Ungdomar överdoserar Benadryl – Dödlig drogtrend i USA

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 8 juni 2023
- Christian Pavón, jurist
Läkemedlet Benadryl används av ungdomar som drog.
Montage av NewsVoice baserat på en bild från Tik Tok och ett privat foto av Jacob Stevens som avled av en överdos.

Benadryl är ett läkemedel som används i USA mot milda allergiska besvär. Det är ett antihistamin som ofta säljs receptfritt. CNN rapporterar om en oroväckande trend. Ungdomar experimenterar med Benadryl eftersom preparatet ger kraftiga hallucinationer om de tar tillräckligt många piller.

Artikeln är uppdaterad kl 08:13

Trenden har skapat stora Reddit-grupper där ungdomar tävlar med varandra om att ta så många piller som möjligt för att testa vad som händer vid olika doser. Högre doser kan ge fruktansvärda psykosliknande tillstånd och vanföreställningar samt även skada hjärnan och leda till dödsfall.

Trenden började som en TikTok-challenge där ungdomar uppmanar varandra att ta fler och fler tabletter för att se vilken effekt de fick. Jacob Stevens dog, enbart 13 år gammal, efter att ha överdoserat. Jacob låg i respirator i en vecka innan han till slut avled.

Kollektiva upplevelser av Benadryl

Benadryl är en väldigt stark hallucogen. Nästan samtliga människor som tar en mycket hög dos ser en och samma gestalt, kallad ”hattmannen”, en man med en hatt och glödande röda ögon. Hattmannen gör ingenting utan endast “observerar” och många upplever en stark rädsla.

ArcanumSkolan 2024

Det finns olika hypoteser om upplevelsen eftersom många, oavsett kulturell bakgrund, har fått samma syner. En del spekulerar i att det rör sig om en “interdimensionell varelse” eller demon. En annan hypotes är att hattmannen härstammar ur ett “kollektivt medvetande” som psykiatrikern Carl Gustav Jung talade om alternativt är den baserad på en kollektivt förväntad upplevelse.

https://www.youtube.com/watch?v=ug1Jtw8eu8I

 

I videon ovan beskrivs effekterna av missbruk av Benandryl och hur personer skapat stängda grupper där människor som tagit kopiösa mängder av Benandryl diskuterar sina upplevelser.

Det förs just nu en debatt i USA där vissa vill förbjuda Benadryl. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har gått ut och officiellt varnat för preparatet.

Expressen skriver att företaget bakom tabletterna, Johnson & Johnson, försöker stoppa trenden. Producenten arbetar med TikTok och andra partners för att stoppa den virala trenden till exempel genom att ta bort videoklipp som uppmanar till intag av Benadryl.

Benadryl är avregsiterat som läkemedel i Sverige. Den verksamma beståndsdelen heter difenhydramin.

Källor

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq