Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Polisen lägger ned 95% av alla våldtäktsanmälningar för att hinna utreda gängskjutningar

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 18 juli 2023
- Christian Pavón, jurist
Polisen, 2017 i Almedalen, Gotland. Foto: Joakim Berndes. Licens: CC BY-SA 4.0
Polisen, 2017 i Almedalen, Gotland.

Polisen lägger ned utredningar om våldtäkt för att hinna utreda gängskjutningar, enligt DN och Expressen. Resurserna är så ansträngda att man måste prioritera bort väldigt grova brott som våldtäkt för att kunna ta itu med gänguppgörelserna.

Ett problem är även de exceptionellt långa väntetider som sexualbrottsoffer ofta möts av.

Advokat Rebecca Vinsa Mueller säger till Dagens Nyheter att det är ett relativt nytt fenomen med långa väntetider i sexualmålsfall:D

“Det har absolut ej sett ut så tidigare. Det handlar om allvarliga brott, men numera får vi inte ens någon prognos från polisen.”

Hon nämner även i DN:s intervju att hon haft flera klienter som på grund av dessa långa väntetider, inte längre orkat medverka i utredningen. Vissa av dessa har varit väldigt unga, till och med under 18 år.

Det är inte enbart sexualbrott som blir nedprioriterade på grund av gängbrottsligheten. I Uppsala ligger 700 ärenden om våld inom nära relationer på hög och väntar.

En förklaring som Mueller fick av polisen var att de var tvungna att prioritera gängskjutningar då dessa innebär en högre grad av frihetsberövande (häktning innan dom).

Då gängskjutningar har högre straffvärde än våldtäkt kan denna förklaring tyckas giltig vid en första anblick. Även om många tycker att det är orimligt eftersom gängkriminella till skillnad från våldtäktsoffer valt en livsstil som ofta leder till allvarliga konsekvenser.

Däremot pekar en gammal forskningsrapport ifrån Stockholms Universitet på någonting annat. I en undersökning som gjordes år 2004 visade det sig redan då att hela 95 av 100 granskade fall av våldtäkt ledde till att ärendena lades ned, ofta helt utan någon form av utredning.

Då 2004 var flera år innan problemet med gängskjutningar började manifestera sig kan slutsatsen dras att polisen är synnerligen dålig på att utreda sexualbrottsfall.

Denna rapport visar därför att polisens förklaringar om brist på resurser och prioriteringar med bedömningar av straffvärde är egala.

Text: Christian Pavón

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq