Christer Nilsson: Flickan som inte ville gå i skolan…

publicerad 16 juni 2023
- av Christer Nilsson
Retrobild: Hemmafruar på 1950-talet.
Retrobild: Hemmafruar på 1950-talet.

Det var en gång en liten flicka som hette Greta – nu tror du kanske att det handlar om sagan om Hans och Greta vilkas föräldrar var så fattiga att de satte ut barnen i skogen – men det här är en annan Greta vars bror konstigt nog också hette Hans och vilkas föräldrar inte var så fattiga utan sjöng och spelade och snickrade och var mysiga och snälla.

Mamman hette Maria och pappan Josef vilket onekligen också var en lustigt sammanträffande.

Varje morgon klocka sju steg Greta upp, borstade tänderna, drack ett glas grapefruktjuice och läste Frida och Veckorevyn för hon drömde om att bli miss Sverige och berömd i hela världen. När Greta sedan satt i skolan och hade tråkigt som vanligt hände något konstigt.

En plötslig ljusblixt träffade henne i pannan så att hon föll i golvet och en mäktig underbar stämma talade till henne och sa: “Gå ut i världen och förkunna det jag föreskriver dig!”

De förskräckta lärarna som trodde att Greta hade fått Aspergers eller några andra konstiga bokstäver i huvudet fick henne snart på fötter och såg att hon nu inte längre var uttråkad utan i stället strålande lycklig.

Nästa morgon gick Greta lycklig ut i världen för att förkunna. Ryggsäcken var packad med sovsäck, grapefruktjuice, Frida-tidningar och ett mystiskt stort plakat där det inte stod något om miss Sverige utan i stället:

“Jag skolstrejkar för att vårt klimat är hotat”.

Kan man verkligen bli berömd på detta, tänkte Greta och satte sig på sovsäcken utanför Systembolaget tillsammans med en tiggare från Rumänien.

Snart hände det saker. När skymningen började falla var Greta omringad av fotografer och journalister som började ställa frågor.

Greta ställde en motfråga till en av dem: “Vad vet du om klimatet?”

“Nej men, jag vet ingenting – jag kommer ju från SVT”, blev svaret.

Efter några veckor var Greta precis så världsberömd som hon hade hoppats. Alla ville nu höra henne. Det blev som en ny religion med Klimatbibel och allt.

Riskkapitalisterna flockades omkring henne som gamar och snart hade hon tjänat sin första miljon – i dollar. Greta fick tala inför hela världsexpertisen och åka kors och tvärs över kontinenter på klimatmöten och FN:s klimatpanel ville snart ha förstärkning med Greta som ett självlärt ungt klimatgeni.

Hemma hände det saker också må ni tro. Gretas 5-årige lillebror Hans hade gjort succé som klimataktivist på förskolan. Nu skulle alla de andra barnen och fröknarna också strejka för att uppmärksamma klimathotet.

Hans och en kollega till honom, Rocky Johanström, skulle hyllas på en klimatgala i TV. Sedan skulle han träffa FN-chef en samt få en medalj av kungen. Samtidigt hade Svenska kyrkan nominerat Hans till Nobels fredspris. – Det var på tiden, sa Hans. – Jag har arbetat för klimatet i hela mitt liv.

Nu har skolflickan Greta vuxit upp och ”tagit” studenten. Vissa menar att hon inte tog den utan fick den till skänks, på grund av obefintlig närvaro, om hon lovade att sitta kvar utanför Systembolaget – nu med en ny skylt: “Ta studenten och rädda klimatet!”

Ni tror kanske att Gretas mamma Maria och pappa Josef även denna gång skulle glädjas åt sin dotter som världsfrälsare av klimatkrisen. Men nu kändes skylten lika ovälkommen som ett munsår.

Greta fick ta ner skylten och arbetar numera som sopåkare i det glada Hudiksvall, lycklig för att få göra en insats för vår hotade miljö i stället.

Sensmoral: Den som inget kan och inget vill veta blir lätt en klimatgreta

Text: Christer Nilsson, född 1941 i Ronneby. Historiker, FD (specialitet medicin, ekonomi, omvärldsanalys) och författare, ledarskribent, recensent av facklitteratur och har under en följd av år medverkat i en rad tidskrifter och dagstidningar med krönikor, essäer och artiklar om historia, medicin och sjukdomar

Christer Nilsson har skrivit sex böcker:

 • Folkets farsoter och kungarnas krämpor, 1995
 • Sjuka statsmän – och vad de ställt till med, 2005
 • Fursten och folket – liv och död i slott och koja, 2006
 • Stormaktsdrömmen – I svenskarnas spår under tusen år i Finland
 • Ryssland och Baltikum, 2009
 • Stormaktstid. I svenska krigares spår, 2011 (utsågs till Månadens Bok på svenskt militärhistoriskt bibliotek).


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Klimatgreta
 • En rysk skribent, Andrei Fursov, gjorde en skämtsam parallell mellan en tavla av Bruegel den äldre och en del kvinnliga aktivister och politiker. Den tavlan betecknas ibland Galna Greta och den illustrerar en arme av galna kvinnor som plundrar Helvetet.
  Skribenten nämnde i sammanhanget Tysklands Baerbock och Greta Thunberg
  Och han citerade RANDS analys från 2022 som helt öppet berättar att USA ska försvaga Tyskland och ta över deras industri.
  Och att USAs verktyg är Tysklands miljörörelse som RAND beskriver som fanatisk och oförmögen att ändra sig och lära av misstag.

 • Det var roligt och fyndigt om en av våra heliga dårar. Men vad skall man säga om de omgivande vuxna människor som uppmuntrat och dyrkat detta förvirrade helgon.
  De borde skämmas.

  • God kväll Margareta!
   Det står ju i skriften, att många falska profeter, kommer att komma efter mig!
   Då den intellekta frågan! Var han också en falsk profet som uttalade detta?
   Men att det finns något, det går jag ed på!

   Konstig fråga denna sena afton! Men skrivande kunde inte undgå att ställa frågan till dig!
   Varför? Du är vaken.
   Ödmjuk fråga till dig denna stund.

 • om man nu tänker sig all världens “försvarsmakter” som en virtuell stat, vem leder då miljöförstörarligan tro?
  En stridsvagn kör du inte särskilt långt med utan en tankbil i släptåg.

  • Enligt vissa beräkningar står USA:s militär för 25% av all utsläpp i världen och övriga länders militärer för 15%, alltså 40% av den totala utsläppen är från militärutrustning och sprängningar.
   Sedan ska man självklart plussa på hur de förgiftar jord och hav med all skit de spränger konstant.
   I Snowden dokumenten fanns ett register på antalet atombomber USA hade sprängt i luften och atmosfären i Arktis. 112 st under en två års period på slutet av 70-talet och man avslutade det när ett gigantiskt del av ozonlagret försvann vilket ledde till att isen började smälta som fan under ett par decennier!!

 • Glöm inte att när staten eller satan påbörjat sin globala giftinjektionskampanj så var Greta där tsms med andra kända och kriminella individer och hejjade på

  Som den ”vetare ” hon är så tog hon även framför kameran hand på den superkriminella antikristen Obama och sade sig vilja bli fistad av honom

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *