Bitcoin och Forexhandel – Saker att förstå

publicerad 20 april 2023
- Gästskribent
Temabild: kryptohandel. Foto: Sergei Tokmakov. Licens: Pixabay.com
Temabild: kryptohandel, Forexhandel

Bitcoin och valutahandel har betydande likheter och skillnader. Följande artikel utforskar vad du bör veta om Bitcoin och forexhandel.

Finansvärlden utvecklas snabbt, med nya sätt att hantera, handla och investera pengar. Kryptovalutor som Bitcoin är viktiga delar som förändrar det globala ekonomiska landskapet. Medan Bitcoin underlättar transaktioner som fiat-valutor, är det ett decentraliserat betalningsmedel och värdeförvaring.

Bitcoins fantastiska prestanda under det senaste decenniet har gett den ett erkännande av en oberoende tillgång som handlas på valutamarknader och kryptobörser över hela världen. Det finns dock uppenbara skillnader och likheter när det gäller Bitcoin och valutahandel.

Jämför krypto- och forexhandel

Typen av tillgångar

Ett av sätten att förstå de två handelskoncepten är genom att titta på de enskilda tillgångarna. Forex trading innebär främst att använda fiat-valutor, medan Bitcoin är den primära valutan för kryptohandel. Båda förlitar sig på efterfråge- och utbudsekonomi för att bestämma tillgångspriser. De har dock olika riskprofiler baserat på hur de skapar värde.

Fiats valutor har ett inneboende värde, föremål för statlig och institutionell påverkan. Å andra sidan är Bitcoin en spekulativ valuta utan någon central enhet för att kontrollera dess utbud. Dess priser fluktuerar baserat på allmänhetens uppfattningar.

Bitcoin har också ett begränsat utbudstak på endast 21 miljoner tokens, med uppskattningsvis 19 miljoner som för närvarande cirkulerar på marknaden.

Även om Bitcoin kan tjäna samma syften som fiat-valutor, saknar den regeringens stöd eller något tillsynsorgan. Bitcoin-priserna fluktuerar enbart baserat på dess upplevda värde mellan två parter.

Marknadsstorlek

Aktiemarknaderna upplever de högsta handelsvolymerna än någon annan marknad globalt. Statistik från 2019 indikerar att valutamarknader noterar affärer för mer än 6 biljoner dollar dagligen. Samtidigt var kryptomarknadens totala sammanlagda volym 1,3 biljoner dollar i september 2021.

Nyligen har kryptomarknaden växt avsevärt, men den upplever fortfarande relativt mindre aktivitet och handelsvolymer än valutamarknader.

Marknadsaktörer

Enheter som deltar i krypto- och valutahandelsmarknader varierar också avsevärt. Forexmarknader involverar stora statliga myndigheter, institutioner och enskilda investerare.

Statliga myndigheter engagerar sig på valutamarknaderna för att upprätthålla rätt likviditetsnivåer för att uppnå sina ekonomiska mål. De har dock för närvarande minimal representation på kryptomarknaden trots de växande räntorna för statligt kontrollerad krypto.

Banker och kreditleverantörer spelar ofta rollen som likviditetsleverantörer på valutamarknader, och växlar i första hand pengar för kunder med utländska investeringar. Investeringsfonder kan använda sina överskottsmedel för att spekulera eller investera i valuta.

Multi-globala företag kan också använda forex för att säkra sig mot valutafluktuationer för att undvika förluster som påverkas av framtida förändringar i aktievärderingar.

Kryptomarknader tenderar att ha fler mindre aktörer med mindre statligt eller institutionellt engagemang.

Bitcoin Treasuries data visar att engagemanget hos regeringar, banker, värdepappersföretag och företag på Bitcoin-marknaden är relativt lägre än på valutamarknaderna. Som rapporterats av ledande kryptobörser som Limmercoin ser många investerare regeringens engagemang i krypto som ett hot som kan påverka Bitcoin-priserna negativt.

Bitcoin är utan tvekan den mest framstående kryptovalutan som fungerar som branschens reservvaluta. Dess antagande är dock fortfarande relativt lågt bland institutionella investerare och står för mindre än 8% av alla utvunna Bitcoins. Individuella investerare har de största Bitcoin-reserverna.

Marknadsstruktur

Bitcoin och valutahandel tillåter handlare att handla direkt sinsemellan och genom mäklar- eller utbytesplattformar. Det betyder att handlare kan förhandla om priser baserat på utbud och efterfrågan utan tillsyn. Aktiehandel är dock föremål för strikta emissions- och avslöjandelagar på reglerade börser.

Sammantaget har Bitcoin och valutahandel unika egenskaper, med olika fördelar och risker. Ovanstående tips kan hjälpa dig att förstå hur de fungerar för att fatta välgrundade investeringsbeslut.

Relaterat

Bitcoin och Forexhandel - Foto: Crestock.com
Bitcoin – Foto: Crestock.com

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq