Russia Africa Summit: Afrika utlovas handel på lika villkor och befrielse från kolonialmakterna

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 juli 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Vladimir Putin och Nigerias vicepresident Kashim Shettima.
Russia Africa Summit 2023. Vladimir Putin och Nigerias vicepresident Kashim Shettima.

Ryssland deltar idag endast i 1 procent av de utländska investeringarna i Afrika och landet saknar ett förflutet bestående av kolonisering av Afrika, skriver kanalen TeleSUR, som beskrivs som ett latinsk socialistiskt svar på CNN. Nu har Ryssland fördjupat en rad samarbeten med den afrikanska kontinenten.

Rysslands president Vladimir Putin och flera afrikanska ledare antog på fredagen en slutdeklaration vid det andra toppmötet mellan Ryssland och Afrika i Sankt Petersburg under parollen “för fred, säkerhet och utveckling”.

Slutdeklarationen av Russia-Africa Summit förbinder parterna att utveckla det rysk-afrikanska samarbetet och ansträngningarna på den internationella arenan, sa president Vladimir Putins medhjälpare Yury Ushakov.

TeleSUR:

“Ryssland har starkt förnyat sin antikolonialistiska diskurs, vilket tillför ytterligare ett element till dess utrikespolitik gentemot Afrika. Till den grundläggande uppfattningen att Afrika har en viktig och oumbärlig roll i uppbyggnaden av ett integrerat globalt syd, som samtidigt bortser från och överskrider västvärldens hegemoni. Nu läggs fundamentet för uppbyggnaden av ett post-neoliberalt internationellt system.”

Samarbetet mellan Ryssland och Afrika ska främja en konstruktiv dialog inom ramen för befintliga internationella, regionala, multilaterala och bilaterala rysk-afrikanska mekanismer på de säkerhetsstrategiska, energimässiga, medicinska, politiska och ekonomiska områdena.

Parterna undertecknade avtalet för att stärka och fördjupa partnerskapet mellan länderna i BRICS och Afrika, för att upprätta ett partnerskap mellan den African Union och Collective Security Treaty Organization (CSTO) och Shanghai Cooperation Organization (SCO).

Toppmötet resulterade i en handlingsplan för det rysk-afrikanska partnerskapsforumet för åren 2023-2026.

Putin sa att båda parter bekräftade sin ståndpunkt om bildandet av en rättvis och multipolär världsordning.

Ryssland och Afrika enades om att öka handelsutbytet och göra affärer i sina nationella valutor.

Global South

Ryssland blir i samarbetet den ledande representanten för ett integrerat Global South.

TeleSUR skriver att Ryssland har en begränsad kapacitet att erbjuda finansiering och främja stora infrastrukturinvesteringar, men saknar inte kompetens att samarbeta med stora statsägda företag och för att främja ekonomiska samarbeteen inom specifika sektorer som till exempel kärnenergi och utvinningsindustrier.

“De afrikanska länderna bekräftar också, genom att delta i detta toppmöte, att de inte kommer att acceptera att västvärlden definierar vilka internationella aktörer de har rätt att interagera med.”

Putin erbjuder spannmålsleveranser till länderna på den afrikanska kontinenten. Putin försäkrade att hans land kan leverera spannmål, livsmedel och konstgödsel till Afrika, mycket av det kostnadsfritt, fortsätter TeleSUR.

“Jag vill garantera att vårt land kan ersätta ukrainsk spannmål både kommersiellt och gratis, särskilt som vi förväntar oss ännu en rekordskörd i år”.

Putin kritiserade hårt de fram tillnyligen rådande spannmålsavtalen. Han menade att:

“de skamlöst används för att berika stora amerikanska och europeiska företag som exporterar och återförsäljer spannmål från Ukraina”.

I en analys i TeleSUR skriver kanalen att även om det ännu inte är klargjort hur Afrika kommer att delta i uppbyggnaden av en alternativ multipolär världsordning som leds av Ryssland och Kina, har flera länder i Afrika klargjort att man inte kommer att avstå från olika samarbeten med Ryssland.

TeleSUR:

“Toppmötet mellan Ryssland och Afrika har stärkt förbindelserna mellan de två parterna. Denna länk fanns redan, men betonades vid detta möte. Ryssland erbjuder sig som Afrikas allierade i byggandet av en suverän framtid fri från utlandsskulder, USA:s och västvärldens hegemoni.”

Eritreas president Isaias Afwerki hävdade i en intervju i anslutning till toppmötet att Väst inte bara försökt “begränsa Ryssland” utan också “förklarat krig mot alla” som hotar Västalliansens världsbild.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Grupper och individer söker sig alltid mot en högre etisk nivå och om nu ryssarna sköter detta rätt, kommer de gamla kolonialmakterna sluta som ett tjurigt sparkande barn i ett hörn.
    Dock bör man vara vaken på att mänskliga sinnets reaktiva funktioner kan uppväckas åter och suppression-cirkusen startar om på nytt genom för mycket smärta eller förluster.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *