktig förvisso, men lätt att byta ut om det blir något ”fel”. Individen tillhör staten, har betydelse enbart som en del i gruppen och ständigt övervakad. Samhället är präglat av hjärntvätt, propaganda och övervakning – överallt finns elektroniska polisöron och varje hem har ett hembiträde vars uppgift också är att informera polisen om eventuellt avvikande beteende.

  När jag läste romanen slogs jag av att man inte hade rätt att resa utan tillstånd. Allt var hemligstämplat. Allt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *