Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Tips för dig som överväger att ta ett lån

publicerad 3 augusti 2023
- Extern skribent
Tips för att ta ett lån. Foto: Towfiqu barbhuiya Licens: Unsplash
Tips för att ta ett lån.

Alla kan plötsligt befinna sig i en situation där det behövs ett extra tillskott i plånboken. Det kan handla om att betala överraskande räkningar, oförutsedda kostnader som bilreparationer, eller betala för en familjesemester. Oavsett anledning så finns det idag möjligheter för många att beviljas lån. Även om det är svårare, så finns det möjligheter att låna med låg kreditvärdighet till bra villkor idag.

Förbered dig för att ta ett lån

Att ta ett lån är en stor beslut som kräver förberedelser. Först och främst bör du göra din research och jämföra olika lånealternativ för att hitta det bästa erbjudandet. Se till att du har en god uppfattning om räntan, avgifterna och andra villkor som kan påverka ditt lån. Det är också bra att ha en plan för hur du ska betala tillbaka lånet så snart som möjligt.

Gör en noggrant uträkning baserat på önskvärt lånebelopp och dina inkomster så du vet ungefär hur mycket du har råd att betala varje månad. Genom att ha en tydlig strategi kan du undvika problem med betalningar i framtiden.

Undvik de vanligaste misstagen när du tar ett lån

Gör en noga bedömning av hur mycket pengar du faktiskt behöver låna. Ett vanligt misstag är att antingen låna för mycket pengar eller för lite. Är lånet större än nödvändigt riskerar du att spendera pengar på något som du inte hade planerat för. Det gör din skuld onödigt stor vilket kan bli svårare att betala tillbaka längre fram.

Lånar du istället för lite pengar riskerar du att behöva ta ett nytt lån för att täcka alla kostnader. Det andra lånet kommer vara dyrare än det första eftersom ditt kreditvärde kommer vara lägre på grund av det redan existerande lånet. Lånet ska vara så exakt som det kan bli så du får de bästa förutsättningarna att täcka dina kostnader och sedan betala tillbaka skulden. Genom att undvika de vanligaste misstagen när du tar ett lån, kan du spara mycket pengar och stress i framtiden.

Ge dig själv bästa villkoren genom att höja ditt kreditvärde

Innan du ansöker om lånet, se till att ditt kreditvärde är så bra och högt som möjligt. Det kan du göra genom att ha betalat av alla dina senaste räkningar och skulder innan du skickar in ansökan. Om du endast har några avbetalningar kvar på till exempel din mobiltelefon eller dator, kan det vara värt att betala av dem i sin helhet innan du tar ett lån.

Om du får problem att betala tillbaka dina skulder, kontakta så Budget och skuldrådgivningen i din kommun för gratis konsultation.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq