Hur snusande har lyckats ta över rökningen i Sverige

publicerad 24 april 2023
- Extern skribent
Snusning eller rökning? Fotolicens: Pexels.com
Snusande har lyckats ta över rökningen i Sverige.

Snusning har blivit ett populärt alternativ till rökning i Sverige de senaste åren. Det finns flera anledningar till detta, inklusive att snusning inte har lika stora hälsorisker som rökning. Dessutom är det mer socialt accepterat att snusa, vilket gör att många ser det som ett bättre alternativ än rökning.

En annan faktor är att det idag finns en stor variation på snusprodukter vilket kan ses på Snussidan, med alternativ som vitt snus och tobaksfritt snus i många olika smaker och styrkor.

Allt detta har lett till att populariteten har stigit markant, och nu är det dominerande sättet att konsumera tobak och nikotin i Sverige.

Varför har snusande blivit ett populärt alternativ till rökning?

Snus har blivit ett populärt alternativ till rökning på grund av dess mindre skadliga effekter jämfört med att röka tobak. Det är en mycket lindrigare metod för att konsumera nikotin, eftersom snus saknar de skadliga kemikalier som finns i tobaksrök.

Dessutom är det mer praktiskt att använda snus, eftersom man inte behöver gå utomhus eller leta upp rökzoner. Det kan också vara mindre störande för andra, eftersom det inte ger upphov till rök som kan störa andra människor.

Snus är också lättare att ta med sig när man reser, vilket gör det till ett bekvämt alternativ för dem som vill sluta röka men fortfarande ha tillgång till nikotin.

Hur har utvecklingen av snus förändrats över tid?

Snus har utvecklats mycket över tid. Det som började som en tobaksprodukt som konsumerades i pulverform genom att inhaleras via näsan har nu förändrats till en modern produkt med olika smaker, storlekar och styrkor.

Det senaste århundradet har snus i Sverige konsumerats som lössnus med en prilla under läppen. De senaste årtiondena ökade portionssnuset sin popularitet, särskilt som en metod för att sluta snusa.

Förr i tiden var snus alltid gjort av tobak, men idag finns det alternativ som innehåller nikotin, men inte tobak. Det finns dessutom nikotinfritt snus som ett alternativ för personer som vill undvika det beroendeframkallande ämnet men ändå behålla rutinen att snusa.

Vilka är de mest populära snussorterna bland dagens användare?

Bland dagens användare är de mest populära snussorterna General, Ettan och Grov. General är den mest populära sorten och har en mild smak av tobak med en hint av kryddor. Ettan är en starkare variant som har en tydligare tobakssmak.

Grov är den starkaste sorten och har en mycket intensiv smak av tobak. Alla tre sorter finns i olika styrkor, så det går att hitta något som passar alla preferenser. Det finns också andra varianter som ökar stadigt i popularitet, som tobaksfritt snus med mint och fruktsmaker.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: snusande