Gårdsförsäljning av vin i Sverige kan bli verklighet ”redan” 2025

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 september 2023
- NewsVoice redaktion
Gårdsförsäljning av vin i Sverige
Gårdsförsäljning av vin i Sverige är snart verklighet, kanske redan 2025.

Regeringen ska ta fram ett lagförslag för att möjliggöra gårdsförsäljning av vin, likör och liknande alkoholhaltiga drycker. Det handlar om småskalig och hantverksmässig gårdsförsäljning. Det kommer vara positivt för landsbygden och många har väntat länge på detta, skriver Jakob Forssmed (KD), Johan Hultberg (M) och Jakob Olofsgård (L) i en debattartikel i Expressen.

I de flesta andra europeiska länder är detta en självklarhet.

Politikerna lyckades samla en riksdagsmajoritet bakom förslaget om att möjliggöra gårdsförsäljning i begränsad utsträckning, under förutsättning att Systembolagets monopol inte hotas.

Det har pratats länge nog om gårdsförsäljning i Sverige – nu är det dags att göra slag i saken.

Nu är det dags för gårdsförsäljning av vin även i Sverige

Ambition är att en småskalig hantverksmässig produktion av vissa alkoholdrycker ska kunna sälja sina produkter direkt till besökare, i begränsad mängd ute på gårdarna. I praktiken kan det handla om att folk kan köpa med ett par flaskor vin från en vingård på landet.

”Förslaget kommer innehålla begränsningar som är nödvändiga för att upprätthålla detaljhandelsmonopolet, som i sin tur är en viktig del i en alkoholpolitik som värnar om folkhälsan”, skriver de politiska debattörerna.

Gårdsförsäljning kommer att vara positiv för besöksnäringen

”För den som vill göra sin småskaliga produktion till en destination faller nu den sista pusselbiten på plats: Möjligheten att faktiskt erbjuda besökare en möjlighet att köpa med sig den dryck som man ägnat så många tusentals timmar åt att förfina.”

Regeringen bedömer att lagändringen kan träda i kraft någon gång i början av 2025, men det förutsätter en EU-process som inte drar ut på tiden.

Sammandrag: NewsVoice. Källa: Debattartikel från Socialdepartementet: Gårdsförsäljning kan bli verklighet redan 2025. Relaterat: livsstil


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq