Bränderna i Kanada har en enorm påverkanseffekt för klimathotspolitiken

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 juni 2023
- Torbjörn Sassersson red.

Bränderna i Kanadas västra provinser sker varje år, men i år har även de östra provinserna Nova Scotia, Quebec och delar av Ontario drabbats av okontrollerbara skogsbränder som producerat så mycket rök att myndigheterna i  New York har utfärda hälsovarningar.

Reuters skriver att Kanada upplever sin värsta skogsbrandssäsong som någonsin dokumenterats, med cirka 3,3 miljoner hektar av bränd area. Bränderna i Kanada i förra veckan har därför en enorm påverkanseffekt för att driva klimathotspolitiken till nya mål.

I New York ställdes flygningar, sport- och kulturevenemang in. Människor uppmanades att använda munskydd. Skolelever och medborgare uppmanades att hålla sig inomhus i lockdown.

New Yorks borgmästare Eric Adams säger:

“det här kan vara första gången vi upplever något liknande i den här omfattningen” och att “klimatförändringarna påskyndar dessa förhållanden. Vi måste fortsätta att minska utsläppen, förbättra luftkvaliteten…”.

Bränderna i Kanada våren 2023 förmörkade New York. Foto: Anthony Quintano, Wikimedia Commons
Bränderna i Kanada våren 2023 förmörkade New York. Foto: Anthony Quintano, Wikimedia Commons

Under och efter de våldsamma bränderna i Kanada, vilka stängde New York, debatteras i social medier hur det kom sig att bränderna blev så extrema just i år. Satellitbilder visar att en stor mängd bränder i Kanada startade samma dag under klar himmel. Myndigheter och medier konstaterar att orsakerna till bränderna är blixtnedslag, slarviga campare och mordbrännare.

Finns det även skäl att misstänka att mordbrännare samverkade i Kanada för att driva på klimatagendan, vilken inkluderar samma inslag som covidkrisen, dvs lockdown, munskydd och hårdare restriktioner? Påverkansoperationer som drivs på, ofta med känslomässiga metoder. Många tycks tro det.

Av det skälet klippte NewsVoice ihop denna känslomässiga videorapport baserad på klipp från sociala medier, satellitdata och massmedia. Genom att redigera rapporten både emotionellt och politiskt illustrerar vi hur samtidens klimatpolitik drivs likaledes emotionellt och politiskt. Resultatet är upp till dig som läsare att bedöma.

Text och videoredigering: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Eftersom reaktionssanolikheter beror exponentiellt av temperaturen så
  kan även en liten temperaturökning tillsammans med ökad torka ge ngt
  större brandrisk

  Men jag instämmer i att en naturligt orsakad skogsbrand skulle kunna åtgärdas snabbare om dagens övervakningssystem utnyttjades målmedvetet. Så jag utesluter inte att de avsiktligt håller en sämre övervakning än den de kunde haft.

 • Som sagt gör områden obeboeliga så har regeringen rätt att flytta på dej till ett annat område där du blir övervakad 24/7 ända in på skithuset. 😉

 • När Tony Heller studerade brandhistoriken i USA, så kunde han visa att senaste årens skogsbränder i USA bara är ca 10% av vad som brann årligen för 100-150 år sedan. Dessutom togs mordbrännare fast som turnerade och tände på systematiskt annars hade siffran 10% varit avsevärt lägre.
  Samtidigt är det viktigt att notera att skogar som inte markbränns regelbundet till slut blir verkliga krutdurkar, som brinner med stora skadeverkningar förr eller senare. Indianerna tände i gångna tider på skogarna för att minska skadeverkningar. Gäller f ö även i Sverige före 1752 års eldningsförbud mm.

  Så sannolikheten för att klimataktivister turnerar och systematiskt tuttar på skog i Ö Canada är hög. Men vänta er inte att media kommenterar mer än vad som skedde i USA.

 • https://stillnessinthestorm.com/2023/06/benjamin-fulford-june-12th-2023-the-us-corporation-did-go-bankrupt-what-we-are-watching-now-is-corporate-bs/
  Scrolla ner till:
  We also note that Canada was hit by over 500 simultaneous wildfires immediately after
  the military tribunal.

  We also note widely reported evidence the simultaneously erupting fires appear to have
  been caused by directed energy weapons.

  Our own sources in the Canadian Security Intelligence Service confirm DEWs have been
  used.

 • Paradise i California visade ju en del nya tekniker att tutta på hus utan att skada omkringstående träd, bilar med hål brända genom plåten, bilmotorer som smält och runnit ut på gatan etc… Så nog har grabbarna leksaker allt.

 • De vill ju helt uppenbart att det skall brinna, utan tvekan!

  New York har ju en poulation på snart närmare 9 miljoner. Hur mycket skulle de behöva betala per person för att slippa skiten? Hur mycket skulle du kunna tänka dig betala för att de skulle vattenbomba ut bränderna?

  Om jag sätter upp ett skjul på tomten så kommer snart ett brev att jag inte sökt bygglov. De bevakar allt från satteliter. Skulle de vilja så kunde de stoppa det omedelbart. Men de vill uppenbarligen att det ska brinna. Bränder frisätter ju koldioxid, så med deras logik borde de ju omedelbart stoppas. Av alla miljarder de slänger på skit, varför inte bygga en armada med vattenbombningsplan. De säger ju hela tiden att det ska bli värre. Varför då inte vidta åtgärder?

  Skådespel, de vill uppenbarligen att det skall brinna. Så mycket som möjligt.

  • Visst vill de att det skall brinna. Inget tilltalar satanister som eld. Så mycket, så de tvekar säkert inte att tutta på.

   2014, också under torrsommar, började det brinna (“gnista från skogsmaskin” 😉 i Västmanland. Den lokale brandchefen vägrade söka hjälp utifrån, innan det tagit sig ordentligt. Vinden blåste från sydost och många kvadratkilometer skog brann upp i nordvästra länet. Ryssland erbjöd sig vattenbomba, men regeringen nekade. Italien tog 6 dygn på sig att skicka hit vattenbombplan. Chefen för MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) vägrade avbryta sin semester för en sådan struntsak (men kungen kom i alla fall. Omedelbart efter att branden släckts förstatligade regeringen brandområdet (ibland är man snabb 😉 och gjorde nationalpark av det.

   2018 ny torrsommar och det brann överallt. Inte heller då hade regeringen sett till att ha egna vattenbombplan. Ryssland iddes denna gång inte erbjuda vattenbombning, efter att ha nobbats 2014. Polen skickade brandbilar och manskap, för Sveriges räckte inte till.

   Nu har vi ytterligare en extrem torrsommar och regeringens pyromankonsulter rycker i kopplet, för att få sätta igång. Det man väntar på är blåsväder, vilket kan se till att få fart på spridningen, precis som 2014. Sverige lär nu ha egna vattenbombplan, men de skickas väl på service inför bränderna.

 • Det har blivit någon tiondels grad varmare och plötsligt självantänds Kanada. Är det så vi skall förstå det hela? När det brinner i min spis så beror det på att jag har tänt på. Kanske en bättre metod är att blåsa med hårtorken, få upp temperaturen, och vänta…

  • VAR INTE LÖJLIGA. all statistik visar att det brann oftare och mer före 1930-TALET än idag. Oavsett hur mycket aktivister tuttar på blir det på sin höjd typ 10% av vad som brann före 30-talet. Även i Sverige. Dessutom behöver skogarna markbränder för att hålla sig friska. Gran är det mest farliga trädslaget.

 • För att trä ska brinna så måste de först förgasas.
  Och skulle temperaturen bli så hög så är allt liv redan dött.
  Alla bränder beror på att någon eller något tänt på.
  Det är gaserna som brinner.

 • Hur kan “klimatförändringarna” tända bränder på ett stort antal platser samtidigt? Enligt fd direktören inom FN, Călin Georgescu, planerar oligarkerna som kontrollerar FN och WHO för en vatten- och livsmedelskris 2025. Den extrema torkan i år passar perfekt in i planen. Äger oligarkerna även vädret numera? https://twitter.com/GenFlynn/status/1668391220790407168; Owning the weather by 2025. https://apps.dtic.mil/sti/citations/ADA333462

 • Det är säkert många som undrar hur kan det komma sig att CO2 kan orsaka skogsbränder? Vi vet att de flesta skogsbränder är orsakade av “brinnande/glödande föremål, eller av “brännglas”?

  “Alla talar om klimatförändringarna – men ingen har sett dem”? Ja, så kan man sammanfatta 55 års tal om “klimatförändringar”? Vore det inte betydligt lättare genom att bevisa det är CO2 som orsakat dessa förändringar? Jag skulle kunna referera till vad den s.k. sakkunskapen sagt om “klimatförändringarna” och hur “lång tid vi har på oss” men de flesta känner till det.

  Det var inte så länge sedan (2007) “någon” påstod att regnskogarna kommer att dö, eftersom de inte klarar högre halter CO2? Några år senare (2012) konstaterades att regnskogarna växer allt bättre p.g.a. högre halter CO2. Det finns klara bevis på att ju högre halter CO2 i atmosfären, desto bättre växtlighet. Kan likna det att det sitter två personer vid ett matbord, den ene är liten och sjuklig. Den andre är kraftigt byggd och vid god hälsa. En av dem har vuxit upp med “skorpor och kex” och den andre med saftiga biffar var och varannan dag. Det är ingen skillnad inom växtriket.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *