Gårdsförsäljning av vin i Sverige kan bli verklighet “redan” 2025

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2023
- NewsVoice redaktion
Gårdsförsäljning av vin i Sverige
Gårdsförsäljning av vin i Sverige är snart verklighet, kanske redan 2025.

Regeringen ska ta fram ett lagförslag för att möjliggöra gårdsförsäljning av vin, likör och liknande alkoholhaltiga drycker. Det handlar om småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning. Det kommer vara positivt för landsbygden och många har väntat länge på detta, skriver Jakob Forssmed (KD), Johan Hultberg (M) och Jakob Olofsgård (L) i en debattartikel i Expressen.

I de flesta andra europeiska länder är detta en självklarhet.

Politikerna lyckades samla en riksdagsmajoritet bakom förslaget om att möjliggöra gårdsförsäljning i begränsad utsträckning, under förutsättning att Systembolagets monopol inte hotas.

Det har pratats länge nog om gårdsförsäljning i Sverige – nu är det dags att göra slag i saken.

Nu är det dags för gårdsförsäljning av vin även i Sverige

Ambition är att en småskalig hantverksmässig produktion av vissa alkoholdrycker ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare, i begränsad mängd ute på gårdarna. I praktiken kan det handla om att folk kan köpa med ett par flaskor vin från en vingård på landet.

“Förslaget kommer innehålla begränsningar som är nödvändiga för att upprätthålla detaljhandelsmonopolet, som i sin tur är en viktig del i en alkoholpolitik som värnar om folkhälsan”, skriver de politiska debattörerna.

Gårdsförsäljning kommer att vara positiv för besöksnäringen

“För den som vill göra sin småskaliga produktion till en destination faller nu den sista pusselbiten på plats: Möjligheten att faktiskt erbjuda besökare en möjlighet att köpa med sig den dryck som man ägnat så många tusentals timmar åt att förfina.”

Regeringen bedömer att lagändringen kan träda i kraft någon gång i början av 2025, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut på tiden.

Sammandrag: NewsVoice. Källa: Debattartikel från Socialdepartementet: Gårdsförsäljning kan bli verklighet redan 2025. Relaterat: livsstil


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

  • Kul grej!

    Tur Sverige har så fantastiskt många fina vingårdar…..
    Och när klimatfacisterna utplånat de sista bönderna och tagit bort rätten att äga mark för privatpersoner så lär det bli många många fler.

    • Jo då. Det står i en viss bok.

      Kommer att tänka på hur det var förr, längre tillbaka i Sverige. Det var en tid när man drack öl till maten. Även barnen fick öl. (Ev fanns något annat också, men har bara hört talas om ölet)
      Vattnet var då så pass orent att folk blev sjuka om de drack av det. En svårsmält tanke i dag när drickbart vatten alltid finns nära till hands.

      • Tack, allt känns redan mycket roligate utan besatt ande, vilket alkohol betyder.

        Alkohol från den arabiska “to-ku’hl”, som betyder “kroppen äta anden”.

        • Hittade detta på vilkenpedia:

          “Etymologi: Via tyska Alkohol eller franska alcool, från medeltida latin alcohol, av arabiska الكحول (al-kuḥl), där al = bestämd artikel + kuhl = “fint pulver”, en benämning av pulver som användes bland annat som ögonskugga. När spanjorerna kom i kontakt med ordet ändrade de uttalet till al-kuhúl. Ordet kom sedan att användas i alkemistiska sammanhang i Europa, fortfarande i betydelsen “fint pulver”, fick sedan genom betydelseförskjutning betydelsen den finaste beståndsdelen, destillatet, av ett ämne, särskilt av vin, vini alcohol, som sedan bara blev alcohol från 1700-talet i Europa.”

          • Alkohol är ett persiskt ord.
            Destillering är ett persisk uppfinning av en mycket känt läkare. Kommer inte ihåg hans namn just nu!

            Användning av starksprit för nöjes skull var inrotade i den persiska kulturen ganska länge innan den började sprida sig till resten av världen.

        • Skojjade. Jättebra att inte dricka för mycket alkohol. Nykterist dock… jag kan inte se mig själv i den sitsen riktigt men iof, det har man varit under större delen av livet också 🙂 Är det inte som så att allting med måtta är den egentliga nyckeln? Och det handlar ju mycket om diciplin också.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *