Så här använder storföretag hjälporganisationer för att suga ut Afrika och andra regioner

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
Matt Kennard

Journalisten Matt Kennard som tidigare arbetat för den brittiska finanstidningen Financial Times berättar om hur de multinationella företagens inflytande över stater, särskilt i naturresursrika Afrika.

Kennard avslöjar att bakom oskyldigt klingande akronymer och värdigt klingande handelsavtal finns ett uttänkt system som gör det möjligt för en global företagsmaskin att korrumpera samhällen och göra stora affärer på bekostnad av natur och folk.

Matt Kennard har ägnat de senaste två åren åt att undersöka dessa skumma enheter. I sin nya bok “Silent Coup” ger han och medförfattaren Claire Provost oss chockerande exempel på hur företag utövar, utökar och befäster kontrollen över praktiskt taget alla människors liv, skriver Aaron Bastani som intervjuat Kennard.

Kennard poängterar hur så kallade “hjälporganisationer” och handelsorganisationer används för att vidmakthålla kontrollen över naturresursrika stater i den postkoloniala eran.

Boken beskriver hur maktstrukturerna bibehölls efter att de europeiska imperierna fallit sönder under 1900-talet. Samma maktstrukturer som hade dominerat världen i århundraden kontrolleras idag av en global företagsmakt.

ArcanumSkolan 2024

Författarna har undersökt 30 länder runt om i världen och avslöjar ursprunget till ett episkt maktövertagande och hur ett företagsimperium i dag dikterar hur resurser fördelas, territorier styrs och hur rättvisa definieras.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat

  • Boken “Silent Coup” finns på Bloomsbury.com

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq