Centralafrikanska republiken intresserad av att vara värd för en rysk militärbas

publicerad 30 maj 2023
Leon Dodonu-Punagaza
Leon Dodonu-Punagaza

Landet är intresserat av att ha en rysk militärbas på sitt territorium som kan rymma mellan 5.000 och 10.000 soldater. Inbjudan har orsakat missnöje i vissa länder, men det är inte Centralafrikanska republikens (CAR:s) bekymmer, säger Leon Dodonu-Punagaza, republikens ambassadör i Ryssland.

“Vårt land är det första landet i Afrika som stod emot fransmännen”, sa han i en intervju som publicerades av Izvestia på måndagen och tillade att en rysk militärbas skulle bidra till att stärka CAR, där hoten mot säkerheten kvarstår och har förvärrats på grund av flyktingströmmen från det krigshärjade Sudan.

Ambassadören lovordade de ryska militärinstruktörernas roll i att stärka landets väpnade styrkor och betonade vikten av att fortsätta det militärtekniska samarbetet, trots motstånd från vissa länder.

“Under de senaste veckorna, när Ryssland levererade sex militärflygplan till oss, var det fransmännen som började ogilla det och skrika. Men det är inte vår sak, vi är intresserade av ett samarbete med Ryssland”, sa Dodonu-Punagaza.

I december förra året lämnade de sista 130 franska soldaterna i det logistiska uppdraget MISLOG-B huvudstaden Bangui som ett resultat av spänningar med Frankrike över den växande ryska militära närvaron.

Enligt Dodonu-Punagaza hissades den ryska flaggan tidigare denna månad på den tidigare franska militärbasen i Centralafrikanska republiken, vilket tyder på att CAR “slutligen fördrivit fransmännen” och var redo att arbeta med Moskva.

Han sade att CAR “på allvar förbereder sig” för det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg i juli, där president Faustin-Archange Touadera kommer att närvara.

“Jag kan bekräfta att presidenten kommer att delta. När det gäller de frågor som ska diskuteras vid toppmötet handlar det främst om säkerhet och ekonomiska frågor”, sa han.

Relaterat: Amerikanska specialtrupper är verksamma i 22 afrikanska länder, vilket gör Afrika till USA:s näst största militära fotavtryck efter Mellanöstern. Det avslöjades i en rapport 2020.

Källa: RT, “Ex-French colony interested in hosting Russian military base – ambassador”. Översättning: NewsVoiceSå här kan du stötta Newsvoice

  • Kriget i Sudan handlar också militärbaser! Varför ingen media tar inte ens upp detta? Militären och milisen var oense om det skulle bli ryss eller usa bas. Den ena skrev kontrakt med USA för en ny militärbas samtidigt som milisen skrev avtal med Ryssland för en ny militärbas och därmed konflikten och kriget!!!

  • Varför bli upprörd över det? Hur många militärbaser har USA utanför sitt eget land? Det kanske blir så att BRICS tar över USA:s roll som “övervakare” och som gagnar folkets intressen, inte kuva dem som det är nu? Väst vrider sig som masken på kroken och inser att det stundar nya tider? Det är dags att säga, god natt till EU, WEF, Nato, WHO, IMF och FN.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *