Ungdomar överdoserar Benadryl – Dödlig drogtrend i USA

publicerad 8 juni 2023
- av Christian Pavón, jurist
Läkemedlet Benadryl används av ungdomar som drog.
Montage av NewsVoice baserat på en bild från Tik Tok och ett privat foto av Jacob Stevens som avled av en överdos.

Benadryl är ett läkemedel som används i USA mot milda allergiska besvär. Det är ett antihistamin som ofta säljs receptfritt. CNN rapporterar om en oroväckande trend. Ungdomar experimenterar med Benadryl eftersom preparatet ger kraftiga hallucinationer om de tar tillräckligt många piller.

Artikeln är uppdaterad kl 08:13

Trenden har skapat stora Reddit-grupper där ungdomar tävlar med varandra om att ta så många piller som möjligt för att testa vad som händer vid olika doser. Högre doser kan ge fruktansvärda psykosliknande tillstånd och vanföreställningar samt även skada hjärnan och leda till dödsfall.

Trenden började som en TikTok-challenge där ungdomar uppmanar varandra att ta fler och fler tabletter för att se vilken effekt de fick. Jacob Stevens dog, enbart 13 år gammal, efter att ha överdoserat. Jacob låg i respirator i en vecka innan han till slut avled.

Kollektiva upplevelser av Benadryl

Benadryl är en väldigt stark hallucogen. Nästan samtliga människor som tar en mycket hög dos ser en och samma gestalt, kallad ”hattmannen”, en man med en hatt och glödande röda ögon. Hattmannen gör ingenting utan endast “observerar” och många upplever en stark rädsla.

Det finns olika hypoteser om upplevelsen eftersom många, oavsett kulturell bakgrund, har fått samma syner. En del spekulerar i att det rör sig om en “interdimensionell varelse” eller demon. En annan hypotes är att hattmannen härstammar ur ett “kollektivt medvetande” som psykiatrikern Carl Gustav Jung talade om alternativt är den baserad på en kollektivt förväntad upplevelse.

 

I videon ovan beskrivs effekterna av missbruk av Benandryl och hur personer skapat stängda grupper där människor som tagit kopiösa mängder av Benandryl diskuterar sina upplevelser.

Det förs just nu en debatt i USA där vissa vill förbjuda Benadryl. Den amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har gått ut och officiellt varnat för preparatet.

Expressen skriver att företaget bakom tabletterna, Johnson & Johnson, försöker stoppa trenden. Producenten arbetar med TikTok och andra partners för att stoppa den virala trenden till exempel genom att ta bort videoklipp som uppmanar till intag av Benadryl.

Benadryl är avregsiterat som läkemedel i Sverige. Den verksamma beståndsdelen heter difenhydramin.

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Problemet är Big Pharma! Inget av det här förkom innan 50 talet? Sedan hade var och varannan någon typ av “defekt” som till varje pris skulle medicineras bort? För inte så länge sedan medicinerades “aktiva” skolbarn med amfetamin för att de skulle “lugna” ner sig. Stämpeln som sattes i pannan var – adhd? Fanns det inga “spralliga” barn förr i tiden? Självklart men det ansågs som normalt beteende. Allt började på 50 talet då Big Pharma fick klorna i att “problembarn” måste medicineras till varje pris och där ligger sanningen – pengar. Läkemedelsindustrin är den i särklass mest lönande branschen, alla kategorier. Det var även under 50 talet som Big Pharma kom på att vaccinera alla barn emot det som förr kallades för “barnsjukdomar” som mässlingen, röda hund, vattkoppor, påssjuka m.m. De som fick någon av dessa sjukdomar som barn blev immuna för resten av livet. Under 60 -70 tal var det “allt för många” som studerade till psykolog vilket resulterade i en ström av nya mediciner som sades behövas. Vi behöver inte mer mediciner, vi behöver en sundare livsmiljö.

 • När jag var bara några månader gammal och hade allergibesvär så fick en knarklangare på lasarettet för sig att Lergigan skulle vara bra för mig. Lergigan är också ett “antihistamin”, men även ett neuroleptikum…..

  Mamma gav mig som tur var bara en dos: ” Du blev så konstig så det där gav jag dig aldrig igen”. Nu kan man ju fråga hur lämpligt det är att ge ett neuroleptikum till spädbarn för att de är tjocka i näsan. Och man kan också fråga sig hur lämpligt det är att ge något som har hallucinationer som en av de vanligaste biverkningarna till psykotiska individer?

  Men det är väl samma tänk som alltid, kan man hålla en person i evig plåga och tjäna pengar på det så? Hela läkemedelsindustrins affärside! Och vår kära sjukvård lallar med och klappar takten, ja inte skulle man sluta med något så bra….Biverkningarna medicenerar man naturligtvis bort med något som ger fler biverkningar, och så lunkar man på.

  https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/fallbeskrivning/2018/07/renassans-for-lergigan-med-kraftig-okning-av-intoxikationsfall/

  Finns många naturliga antihistaminer, vatten är den billigaste. Sarsaparilla brukar också funka, och finns några till för den som är intresserad och letar lite. Men bättre är ju att ta bort orsaken.

  Man brukar säga att det första man stöter på vid en ut ur kroppen upplevelse är en svart gestalt med röda ögon. Små tomtar och troll som försöker skrämma dig tillbaks till din vanliga värd igen. De gör aldrig något, för de rår inte på dig. Men kan de skrämmas så. Själv har jag aldrig sett någon med hatt. Men små ilskna med röda ögon har förekommit vid OBEs.

 • Tack för en hemsk men samtidigt berikande artikel Christian. Vid sidan av dubbelmoralen från Big Pharma så är det kollektiva samstämmiga beskrivningarna av demonen tänkvärd.

  Hur kommer det sig att i så gott som samtliga kulturer genom historiens lopp psykisk ohälsa alltid förknippas med onda andar? Omvänt är det endast Pig Pharmas förklaringsmodeller som undviker dylika beskrivningar, och det av en orsak.

  Är vår tillvaro befolkad av demoner, som det finns oräkneliga vittnesmål om? Personligen har jag aldrig sett några (peppar peppar ta i trä), och så är det säkerligen med flertalet av oss människor, men det förtar inte vårt historiska tankegods som med all säkerhet inte kommer att släppa taget om vår kollektiva föreställning om demoner.

  Hattmanen har jag inte tidigare stött på. Låter inte så värst farlig, men vem vet?

  • Sven-Eziov: Kul att du gillade den, uppskattas verkligen! 🙂 Personligen tror jag demoniska krafter har en större negativ inverkan på våra psyken än den stora majoriteten inser. Det är ju ofta i tillstånd som tex i knark och alkoholrus som dessa varelser kan slå fäste på oss om vi inte är försiktiga.

   Likaså dessa “machine-elfs” som det talas om.. Jag tror de är demoner. Jag är även tveksam till folk som påstår sig sett änglar i olika rus. Jag tror vi människor kan möta änglar men knappast under rus.

   Angående hattmannen så är det ett lite intressant fenomen som en hel del människor uppger sig ha sett både i nyktert och onyktert tillstånd så att säga.

   • Jo, när jag tänker efter har jag faktiskt haft upplevelser, men det var tillbaka i tiden i mitten av 80-talet. Jag hade under en tid bott och rest utomlands (Asien, inga droger dock…) och drabbats av en viss kulturkrock efter hemkomsten; separerad från flickvän på grund av hennes otrohetsaffär, nytt krävande jobb medels blöt finlandsfärja som kick off.

    Sovit dåligt på grund av hög stressnivå. Satt i lägenheten och pimpla halvlitern Kaptenlöjtnant samt just läst ut boken “Rosemarys baby”. Pang sade och jag blev pruttfull. En väldigt skräck kom över mig och tyckte mig ana en enormt stor svart man (dock utan hatt) stor som hulken. Minns att jag skrek åt hållet figuren var, att han kunde dra dit pepparn växer. Sedan svartnade allt. Vaknade upp på en bänk i en park i stan och hörde fågelkvitter. Minns att det kändes befriande och tryckt. Hade ingen minnen av hur jag kom dit.

    Tog mig hem. Det konstiga var att handtaget på ytterdörren hängde löst neråt, fjädern som höll dörrhandtaget hade gått sönder, men inte på insidan. Det var ett sådant där tungat mässingshandtag, gammal stil. Det var allt. Inga mer påhälsningar sedan dess.

    Du kan nog har rätt i att alkohol + stress kan vara en utlösande faktor. Frågan kvarstår. Finns demoner? Känns tryckt på ett motsägelse fullt sätt att det finns människor som är övertygade, för att dom träffat dom. Är dock skeptisk.

    • Sven-Eziov: Jag vet inte heller om demoner verkligen finns. Din upplevelse är intressant. Då du druckit så mkt då så kan jag ju inte veta att det inte var pga fyllan. Det kan det ju ha varit. Men jag är öppensinnad. Det jag tycker är intressant är att så många kulturer delar samma upplevelser. Idag kan ju givetvis en berättelse som den om hattmannen sprida sig väldigt snabbt. Vi lever trots allt i en väldigt sammanlänkad värld och man kan på några sekunder sprida saker över nätet. Men så var det ju ej förr. Förr så levde ju många kulturer helt avskiljda från varandra. Ändå har de samma berättelser om övernaturliga händelser som återberättats av så många människor. Så jag har svårt att tro på slumpen där faktiskt.

     Men visst, demoner kan ju också ha en naturlig förklaring i våra egna sinnen såklart. Det är ju mkt om hjärnan som vi inte vet.

     • Intressanta iakttagelse du gör: “hypotes är att hattmannen härstammar ur ett: “kollektivt medvetande/…/baserad på en kollektivt förväntad upplevelse” samt att: “en berättelse/…/kan sprida sig väldigt snabbt/…/Men så var det ju ej förr/…/Ändå har de samma berättelser om övernaturliga händelser som återberättats av så många människor” följt av att: “demoner kan ju också ha en naturlig förklaring i våra egna sinnen”.

      För att börja baklänges: allt föregår i vårt medvetande. Vi kan inte ha upplevelser utanför vårt medvetande. Att demoner har sin naturligt förklaring i våra egna sinnen, för oss inte närmar i huru de existerar eller inte.

      Här får vi nog begagna oss av ålderdomlig esoterisk filosofi som går på tvärs mot till exempel Manuel Kant och Platon som argumenterar att vi inte kan veta saker eftersom de är i sig själva är utanför sinnet (nomina). Vad vi vet är saker som uppfattas av sinnet (fenomen), och att kategorier som antal, förlängning och kausalitet är vad sinnet påtvingar fenomenen utan istället ta hjälp av mer esoteriskt filosofi som hävdar att: (varning lång läsning)

      Noumenon är vad varken sinnen eller andra enheter kan uppfatta. Med ordet utseende menas att den del av fenomenet som vi kan uppfatta, och med Essens menar den esoteriska filosofin att vara del av fenomenet som vi inte kan uppfatta.

      Om medvetandet förblir inkapslat i “jaget”, i “jaget självt”, i våra egna koncept, i våra egna teorier etc., är det omöjligt att direkt känna till den hårda verkligheten av naturfenomen, som de är i sig själva.

      Att nå essensen av ett fenomenet bör vara föremål för kunskap. Fenomen är vad vi på något sätt kan uppfatta med våra fysiska sinnen, eller genom mekaniska anordningar. Människor ser och upptäcka sina egna fördomar, förutfattade meningar, åsikter och teorier i varje naturfenomen. Få vet hur man är mottaglig. Få vet hur man ser det nya med ett rent och spontant sinne.

      Det finns flera teorier som avser att förklara kunskapsproblemet, men det grundläggande är att varje människa, som ett medvetet subjekt, om de ska nå sanningen, det vill säga det grundläggande, som är att få veta vad ett fenomen är i sig självt, inte bara som utseende utan också som väsen.

      Det bästa vore att fenomenen talar till oss. Vår västerländska filosofi som präglar vår forskning vet inte hur man ser fenomen. De ser bekräftelsen på alla sina egna förutfattade meningar i dem. För att uttrycka det på ett annat sätt: när vi observerar ett eller annat naturfenomen, försöker sluta oss till begrepp, så slutar vi i själva verket att uppfatta fenomenets verklighet, och vi ser bara i det återspeglingen av våra inaktuella teorier och begrepp, som inte alls har med det observerade faktum att göra.

      Det verkliga är vad man upplever i sig själv. Endast medvetandet kan uppleva verkligheten. Medvetandets språk är symboliskt, intimt, djupt meningsfullt, och endast uppvakna människor kan förstå det.

      Naturfenomen sammanfaller inte exakt, på något sätt, med de begrepp som sinnet formulerar. Livet utvecklas från ögonblick till ögonblick, och när vi fångar det för att analysera det dödar vi det.

      När vi bara ser våra egna begrepp i naturens fenomen, ser vi inte fenomenen, utan våra begrepp. Vi måste skilja på koncept och verklighet. En sak är ett begrepp och en annan, mycket annorlunda sak är livets verklighet, själv fri i sin egen rörelse. Å andra sidan är det också bra att veta att alla naturlagar finns i oss själva, och om vi inte upptäcker dem inom oss kommer vi inte att upptäcka dem någon annanstans heller. Utan tvekan finns människan i universum och universum finns i människan.

      Pust… Är du med mig?

      • Jag förstår vad du menar. Det är svårt att veta vad som är perception och vad som är verklighet. Det jag definierar som verkligt är det som existerar oberoende av vår perception. Tex om en person ser en sak så är det en risk för att personen ifråga har en hallucination. Men om 100 pers ser något samtidigt utan att ha pratat med varandra så är det svårt att tro på en vanföreställning eller masspsykos.

       Det jag tycker är mest intressant är gamla fenomen. Från tider då kulturer och människor var avskiljda. Idag via internet så är alla dessa saker mycket svårare att tro på just pga hur snabbt internet kan sprida vandringssägner. Ett intressant exempel på detta är ju tex sidan “Creepypasta” som är en sida av öppet påhittade skräckhistorier men där vissa personer på riktigt börjat tro att dessa är äkta.

       En sak från forntiden som jag tycker är intressant är drakar. Oavsett kultur, land osv så har nästan alla berättelser om drakar. Detta tycker jag är oerhört fascinerande!

       Min poäng är att det är svårt att tro att det bara handlar om olika processer i vår egen hjärna som sker oberoende av den yttre världen/verkligheten.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *