Säkerhetsrådet stoppar FN-utredning om sprängningen av Nordstream

publicerad 28 mars 2023
- av Kristoffer Hell
FN röstar om Nord Stream
FN röstar nej till Nord Stream-utredning.

Med tre röster för, inga mot och tolv nedlagda, blev det stolpe ut för den Ryska Federationens begäran SC/15243 om att FN utreder sprängattentatet mot det rysk-tyska holdingbolaget Nord Streams gasledningar i Östersjön den 26 september 2022.

Länderna som röstade för en FN-utredning av Nordstream-sabotaget var Ryssland, Kina och Brasilien, vars tre röster tillsammans representerar 23% av jordens befolkning, 27% av jordens totala yta och 20% av mänsklighetens totala BNP.

De tolv medlemmarna i säkerhetsrådet som lade ned sina röster: Albanien, Ecuador, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, Schweiz, Storbritannien och USA motsvarar tillsammans 9% av mänskligheten, 9% av jordens yta och 39% av mänsklighetens BNP.

De 177 länder som inte är med i FN:s säkerhetsråd representerar 68% av mänskligheten, 64% av jordens yta och 41% av globala BNP.

Referenser och relaterat