Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Vilken är egentligen Västs “regelbaserade världsordning” som Sverige vill ta strid för?

publicerad 28 juli 2023
- Kristoffer Hell
Montage: K. Hell baserat på foton från Interntional Court of Justice och Korean Central News Agency (KCNA)
Interntional Court of Justice Montage: K. Hell.

ANALYS. De krigsskäl som använts av USA sedan den 11:e september 2001, är att expandera den “regelbaserade världsordningen”. Vilken är denna “ordning” och varför är beslutsfattare i Washington och så många huvudstäder i Europa, inklusive Stockholm, redo att driva konflikten i Ukraina över denna “ordning” hela vägen till brukandet av kärnvapen?

Ukraina förlorade kriget mot Ryssland redan våren 2022, men hindrades från att ingå fredsavtal av USA, som tog över konflikten och i dag finansierar hela den ukrainska staten. I och med att Kievs NATO-sponsrade offensiv mot Ryssland misslyckades sommaren 2023, stod det klart att också det av USA ledda Väst förlorat kriget i Ukraina.

CIA-veteranen Larry Johnsson:

“Valet NATO i dag står inför är att behöva fatta allt mer extrema beslut som riskerar … att eskalera till en kärnvapenkonflikt.

Inte för att Ryssland skulle starta det – men att USA, i desperation – inte har några andra kort att spela.”

Det Kalla Kriget var lättare att förstå

Från slutet av andra världskriget fram till 1991 sades kampen stå mellan de två ideologierna Kapitalism och Socialism, där USA och Västeuropa representerade kapitalismen och Sovjetunionen och Kina stod för den socialistiska tanken.

I dag är Ryssland som vilket annat Europeiskt land som helst, ekonomiskt och kulturellt (minus den transhumanistiska agendan med krossade familjer och fler än två kön) och Kina har utvecklats till en mycket väl integrerad och fungerande del av Västs marknadsekonomi.

Kampen i dag står mellan det av USA ledda Västs globalistiska ambition att ta över hela planeten, den unipolära visionen, kontra det alla andra föredrar: en polycentrisk multipolär värld – en värld där varje land är sitt eget maktcentra och som respekteras av alla andra.

Den ryska TV-kanalen RT beskriver den pågående konflikten kort och gott som en ännu pågående avkolonisering.

Men vilka är “reglerna”?

Få regeringar i Väst har bemödat sig med att definiera vilka reglerna i den så kallade “regelbaserade världsordningen” är.

Rysslands president Vladimir Putin:

“Det är oklart vem som uppfann dessa regler, vad reglerna grundar sig på och vad de innebär”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov:

“Ingen har sett de här reglerna och de har aldrig varit föremål för transparenta mellanstatliga förhandlingar”

Situationen kompliceras av att FN är den enda internationella institution alla länder i världen verkar vara överens om, och som faktiskt erbjuder världens länder ett regelverk för mellanstatliga relationer, rutinmässigt ignoreras av Västs två mest krigiska länder: USA och det av Storbritannien skapade och USA-stödda Israel – Västs brohuvud i Mellanöstern.

Här är en sammanfattning över några amerikanska brott mot det regelverk FN erbjuder, bara under det sista kvartsseklet:

  • USA-ledda NATO-bombningen av Jugoslavien 1999
  • Invasionen av Afghanistan 2001
  • Invasionen av Irak 2003
  • Kriget mot Libyen 2011, som gick långt utöver FN:s auktorisationen för att upprätta en flygförbudszon
  • Bombningarna av Syrien 2017 och USA:s militära närvaro i Syrien sedan dess
  • Pågående drönarattacker i ett flertal länder
  • Mordet på den iranske generalen och diplomaten Qassim Suleimani 2020
  • Flyganfall mot Syrien 2021 mot Iran-stödda miliser

Sedan finns anklagelserna om amerikansk manipulation vid bildandet av FN-systemet, försöken att stoppa Brasilien från att bli en permanent medlem i FN:s säkerhetsråd. USA:s vägran att underkasta sig FN-organet: Internationella Brottsdomstolen. Vietnamkriget liksom USA:s statsterrorism mot majoriteten av länderna i Latinamerika – men också i Europa, via bland annat NATO:s Stay Behind-nätverk (i Italien kallat Gladio) och av detta skapade “terroristgrupper” som kontrollerades av NATO.

Wikipedia gör gällande att fram till 2013 hade Israel fördömts i 45 resolutioner av FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC). Sedan UNHRC bildades 2006 står Israel ensamt för fler fördömanden än resten av världen tillsammans.

En sammanfattning av hur situationen upplevs av allt fler är att “reglerna” i Västs “regelbaserade världsordning” helt enkelt är vad Washington, vid varje tillfälle, säger att de är. Det här är den imperialistiska krigsagenda den svenska regeringen är redo att sätta folkets och landets väl och ve på spel för.

Har Sverige blivit säkrare via samarbetet med USA och NATO?

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström den 12 juli 2023:

“Rysslands bild av Sverige är redan så negativ att den knappast kan bli mycket sämre.”

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq