Stockholmsmässan alias Älvsjömässan rivs efter 52 år – Pandemin tog död på konceptet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 oktober 2023
- Torbjörn Sassersson
Stockholmsmässan även kallad Älvsjömässan fanns åren 1971-2023.
Stockholmsmässan även kallad Älvsjömässan fanns åren 1971-2023.

Många minns Stockholmsmässan, ofta kallad Älvsjömässan, som den orangefärgade mässan bredvid Huddingevägen. Nu ska den rivas efter att lönsamheten blivit för dålig. Slutet på sagan började med pandemin.

Istället ska det byggas en ny stadsdel med upp till 2500 bostäder som ersätter de 70 000 kvadratmeter stora mässhallarna och de omgivande stora parkeringsytorna.

“Vi kan inte putta in skattepengar när mässan bara är fullbelagd några dagar vartannat år, när bygg- och fastighetsbranschens Nordbygg hålls”, sa finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till DN.

“Vi ska riva mässbyggnaden. Den står på den bäst byggbara marken. Mycket här är gammal sjöbotten och svår att bygga på”.

Det var pandemin som startade fallet för mässan och det efterföljande bristande intresset från allmänheten att besöka utställningarna.

Idén att starta mässverksamhet i Stockholm kommer från bröderna Börje och Folke Claeson som inledde mässverksamhet i Kungliga tennishallen vid Storängsbotten på 1940-talet och ett av de första koncepten kallades S:t Eriks-Mässan.

”Älvsjömässan”

År 1966 ville ledningen för S:t Eriks-Mässan expandera och efter att Stockholms stad förvärvat både Älvsjö gård och ett stort gärde som förr var Brännkyrkasjön och idag är Sjöängen, ett informellt område i stadsdelen Örby Slott i Stockholms kommun. Intill Sjöängen ligger Sjöängsskolan, där undertecknad spenderade sex år i grundskolan.

Den 12 november 1966 togs det första spadtaget av Per-Olof Hanson som var finansborgarråd i Stockholms stad. Fem år senare den 20 mars 1971 invigdes anläggningen i Älvsjö av kung Gustav VI Adolf.

Det ska bli en levande stadsdel med en varm blandning av bostäder, arbetsplatser, restauranger och butiker, enligt arkitektfirman Dinell Johansson som skissar på stadsplanen.

Årsskiftet 2023-24 startas ett programarbete för området som beräknas ta 1,5 år att genomföra. De första spadtagen beräknas sedan sättas i makren kring 2030, skriver Dagens PS.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq