Polisen lägger ned 95% av alla våldtäktsanmälningar för att hinna utreda gängskjutningar

Christian Pavón Christian Pavón (Pavon.se) är en Europarättsjurist med intresse för politik, juridik, kultur och geopolitik. Han är frilansare och en del av NewsVoice redaktion. Stöd Christians arbete genom att swisha till: 0730 975 418
publicerad 18 juli 2023
- Christian Pavón, jurist
Polisen, 2017 i Almedalen, Gotland. Foto: Joakim Berndes. Licens: CC BY-SA 4.0
Polisen, 2017 i Almedalen, Gotland.

Polisen lägger ned utredningar om våldtäkt för att hinna utreda gängskjutningar, enligt DN och Expressen. Resurserna är så ansträngda att man måste prioritera bort väldigt grova brott som våldtäkt för att kunna ta itu med gänguppgörelserna.

Ett problem är även de exceptionellt långa väntetider som sexualbrottsoffer ofta möts av.

Advokat Rebecca Vinsa Mueller säger till Dagens Nyheter att det är ett relativt nytt fenomen med långa väntetider i sexualmålsfall:D

“Det har absolut ej sett ut så tidigare. Det handlar om allvarliga brott, men numera får vi inte ens någon prognos från polisen.”

Hon nämner även i DN:s intervju att hon haft flera klienter som på grund av dessa långa väntetider, inte längre orkat medverka i utredningen. Vissa av dessa har varit väldigt unga, till och med under 18 år.

Det är inte enbart sexualbrott som blir nedprioriterade på grund av gängbrottsligheten. I Uppsala ligger 700 ärenden om våld inom nära relationer på hög och väntar.

En förklaring som Mueller fick av polisen var att de var tvungna att prioritera gängskjutningar då dessa innebär en högre grad av frihetsberövande (häktning innan dom).

Då gängskjutningar har högre straffvärde än våldtäkt kan denna förklaring tyckas giltig vid en första anblick. Även om många tycker att det är orimligt eftersom gängkriminella till skillnad från våldtäktsoffer valt en livsstil som ofta leder till allvarliga konsekvenser.

Däremot pekar en gammal forskningsrapport ifrån Stockholms Universitet på någonting annat. I en undersökning som gjordes år 2004 visade det sig redan då att hela 95 av 100 granskade fall av våldtäkt ledde till att ärendena lades ned, ofta helt utan någon form av utredning.

Då 2004 var flera år innan problemet med gängskjutningar började manifestera sig kan slutsatsen dras att polisen är synnerligen dålig på att utreda sexualbrottsfall.

Denna rapport visar därför att polisens förklaringar om brist på resurser och prioriteringar med bedömningar av straffvärde är egala.

Text: Christian Pavón

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Livstidsfängelse om icke kriminell skadas eller dödas vid skjutning och inget straff om enbart kriminell person skadas eller dödas vid skjutning. Sedan kan man ju tänka sig en belöning typ vid Dead or Alive kriminell som överlämnas till polisen, typ 50.000 kr upp till 1.000.000 kr. Det finns mycket som politiker kan göra för att minska antalet kriminella i samhället.

 • Våldtäkt i dagens Sverige sker av muslimska män med offer till 99% enbart bland etniskt svenska kvinnor.
  Detta överenstämmer helt med att inofficiellt införa sharia för våldtäktsbrott. Alltså självklart att polisen lägger ned alla våldtäktsanmälningar, då förövarna inte bryter mot den inofficiella lagen (sharia).

 • Sedan politikerna, i det nobla syftet att rasera nationalstaten Sverige, klassade allt umgänge mellan könen som våldtäkt – om inte direkt statligt sanktionerat – så överöstes landet av anmälningar. På så sätt gömdes invandrares brutala gruppvåldtäkter och offentliga tafsningar elegant i den stora floden. Att dessa anmälningar skulle överlasta polisväsendet var ju en självklarhet från dag ett, varför detta självklart torde ha varit politikernas syfte med lagändringen.

  När poliserna nu lägger ned våldtäktsanmälningarna direkt, beror lika självklart på att inte alla poliser vill ha ett land i total anarki.

 • Fortkörarna är nog bland dom största kriminella. Man satsar på nya kameror, stolpar, trafikskyltar, personal, Posten. Dessutom satsar man på nya bilar för polisen, nya kameror för polisen.
  Hur stor del av polisen är trafikpolisen.

 • Vi kan inte ha ett laglöst samhälle och bör med lagliga medel arbeta för en förbättring. Där polisen saknar resurser och inte räcker till, får det anses som rätt och rimligt att medborgare på ort och ställe tar itu med våldtäktsmännen, ifall de är kända, och ger dem det straff de förtjänar.

 • Är det verkligen så negativt med alla dödsskjutningarna?
  Jag menar, så länge andra oskyldiga inte kommer till skada innebär varje dödsskjutning en jävla tungt belastad kriminell mindre. Eller?
  Varför ska polisen jaga de som skjuter och dödar bäst?
  Dessa gör ju samhället indirekt en tjänst!
  Gärna 60 dödsskjutningar varje dag i alla storstäder så länge utövarna väljer lämpliga platser och minimerar risken så att andra oskyldiga inte hamnar emellan!
  Det är antagligen enda och effektivaste sättet och lösningen att bli av med gängkriminalitet nångång!

 • Jaså, det är så enkelt att man behöver enbart prioritera up VT-brotten för att få snurr på saken. Kanske utredarna måste utreda sig själva?
  In med ett kvinnligt polisdepartement och inför ändlösa strafftider.

  • Är du helt blåst? Anledningen till att vi befinner oss i denna soppan från första början beror till största del på feminismen. Asså för helvete…

 • Varför ska man utreda våldtäkter när man håller på att legalisera pedofili enligt UN sexagenda 2030? Istället tar man hand om iscensatta brott och ”false-flag operations” som ger sken att polisen gör viktiga insatser. Lita aldrig på myndigheter och fake-news propaganda media!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *