Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Kiev misstänks ha sprängt vattenkraftverket Kachovka – 22 .000 hotas av översvämning

publicerad 6 juni 2023
- Kristoffer Hell
Översvämning i Khakov, Ryssland. Bildkälla: RT, @aakherson via Telegram
Översvämning i Khakov, Ryssland.

Två dagar efter att Kievs sedan länge förannonserade offensiv stoppats av den ryska försvarsmakten, övergick Zelenskyregimen åter till att angripa icke-militära mål och sprängde det viktiga vattenkraftverket Kachovka i Chersonregionen, en av fyra tidigare ukrainska landsdelar som förra året folkomröstade om att bli en del av Ryssland.

Hälften av den 30 meter höga och 3,2 kilometer långa dammens 28 pelare rapporteras förstörda – att jämföras med Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget, som är 50 meter hög och 1,4 kilometer lång.

 

Förutom hotet mot civilbefolkningen skapade förstörelsen av dammen och vattenkraftverket Kachovka problem för Europas största kärnkraftverk, Zaporizjzja, liksom vattenförsörjningen på Krimhalvön, som också är ett krigsmål för regimen i Kiev – efter att regionen 2014 folkomröstade om att bli en del av Ryssland.

Lokala myndigheter bedömmer att vattennivån kommer att ha återgått till det normala inom 72 timmar.

IAEA, FN:s Internationella atomenergiorgan, rapporteras göra bedömningen att säkerhetssituationen vid kärnkraftverket i Zaporizjzja inte utgör ett akut hot.

Överstelöjtnant Peter Lidén. Foto: SVT
Överstelöjtnant Peter Lidén, 2023. Foto: SVT

SVT rapporterar att den svenska överstelöjtnanten Peter Lidén anser att attacken mot kraftverksdammen är ett folkrättsbrott:

“Det är ju folkrättsbrott rakt igenom när man ger sig på att släppa ut så starka krafter och slår så blint mot civila”.

Komposit: K. Hell (källa RT)
Komposit: K. Hell (källa RT)

Överstelöjtnant Lidéns uppfattning, vilken synes delas av Zelenskyregimen i Kiev, SVT och annan systemmedia i Väst, är att det var Moskva som sprängde den ryska dammen och inte Kiev.

Skillnaden i tolkning erinrar om hur systemlojal media i Väst också anklagar Moskva för att hösten 2022 ha sprängt den ryska gasledningen Nord Stream 2 – medan alternativmedia världen runt, inklusive den Pulitzerbelönte amerikanen Seymour Hersch, skriver att det var USA som genomförda de sprängningarna.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq