Stockholmsmässan alias Älvsjömässan rivs efter 52 år – Pandemin tog död på konceptet

publicerad 12 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Stockholmsmässan även kallad Älvsjömässan fanns åren 1971-2023.
Stockholmsmässan även kallad Älvsjömässan fanns åren 1971-2023.

Många minns Stockholmsmässan, ofta kallad Älvsjömässan, som den orangefärgade mässan bredvid Huddingevägen. Nu ska den rivas efter att lönsamheten blivit för dålig. Slutet på sagan började med pandemin.

Istället ska det byggas en ny stadsdel med upp till 2500 bostäder som ersätter de 70 000 kvadratmeter stora mässhallarna och de omgivande stora parkeringsytorna.

“Vi kan inte putta in skattepengar när mässan bara är fullbelagd några dagar vartannat år, när bygg- och fastighetsbranschens Nordbygg hålls”, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till DN.

“Vi ska riva mässbyggnaden. Den står på den bäst byggbara marken. Mycket här är gammal sjöbotten och svår att bygga på”.

Det var pandemin som startade fallet för mässan och det efterföljande bristande intresset från allmänheten att besöka utställningarna.

Idén att starta mässverksamhet i Stockholm kommer från bröderna Börje och Folke Claeson som inledde mässverksamhet i Kungliga tennishallen vid Storängsbotten på 1940-talet och ett av de första koncepten kallades S:t Eriks-Mässan.

“Älvsjömässan”

År 1966 ville ledningen för S:t Eriks-Mässan expandera och efter att Stockholms stad förvärvat både Älvsjö gård och ett stort gärde som förr var Brännkyrkasjön och idag är Sjöängen, ett informellt område i stadsdelen Örby Slott i Stockholms kommun. Intill Sjöängen ligger Sjöängsskolan, där undertecknad spenderade sex år i grundskolan.

Den 12 november 1966 togs det första spadtaget av Per-Olof Hanson som var finansborgarråd i Stockholms stad. Fem år senare den 20 mars 1971 invigdes anläggningen i Älvsjö av kung Gustav VI Adolf.

Det ska bli en levande stadsdel med en varm blandning av bostäder, arbetsplatser, restauranger och butiker, enligt arkitektfirman Dinell Johansson som skissar på stadsplanen.

Årsskiftet 2023-24 startas ett programarbete för området som beräknas ta 1,5 år att genomföra. De första spadtagen beräknas sedan sättas i makren kring 2030, skriver Dagens PS.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • År 2030 skall vi ju ändå inget äga, då varför en mässhall? Här byggs väl snart Lyckliga Gatan, med nära till allt inom 15 minuter.

 • Frågan är bara vilka som skall bo i bostäderna när Sverige till sist tvingas krypa till korset och börja returnera de välfärdsflyktingar som snart utgör 1/3-del av Sveriges befolkning. Politikernas lösning på den skenande invandrarbrottsligheten heter skapande av ett totalitärt övervakningssamhälle, inkl. ansiktsigenkänning enl. förebild från Kommunistkina. Så inte nog med att svenska folket drabbats av importerade bombningar, mordskjutningar, bilbränder, hatrån, kravaller etc., och tvingats finansiera massimport och massintegrering av mer eller mindre inkompatibla folkslag, nu skall vi drabbas ytterligare genom att våra friheter tas ifrån oss. Frågan är varför det tycks omöjligt för våra politiker att se deportationer och återvandring som den primära lösningen och inte som den sista? Tiden tickar på fram mot det förväntade inbördeskriget, alltmedan Sverige sakta går under.

 • HIFI-mässan flera år, 70 talet, och skyddsmässan för företag man minns, m.m.

  “Den står på den bäst byggbara marken. Mycket här är gammal sjöbotten och svår att bygga på”.

  Jovisst, motsägande text?
  ————————
  Nu ska det byggas 2500 gratisburar för…. vi/de som vet?

  För folk som inte har råd ens idag med dessa hyror????

  Totalt vansinne….

 • Rip. Hur många gånger har man inte varit där med barnen och drömt sig bort på båtmässan.

  En annan orsak: förhindra stora folksamlingar, speciellt om besökarna mår toppen att vara tillsammans. Sist jag var där var på min födelsedag på fitnessmässan och tävlade lite. Fantastiskt och få prova på massor av styrkesporter.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *