Douglas McGregor: Ett fullskaligt krig mot Hamas kan leda till en större konflikt med Ryssland, Iran, Turkiet

McGregor varnar även för att Hizbollah kan attackera i USA

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 26 oktober 2023
- NewsVoice redaktion
Tucker Carlson och pensionerad arméöverste Douglas MacGregor
Tucker Carlson och den fd arméöversten Douglas MacGregor

Tucker Carlson, en av de mest populära TV-ankarna från Fox News intervjuade den 23:e oktober den tidigare amerikanska arméöversten Douglas McGregor om riskerna med ett krig mot Hamas. McGregor förklarar att riskerna är enorma för USA och även för Mellanöstern och Europa om Israel och USA eskalerar konflikten till ett fullskaligt krig mot Hamas i Gaza. NewsVoice har transkriberat och översatt intervjun.

Tucker Carlson inleder intervjun på sin X-kanal med att klippa in ett färskt videouttalande från den amerikanska senatorn Lindsey Graham från South Carolina från förra helgen.

NBC News: Du sa den här veckan att det enda sättet att förhindra en upptrappning av kriget är att hålla Iran ansvarigt. En del av det du pratar om nu. Och att det kan innebära att bomba deras oljeraffinaderier. Har du haft några diskussioner med Biden-administrationen om detta?

Lindsey Graham: Lite grann. Här är mitt budskap. Om Hizbollah, som är ett ombud för Iran, inleder en massiv attack mot Israel, skulle jag betrakta det som ett hot mot staten Israel av existentiell natur.

Jag kommer att lägga fram en resolution i Förenta staternas senat för att tillåta militära åtgärder av Förenta staterna, tillsammans med Israel, för att slå ut Iran från oljebranschen. Iran, om ni trappar upp det här kriget kommer vi efter er.

NBC News:  Är ni faktiskt redo att förklara krig mot Iran? Det var ett mycket starkt språk.

Lindsey Graham: Jag är beredd att använda militärt våld för att förstöra finansieringskällan för Hamas och Hizbollah.

Palestinska medlemmar av al-Qassam-brigaderna (Hamas). Ett fullskaligt krig mot Hamas kan få enorma internationella konsekvenser.
Ett fullskaligt krig mot Hamas kan få enorma internationella konsekvenser. Foto: Abed Rahim Khatib, Flash90.com

Intervjun med Douglas McGregor om ett fullskaligt krig mot Hamas

Tucker Carlson: Det där var Lindsey Graham. Några få andra i det republikanska partiet kommer att vara så öppna med sina avsikter, men väldigt få håller inte med honom. I alla fall inte privat. De håller med. Så vad skulle ett krig mot Iran innebära? Det är svårt att veta eftersom praktiskt taget ingen som talar om det offentligt agerar utifrån ett djupt intresse för USA:s intressen. Är detta bra för oss eller inte?

Tidigare överste Douglas McGregor är VD för Our Country, Our Choice, och en av de första vi vänder oss till för att analysera händelserna.

Doug, tack för att du kom hit. Tror du att vi [USA] rör oss mot ett krig med Iran?

Douglas McGregor: Ja, det gör jag. Och det ser ut som om den valda destinationen verkligen är Armageddon. Det verkar inte finnas någon verklig förståelse för konsekvenserna för oss, och uppriktigt sagt för Europa och världen, liksom för Mellanöstern, av ett sådant agerande.

Ta till exempel, bara på den ekonomiska sidan, omkring 20 procent av världens olja passerar genom Hormuzsundet varje månad och förmodligen 25 procent av den flytande naturgasen och de talar om att stänga av två till tre miljoner fat olja per dag från Iran.

Du vet, hela den här regionen är inblandad i kriget. Det här är inte på något sätt ett iranskt monopol. Men poängen är att när vi ser 10-åriga statsobligationsräntor på över 5 %, och människor blir alltmer övertygade om att Fed har tappat kontrollen, är den ekonomiska sidan av huset en katastrof.

När man nu tittar på den militära sidan måste man titta på den arsenal av missiler som Iran förfogar över. Och de kan nå 1200 miles med stor precision, mycket högexplosiva konventionella stridsspetsar som skulle göra enorm skada och förstöra hela kvarter på platser som Haifa, Tel Aviv, till och med Jerusalem, även om jag tvivlar på att de skulle attackera Jerusalem.

Slutsatsen är att vi måste tänka igenom detta, och just nu är alla upprörda. Det finns inget tänkande någonstans, såvitt jag kan se. Det enda möjliga undantaget kan förvånansvärt nog vara herr Erdogan och Turkiet, som kom ut i morse och antydde att han var villig att medla i tvisten mellan Israel och Hamas.

Jag vet inte om någon i Washington eller Israel är intresserad av att prata, men om vi kunde hålla Turkiet utanför striden skulle det i slutändan hjälpa Israel enormt mycket.

Tucker Carlson: Så vad skulle hända med Förenta staterna om vi följde senator Grahams råd och bara började bomba viktig infrastruktur i Iran? Vad skulle hända då?

Douglas McGregor: Alla de baser som vi tyvärr har i Irak och Syrien, där vi fortfarande har över 1000 amerikaner, alla dessa skulle bli måltavlor, och den här gången skulle de bli exakta måltavlor, och förstörelsen skulle bli omfattande.

Jag skulle förvänta mig problem här hemma och i Förenta staterna på grund av den öppna gränsen. Hizbollah har en mycket stor verksamhet i Mexiko. Det finns utan tvekan många, många Hizbollah-agenter i Förenta staterna.

Vi kan bara börja föreställa oss vilka problem de skulle kunna orsaka. Irans missil- och rymdprogram är mycket, mycket avancerat, liksom deras förmåga till cyberkrigföring. Alla dessa saker skulle kunna användas mot oss.

Men det som är viktigast, tror jag, för amerikanerna att förstå är att om vi angriper Iran på grundval av Hizbollahs påstådda vilja att angripa Israel, och Israel invaderar Gaza, kommer vi att hamna i en strid med Ryssland.

Ryssland kommer inte att sitta tyst och se på när Iran förstörs av Förenta staternas luft- och sjömakt i regionen. När Ryssland väl kommer in i detta blir det mycket mer än bara en lokal konflikt, kanske mer än bara ett regionalt krig.

Vi har inte tänkt igenom detta. Vi måste göra det och jag tvivlar starkt på att turkarna i det läget skulle kunna hålla sig utanför. Turkarna är sunnimuslimer. De är de facto-ledare för den sunnimuslimska världen.

De har de största väpnade styrkorna i regionen. De befinner sig i närheten av Israel. De skulle kunna förflytta styrkor söderut genom Syrien mycket snabbt och jag är säker på att Bashar al-Assad, om han ens överlever inledningen av denna kampanj, inte skulle hindra dem.

Tucker Carlson: Så många frågor. Men bara för att backa ett klick, du beskrev Irans missilarsenal, men Iran är ett land som har varit föremål för en mycket intensiv sanktionsregim från USA, ökad av den senaste presidenten, Donald Trump, men hur kan Iran fortfarande vara ett så kraftfullt militärt land med tanke på dessa sanktioner? Det låter som att de kanske inte fungerade.

Douglas McGregor: Nej, jag tycker att det är en viktig poäng, Tucker, och du har helt rätt.

Vi sätter så stort värde på dessa sanktioner och antar att de har en så djupgående inverkan. Normalt sett skadar sanktioner befolkningen genom att sänka dess levnadsstandard och göra livet svårare för den vanliga medborgaren, men de förändrar inte i grunden regeringens politik eller mål och syften. Det är något som jag inte tror att vi förstår och samma sak gäller för Hamas och Gaza.

Du vet, man vill ge sig på Hamas. Man vill förstöra det. Jag tror att alla med ett sunt förnuft är intresserade av att Hamas förintas. Men vill ni döda hundratusentals människor för att komma åt Hamas? Det är det som är frågan.

Vi har samma problem i Iran. Våra sanktioner har inte skadat regimens förmåga att utveckla och bygga mycket, mycket komplexa och sofistikerade missiler. Dessa missiler är mycket träffsäkra nu. Det finns hundratals, om inte tusentals och långdistansmissilerna, de ballistiska teatermissilerna med en räckvidd på 1200 km, är ett mycket allvarligt hot mot oss i regionen och mot Israel.

Sanktionerna har inte haft någon inverkan där. Iranierna har snarare samlat det bästa humankapitalet i sitt land, de bästa ingenjörerna, de bästa tänkarna och har låtit dem arbeta främst med missilteknik och cyberkrigföring och det är där vi står just nu.

Vi måste förvänta oss det värsta som resultat om vi slår till mot Iran.

Tucker Carlson: Hur tror du, som har tillbringat hela ditt liv i den amerikanska militären och lett trupper i strid och vid Pentagon, att den amerikanska militären är positionerad att svara på eller med Iran just nu. Är vi i en stark position eller inte enligt din åsikt?

Douglas McGregor: Nej, jag tycker inte att vi är i en stark position. Jag tror att vi förmodligen befinner oss på den svagaste punkten i vår senaste historia. Jag tror att man måste se till realiteterna med nya vapensystem, nya förmågor.

Om Förenta staternas flotta skall kunna bevara sin förmåga till sjöss, kommer den förmodligen att tvingas operera någonstans norr och väster om Sicilien och om den kommer närmare hamnar den inom det område där iranierna kan slå till mot den.

Som jag sa tidigare måste vi anta att ryssarna kommer att komma in i bilden. Så fort man rör sig i östra Medelhavet är man sårbar för de Kin-Shaw-missiler och andra missiler, kryssningsmissiler och hypersoniska missiler som ryssarna har.

Detta gör det mycket svårt att flyga anfall till stöd för den israeliska försvarsmakten mot Hizbolah för nu flyger USA en mycket lång sträcka, man levererar sin ammunition, man måste landa i Israel för att tanka.

Israel kommer att operera under en hagelskur, om inte en regnstorm av missiler och raketer, vilket gör det mycket, mycket farligt att göra det. Så vår sjömakt, även om den är betydande, kanske inte har den önskade inverkan på marken som vi skulle vilja.

Slutligen har vi ingen riktig armé längre. Armén är nere på kanske 450.000 man och hur mycket av den är redo att slåss? Det är öppet för debatt. En stor del av den befinner sig i Östeuropa just nu.

Vi har inte möjlighet att snabbt skicka en stor styrka på 80-100.000 soldater på marken till regionen, vilket innebär att vi är beroende av specialstyrkor och just nu 2000 marinkårssoldater och kanske 2000 specialstyrkor och specialoperationsstyrkor.

Det kommer inte att göra någon större skillnad och som vi har sett ganska nyligen, inom de senaste 24 timmarna eller så, gick några av våra specialstyrkor och israeliska specialstyrkor in i Gaza för att rekognoscera, för att planera för var de kanske skulle vilja gå för att befria gisslan och göra en inverkan.

De sköts sönder och samman och led stora förluster, som jag förstår det. Jag tror att det är dit vi är på väg. Jag ser det inte som en vinst för Israel på något sätt, form eller form. Och jag tror verkligen att det är mycket farligt för oss.

Som jag har försökt påpeka för ett antal personer var första världskriget bara ännu ett europeiskt krig innan Storbritannien gick med i det. När Storbritannien gick med i det blev det ett globalt krig.

Tja, när vi väl är en del av (det här) kriget, när vi går in i detta, kommer det att bli mycket svårt för Ryssland och Turkiet att inte också gå in i denna kamp mot oss, eftersom de inte kommer att tolerera den typ av kollektiv bestraffning som Israel planerar för Gaza.

Tucker Carlson: Den amerikanska militären har en förfärlig massa generaler, men som ni påpekade är det en multipel av det antal vi hade, det absoluta antal vi hade under andra världskriget och de är betalda för att tänka på sånt här. Varför har det inte uppenbarligen gått upp för någon att detta verkligen kan skada vårt land allvarligt? Varför är det ingen som säger det?

Douglas MacGregor: Tja, jag är säker på att det finns människor i den amerikanska militären som är medvetna, men låt oss vara uppriktiga. De flesta i militärens toppskikt har aldrig arbetat under artillerield eller raketeld. De har inte sett direkt eldstrid. De har inte sett riktigt krig, per se.

Kom ihåg att vi har haft lyxen att sitta på framskjutna operativa baser och slå motståndare som var beväpnade med AK-47:or och kommandodetonerade minor, enstaka granatkastare eller raketer.

Mycket, mycket lågintensiva strider. Det här är ett konventionellt krig på hög nivå som vi ser framför oss, med potential att bli kärnvapenkrig, vilket jag naturligtvis inte tror att vi eller ryssarna vill ska hända, men vi har jokern i Israel. De har faktiskt kärnvapenkapacitet.

Vi vet inte vad som skulle få dem att använda ett sådant vapen. Vid den tidpunkten är naturligtvis allt förlorat, och jag tror att större delen av världen skulle vända sig mot Israel. Just nu behöver de bara oroa sig för att den muslimska världen är emot dem. Det skulle säkert breddas om de gick så långt.

Det finns för många okända och osäkra faktorer här och alla antar alltid i början av en sådan konflikt, tja, den kommer att begränsas, att vi kommer bara att behöva slåss mot dessa människor, Hamas, kanske Hizbollah.

Det blir aldrig så. Sådana här saker varar alltid längre än vad alla tror. De resurser som krävs är mycket mer djupgående än vad vi förutsåg och kom ihåg att vi redan har använt upp många av våra krigsförråd i Ukraina, och vi har lämnat Ukraina i ruiner, platser på livsuppehållande åtgärder, en halv miljon döda.

Vad kommer vi att göra med Israel om vi fortsätter på den här vägen? Och när man lyssnar på utrikesminister Blinken denna morgon, som mer och mer låter som vår överbefälhavare, verkar det som om det inte finns något utrymme för förhandlingar, inget utrymme för medling. Hamas måste krossas. Vi måste gå in i Gaza.

I så fall tror jag att vi befinner oss på en mycket farlig väg mot Armageddon.

Tucker Carlson: Vad är IDF:s och Blinkens, Förenta staternas och Israels mål på kort sikt? Förstöra Hamas, men vad innebär det?

Douglas MacGregor: Att förgöra Hamas i minorna, tror jag, hos beslutsfattarna i Washington såväl som i Israel, är att systematiskt utrota dem och döda dem i Gaza, men låt oss vara uppriktiga. När man ger sig in i en stadsmiljö kan man inte välja sina mål särskilt lätt.

Först och främst, oavsett hur vältränade ni är, rör ni er in i ett område som är sönderslaget. De är ruiner. Det är mycket svårt att förhandla i det, när jag säger förhandla, menar jag förhandla i terrängen. Genom bråten. Man vet inte var fienden kommer att dyka upp.

När man väl har förintat fienden, alla dessa byggnader, kan han vara var som helst. Så du kommer att lida förluster när du går in, men ännu viktigare, när du väl börjar gå in där kommer du att döda vad du än hittar.

För soldaten, den israeliska soldaten, den amerikanska soldaten, de är väldigt lika, de vill leva, de vill överleva. När du är osäker, tryck på avtryckaren. De kommer inte att stanna upp och säga, vänta lite nu, innan jag skjuter, jag måste verkligen tänka på detta eftersom det kan vara en civilperson eller det kan finnas en familj där. Det kommer inte att hända. Man kan inte förvänta sig det.

Så föreställningen att detta är en typ av krigföring som är så exakt att den kan undvika så kallade indirekta skador är bara nonsens. Vi kan inte förvänta oss mirakel från IDF eller våra egna trupper, vilket innebär att ni kommer att förinta allt i Gaza.

Kom ihåg att israelerna skulle vilja driva ut befolkningen. Problemet är att när man driver ut befolkningen, om man gjorde det, till Egypten, kommer man att stöta på problem med egyptierna, men även om man lyckas få dit dem, flyttar man bara problemet som man står inför 20 mil, 30 mil bort.

Med andra ord, att döda människor kommer inte att lösa problemet, men det är mycket attraktivt just nu och det är mycket svårt att tala folk ur det.

Tucker Carlson: Tror du att amerikanska trupper kommer att vara engagerade, fysiskt närvarande i invasionen av Gaza?

Douglas MacGregor: Jag är säker på att de kommer att göra det eftersom vi har amerikanska medborgare som är gisslan och vi har redan klargjort att vi kommer att hjälpa och stödja israelerna med att frita gisslan. Problemet är återigen: hur får man ut gisslan när man strider i denna utomordentligt smutsiga och komplicerade miljö? Vad är det som hindrar att gisslan helt enkelt avrättas så snart ni går in med styrkor i Gaza?

Jag tror att israelerna vet det. Jag tror att vårt ledarskap i Washington vet det. De kan till och med ha beslutat att om det händer så är det tragiskt, men det slutgiltiga målet att förgöra Hamas kräver detta.

Återigen handlar det om frågan om kollektiv bestraffning. Jag vill uppmuntra alla amerikaner att lyssna på kung Abdullah av Jordaniens tal i Kairo för bara ett par dagar sedan, där han klargjorde att han instämde i avskyvärdheten av det som hade hänt i Israel.

Han avskyr Hamas för dess barbari och grymhet. Men han fortsätter också med att påpeka att kollektiv bestraffning av två miljoner människor är oacceptabelt, både enligt internationell rätt och av humanitära skäl. Det är det som är problemet.

Och när amerikanerna ser mer förstörelse och fler och fler filmer och fotografier från Gaza som visar barn, kvinnor, gamla män som dör och dödas, kommer stödet för Israel att urholkas och samtidigt kommer ilskan och hatet i regionen, som redan ogillar Israel, att bli fenomenalt.

Så Israel villa göra något som jag tror att ingen någonsin har lyckats med, åtminstone inte under min livstid, och det är att ena sunni och shia mot sig själv. Det är därför jag anser att vi har en skyldighet att rädda Israel från sig självt, men det är ingen populär ståndpunkt. Just nu är det bomber bort och alla jublar.

Tucker Carlson: Hur är det med det argument som ofta framförs, även av ledande presidentkandidater på senare tid, att överväganden som de du just tog upp, som de långsiktiga effekterna av beslut eller den globala allmänna opinionen, terrorattacker i efterföljande led, att tänka på något av detta är ett brott mot principerna och att du i princip ger efter för terroristerna genom att väga in något av detta. Hur skulle du svara på det?

Douglas MacGregor: De flesta politiker följer den allmänna opinionen. Just nu stöder den allmänna opinionen våld mot Hamas, och om det inkluderar förstörelsen av Gaza, så får det bli så, vi stöder det.

Väldigt få människor ser bortom det och förstår de större konsekvenserna. Under förra århundradet, eller jag antar att jag borde säga i början av 1900-talet, ingrep stormakterna vid mer än ett tillfälle för att förhindra att Turkiet förstördes, inte för att de älskade de osmanska turkarna, utan för att de såg kaos som ett alternativ.

Turkiet hade en roll att spela, och därför vill vi bevara det. Vi måste tänka på Egypten. Egypten har varit en bra strategisk partner för Israel. De har bevarat freden där i årtionden. Egyptierna befinner sig nu i en mycket svår situation. Minst 100.000 egyptiska soldater har förflyttats mot gränsen till Gaza, vilket involverar flera divisioner.

Under stort tryck från den allmänna opinionen i arabvärlden, i den muslimska världen, kan de bli tvungna att ingripa mot israelerna eftersom ingen kommer att skydda befolkningen i Gaza. Det är en fruktansvärd, fruktansvärd möjlighet, en möjlighet som vi inte vill ha, för om det händer Egypten och Hizbollah anfaller från norr, kommer det att dra in alla andra.

Plötsligt står vi inför ett krig på regional nivå som kommer att skada oss ekonomiskt och fysiskt på många sätt, men som kan hota Israels själva existens, vilket jag anser är grundproblemet här. Vi vill inte att Israels existens ska hotas. Vi vill rädda Israel. Vi vill hålla det intakt, men vi kanske inte kan göra det om det här kriget går överstyr.

Och låt oss vara uppriktiga, historiskt sett går krig utom kontroll. De rör sig i riktningar som man aldrig kunnat förutse, så om du tror att du kan planera denna väg framåt som Lindsey Graham tror, är du galen.

När detta väl har släppts lös är det inte hanterbart längre.

Tucker Carlson. Du sa ett par gånger, du hänvisade ett par gånger till de amerikanska medborgare som hålls fångna av Hamam.Vad vet vi om dem?

Douglas MacGregor: Jag tror att de flesta av dem är amerikanska medborgare som råkar vara judar, som är där för att fira under semesterperioden eller delta i den här musikfestivalen som vi har hört så mycket om. Jag tror inte att de någonsin förväntade sig att något sådant här skulle hända.

Problemet är, som vi har sagt tidigare, att det är näst intill omöjligt att få fram dem ur denna höstack.

Tucker Carlson: Hur är det med oron för terrorism i USA? I kölvattnet av allt detta?

Douglas MacGregor: Jag tror att de är mycket giltiga. Ja, jag tror att dessa farhågor är mycket, mycket giltiga. Vi har haft öppna gränser under de senaste två och ett halvt åren, men vi har haft ett problem med illegal invandring under de senaste tre decennierna. Vi vet inte vilka som befinner sig i landet. Det gör vi verkligen inte.

Ingen i Homeland Security kan berätta vilka som är här. Européerna står inför något liknande. De tvingades ta emot miljontals muslimer från Mellanöstern och Afrika. Vår regering har tvingat oss att öppna gränserna och släppa in i princip vem som helst som vill komma hit. Så vi vet inte vilka som är här, men vi vet att Hamas, liksom Hizbollah, har positioner i Mexiko.

Av de två är Hizbollah mycket starkare, mycket större och mycket bättre utrustat och finansierat. Så vi måste räkna med att när Hizbollah väl är med i kriget och vi är emot dem och Iran, så kommer en stor del av vår infrastruktur att vara i fara.

Något som är lika illa eller potentiellt ännu värre än 9-11 [World Trade Center, 11 sep 2001] kan hända här. Detta för oss tillbaka till hela frågan om invandring och gränssäkerhet. Vi har i stort sett ignorerat den.

Samma politiker som driver på för krig mot praktiskt taget alla i Mellanöstern, vilket är vad det i slutändan handlar om, verkar inte ha tänkt så noga på att skydda oss eller våra gränser från alla de fruktansvärda saker som vi har sett i Israel.

Hur mycket skada skulle samma människor kunna orsaka oss i ett köpcentrum inom loppet av 15 minuter? Det krävs inte mycket fantasi för att förstå hur farligt detta är.

Tucker Carlson: Tror du att detta krig, om det kommer, och som du sa verkar det som om det gör det, hur kommer det att påverka amerikansk inrikespolitik? Krig har traditionellt använts av makthavare för att tysta ner oliktänkande. Kan du föreställa dig att det händer i det här fallet?

Douglas MacGregor: Jag tror att de kommer att försöka. Tack vare personer som Elon Musk, som köpte Twitter och satte stopp för censuren eller avbröt den, kommer sanningen lyckligtvis fram och når amerikanerna, men amerikanerna kommer att inse ganska snabbt om två saker tenderar att hända samtidigt. Du har kriget utomlands och kriget här, men kom ihåg ekonomin och det finansiella tillståndet just nu.

Om du slår på någon av affärskanalerna för första gången i mitt minne, kommer massor av analytiker och pratar om att Fed [amerikanska riksbanken] har tappat kontrollen, de stigande räntorna, oförmågan att hantera och klara av den suveräna statsskulden på 33 biljoner dollar och det är bara toppen på ett proverbialt isberg. Vi har redan amerikaner som kämpar med inflationen ändå.

Nu står vi inför en potentiell knapphet. Vi har tömt vår strategiska oljereserv för alla syften och ändamål. Om Hormuzsundet stängs, om Suezkanalen stängs, då har vi stora problem på kort sikt. Det är ett som är säkert. Hur snabbt kan vi återhämta oss från allt detta? Hur många raffinaderier kan vi ta i drift igen?

Hur mycket borrning kan vi göra snabbt? Svaret är inte särskilt mycket. Så att tömma den strategiska oljereserven var ett mycket allvarligt misstag.

Tucker Carlson: Men vi kommer, när vi blir utarmade av kaotiska och underkuvade terrorattacker, att vinna viktiga moraliska segrar, tror du inte det?

Douglas MacGregor: I vår strävan att stå på Israels sida och hjälpa till att skydda Israel har vi valt en annan väg och kastat det moraliska fördärvet åt sidan. Med andra ord, hur kan man hjälpa den ena utan att begå ett krigsbrott mot den andra?

Detta är problemet med kollektiv bestraffning. Detta är problemet med att förinta Gaza och försöka utplåna dess befolkning. Det är oacceptabelt för oss som amerikaner. Jag tror inte att om man satte sig ned med någon av Israels ivrigaste anhängare i Förenta staterna och frågade, är ni villiga att byta livet på flera hundra tusen människor i Gaza mot de liv som Hamas har tagit i Israel?

Hamas och palestinska jihad var trots allt krigarna förlorade1 500. Det var 3000 som var inblandade i de olika vågorna av attacken. De är döda. Nu har vi kanske 5000 civila döda. Hur många fler kommer vi att få bevittna? Är det på något sätt moraliskt försvarbart?

Och jag tror att många amerikaner kommer att kämpa med det. Det är därför jag säger att det vore bäst om vi hade en avkylningsperiod. Jag är glad att israelerna väntar på att ytterligare flottstyrka ska anlända till Medelhavet och även på ytterligare utrustning, ballistiskt missilförsvar och så vidare.

Men vi måste använda den här tiden till att noga fundera över hur långt vi vill gå, för just nu är det en enkelriktad väg till regionalt krig och jag tror inte att någon egentligen vill det om de tänker efter noga.

Därför är en person som Erdogan, hur hal vi än anser honom vara, som är villig att medla ett starkt ljus på en annars mycket mörk himmel och det bör vi ta fasta på. För vi vill inte ha ett regionalt krig. Det kommer att förstöra oss ekonomiskt.

Vi är redan i dåligt skick Vi har redan lidit på grund av det dåraktiga ingripandet i Ukraina för att försöka förstöra Ryssland. Nu har vi Ryssland som är starkare militärt än det har varit sedan 1980-talet och det är redo att gå in på Irans sida. Vi borde alla tänka allvarligt på det

Tucker Carlson: En sista frågan, känner du till några ledare i Förenta staterna politiska ledare i Pentagon inom Bidendemonstrationen som tänker klart om detta,  vilket är samma sak som att de utformar sina tankar för vad som är bäst för Förenta staterna, alltså långsiktigt, tänker någon på det sättet?

Douglas MacGregor:  Ja, ja det finns det problemet är att ingen av dem har höga positioner i regeringen och ingen av deras röster eller deras analyser eller deras synpunkter kommer att nå någon med makt Jag tror att ni måste lyssna noga på vad utrikesminister Blinken sa. Han var helt entydig. Vi kommer att förgöra Hamas, vad som än krävs.

Det innebär ett regionalt krig, uppriktigt sagt. Alla som tror att folk kommer att säga, åh, nej, vi är rädda för Amerika, vi kommer inte att riskera det, de har fel. De är inte rädda för att attackera Israel av rädsla för att hamna i konfrontation med oss. Vi är inte den makt vi var 1991, och det vet de. Och ekonomiskt sett är vår position mycket bräcklig. Låt oss inse det.

Så kontentan är att ja, det finns människor där ute, men de hörs inte, och de kommer inte att höras i den nuvarande miljön.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq