Inred ditt hem med konst

publicerad 19 april 2023
- Extern skribent
Konstlagret.se: Massa Messy

Under pandemin när vi tillbringade mer tid hemma ökade även försäljningen av både möbler och inredning. Intresset för heminredning är fortsatt stort och ett område som konstant förändras är konst i alla former. Fler ateljéer har kunnat öppna igen och säljer alster både online såväl som på plats.

Den abstrakta konstens skönhet

Uttrycket “skönhet ligger i betraktarens öga” är väl aktuellt när det kommer till abstrakt konst. Definitionen av abstrakt är nämligen nonfigurativ konst. Det är alltså målningar eller statyer som inte föreställer något. Däremot betyder inte det att vi inte kan se ett mönster eller avbildning i dem.

Det här är precis varför tavlor med abstrakta motiv är så enormt populära. En och samma tavla kan föreställa olika saker beroende för två olika personer. Eftersom varje alster är unikt är de också en perfekt inredningsdetalj för att göra ditt hem ännu mer personligt.

Ge ditt hem en personlig känsla

För att vi ska trivas i våra hem behöver de spegla vem vi är. Det är nämligen en viktig faktor i vad som gör våra hem hemtrevliga. Även om det är personliga detaljer eller flera större delar är det viktigt att det är sådana du trivs med. När det kommer till konst och framförallt den abstrakta konsten, finns det något som passar alla.

Du kan till exempel knyta ihop vardagsrummet med en serie härliga tavlor som matchar färgerna i rummet. Vill du hänga upp dem på rad eller på olika väggar är upp till dig. Det kan ge liv till dina kala väggar och skapa en mer hemtrevlig känsla.

Likadant är det i de övriga rummen i hemmet. Du kan knyta ihop dem allihop för ett gemensamt tema i hemmet eller låta vart rum ha en egen stil med en tydlig övergång mellan varje del. Det är bara kreativiteten som sätter stopp för hur du vill inreda ditt hem.

Fiesta: Konstlagret.se
Fiesta: Konstlagret.se

Vad är konst?

Som vi nämnde ovan är definitionen av abstrakt konst nonfigurativ konst. För att komma ännu närmare svaret behöver vi definiera vad konst är egentligen. Det som räknas till konst är skulpturer, hantverk, bildkonst eller annan kreativ verksamhet med syfte för uttryck av emotionellt eller expressivt skapande.

Det här innebär att så länge det ligger en känsla bakom kan det klassas som konst.

En nonfigurativ skulptur kan med andra ord anses av någon vara en klump, medan en annan kan se skaparens känsla i skulpturen. Du kan skapa din egen abstrakta konst, om du är beredd att höra lika många åsikter som det kommer åskådare.

Konstig konst är härlig konst

Eftersom konst är svårt att definiera är det ofta även luddiga direktiv. Det kan vara en fördel, du kan rama in dina barns konstverk från förskolan och kalla det för abstrakt konst.

Vill du ha ett alster från en mer känd konstnär eller en nykomling, finns det flera olika platser du kan vända dig till. Vernissager online och på fysisk plats, eller kanske masstryckta posters som finns i olika varuhus. Det är egentligen upp till dig hur du vill använda abstrakt konst för att inreda ditt hem.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq