Nyinstiftad minnesfond utlyser Erik Enbystipendium

publicerad 5 april 2023
- av Gästskribent
Erik Enby.

Efter läkaren och forskaren Erik Enbys frånfälle den 30 mars 2022 har styrelsen för 2000-Talets Vetenskap beslutat att inrätta en minnesfond och ett årligt stipendium till hans minne. Forskningsstipendiet kommer varje år att delas ut på Erik Enbys födelsedag den 12 maj på Drottning Kristinas Jaktslott i Göteborg.

Text: Siv Wernborg, Erik Enbys minnesfonds styrelse och skribent för 2000-Talets Vetenskap. Foto: privat samling, Charlie

Erik Enby medverkade redan år 1996 i 2000-Talets Vetenskaps programförklaring. Han fick många av sina upptäckter publicerade i tidningen 2000-Talets Vetenskap, upptäckter som har varit till gagn för mänskligheten.

Han var en av Sveriges få läkare som kunde bota kroniska sjukdomar med hjälp av naturliga kosttillskott. Doktor Enby utmärkte sig genom sin uthållighet och envishet, framför allt genom sina upptäckter om blodet och dess mikrobiella värld.

Han skapade därmed ett nytt ämnesområde, vilket han kallade för somatisk ekologi.

Han önskade mycket starkt att den framtida forskningen skulle pröva hans teorier. Syftet med Erik Enbys minnesfond är att årligen dela ut stipendier till forskare som verkar i hans anda.

2000TV.se
Prenumerera på 2000-Talets Vetenskap

Hedra Erik Enbys minne och hans gärning genom att ge ett bidrag till Erik Enbys minnesfond. Genom din gåva till bankgironummer 667-6308 ger du fonden inte bara möjlighet att dela ut stipendier, utan du gör samtidigt en insats av bestående värde. Skriv Minnesfonden på insättningen!

Forskningsstipendiet kommer årligen att delas ut på Erik Enbys födelsedag den 12 maj på Drottning Kristinas Jaktslott i Göteborg.

I styrelsen för minnesfonden ingår seniorkonsult Margita Björklund, diplomerad homeopat och medicine magister Henrik Enby, filosofie magister Siv Wernborg, legitimerad sjuksköterska och medicinsk forskare Michael Zazzio samt professor emeritus Per-Arne Öckerman.

Text: Siv Wernborg, Erik Enbys minnesfonds styrelse och skribent för 2000-Talets Vetenskap. Foto: privat samling, Charlie


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hade inte hört om Erik Enby förren för ett par månader sedan. Åtminstone beträffande svampinfektioners association med cancer verkar nutiden komma ikapp. Ganska nyligen har man funnit att svamp finns i de flesta cancertumörer och att svampinfektion kan påskynda progressen av pancreascancer.
  https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01127-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867422011278%3Fshowall%3Dtrue

  • Är väl svamptypen candida som dom flesta har inombords men sedan beror det mkt på födan man äter om den börjar växa och utveckla cancer. Kolhydrater och socker gillar ju cancer som energikälla så detta ska man väl hålla ner på. Ketogen föda är väl att föredra.

   • Om du ser i studien så var det många olika svamparter. Intrssant att de verkade vara tumörspecifika. Utöver det producerar många svamp toxiner tex Aflatoxin som är känt för att ge levercancer. Flera tänkbara mekanismer finns, inte minst metabola. ett komplicerat krig om socker och energi som kan leda till dysfunktionella mitokondrier, och i förlängningen kanske cancer. Även hormoner, som testosteron verkar vara inbladade exepelvis vid prostata cancer. Intressant att många läkemedel mot svampinf. också hjälper mot cancer.

    • Antimögelmedel verkar oxå fungera. Tur man inte vet hur många typer av svampsporer man andas in dagligen för då skulle man väl bli mörkrädd på riktigt. Jag tar själv mkt olika kosttillskott och kolloidalt silver mm.

  • Svara doktorn bloggen med Sven-Erik Nordin är en bra källa om man vill luska lite angående dieten för han lyckades bota sin egen cancer med ketogen föda.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *