Tobias Billström kommenterar stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad

publicerad 20 juli 2023
Tobias Billström, Utrikesminister. Pressfoto: Ninni Andersson
Tobias Billström, Utrikesminister.

I natt klockan 2 lokal tid stormade våldsamma demonstranter den svenska ambassaden i Bagdad. Ambassadkansliet intogs, vandaliserades och sattes i brand.

För mindre än en månad sen skedde en liknande händelse. Det som har skett är helt oacceptabelt och regeringen fördömer å det starkaste dessa attacker.

Irakiska myndigheter har en otvetydig skyldighet att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen. Det är uppenbart att irakiska myndigheter allvarligt brustit i detta ansvar.

Regeringen har kontakt med irakiska företrädare på hög nivå för att framföra vår bestörtning. Iraks chargé d’affaires i Stockholm kommer att kallas upp till Utrikesdepartementet i samma syfte.

Personalen på den svenska ambassaden hann lyckligtvis sätta sig i säkerhet. Regeringen ser nu över vilka vidare åtgärder som behöver vidtas med anledning av det inträffade.

Text: RegeringenSå här kan du stötta Newsvoice

 • Islam är ett hot mot Sverige, medans Ryssland inte är det/ ialla fall inte var det innan vi började jaga efter NATO medlemsskap. Men vi lägger pengar på att förgöra ryssarna samtidigt som vi låter islam ockupera oss. Hurudan är regeringens uppfattningsförmånga av verkligeheten egentligen. Kanske dom borde bytas ut mot mer begåvade människor.

 • Islam är ett hot mot den svenska demokratin. Det är tydligt och uppenbart. Alla som inte sympatiserar med Islam ska dödas. Islam är inte kompatibelt med västerländsk kultur och mångfald. Islam är enfald. Islam är inhuman. Islam betyder straff. Alla måste lyda annars väntar straff, ofta med döden. Islam är kvinnofientlig. Islam hatar alla judar och kristna. Hur ska denna muslimska sekt kunna assimeleras i det västerländska länderna. Jag tror att det är bättre att de åker hem igen för här vill de ju inte leva. De hatar ju oss. Till sist. Alla talar om att man bränner Koranen, men ingen talar om varför man bränner den. Ingen talar om vad det är som står i denna kokbok.

 • Anledningen att man bränner upp religiösa skrifter inför ambassad och andra utländska myndigheter är för att folket inte vill vara med i NATO, inte vill skicka skattepengar och resurser till Ukraina för att kriga mot Ryssland och inte vill delta i NATO:s blodiga krig mot hela världen. Kan Regeringen inte fatta det? Kan regeringen inte fatta att folk är trötta på hög inflation, arbetslöshet, ständig invandring och kriminalitet? Nej, det gör de uppenbarligen inte. De lyder bara NATO:s agenda som marionettdockor och gör sig alla skyldiga till folkmord och landsförräderi.

  • Vad har Sveriges Nato-ansökan med koranbränning framför Irakiska ambassaden att göra?
   På vilket sätt har man yttrat detta genom denna handling?
   I Finland är det förbjudet att bränna andras heliga skrifter oavsett vilka religion det gäller.
   Betyder det att Finland har mindre yttrandefrihet än Sverige?

  • Du Laura kan ha delvis rätt men den nakna sanningen är att de globala intressena med amerikansk vapenlobby i spetsen vill öka sina vinster inom det krigsindustriella komplexet, därav Sveriges plötsliga intresse för ett NATO-medlemskap.

   Att Svenskt Näringsliv med Investor (Wallenbarg) bakom som påtryckare hotar därför svenska politiker med att flytta ut ur Sverige med sin krigsmaterielindustri och då ser alla politiker sysselsättning och arbetstillfällen hotade i Sverige.

   Då spelar det ingen roll om det är sossar eller någon annan från 8-klövern som råkar sitta i regeringsställning. Arbetstillfällen prioriteras framför en fredlig värld, se bara på den sk Ukrainakonflikten.

 • Nästan alla krig har sin förklaring i religiösa skillnader, vare sig det är Islam eller någon annan religion.

  Den inkonsekventa politiken som bedrivs av dagens svenska politiker bäddar för ett regionskrig. Vi får därför snart se hur dessa politiker hanterar den islamska “toleransen” mot oliktänkande.

  Inbördeskrigets djup och volym ökar i rask takt och när den bisexuelle Utrikesministern tvingas välja mellan Islam och HBTQ+++ skall det bli intressant och se vad han väljer.

 • haha 🙂 🙂
  Ville egentligen inte säga det men:
  Vad var det jag sa? 🙂
  Ser fram emot nästa koranbränningen! 🙂

  Ledarna i västvärlden har inte fattat att nu är det fred i mellanöstern. Iran, Irak, Saudi Arabien, Syrien, Qatar ……… osv är nu kompisar och trötta på all krig, lidande och destruktion västvärlden orsakat och som nu börjat förolämpa och kränka varenda troende i yttrandefrihetens namn.

  Varför ser fram emot nästa koranbränningen?
  Jo, därför att då kommer alla ovannämnda länder gemensamt och samtidigt avbryta alla diplomatiska kontakter och kasta ut varenda företag och vägra sälja olja och gas.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *