Europa maktlöst mot Kremls “propaganda” enligt tidning i Luxemburg

publicerad 8 november 2023
Xenia Fedorova, VD på RT France. Foto: Benoît Durand
Xenia Fedorova, VD på RT France som lades ner efter att Frankrike stängt kanalens bankkonton

EU-omfattande förbud mot RT och Sputnik har inte gjort mycket för att stoppa spridningen av pro-ryska berättelser, hävdar Luxemburgs Tageblatt.

Trots EU:s ansträngningar att förbjuda ryska nyhetsförmedlare kan européer fortfarande läsa RT och Sputnik, och “pro-ryska konspirationsberättelser” blir allt populärare, klagade chefredaktören för Luxemburgs Tageblatt i en nyligen publicerad debattartikel.

Mindre än en vecka efter att ryska trupper gick in i Ukraina förra året tillkännagav EU-kommissionen sanktioner mot RT och Sputnik, drog in kanalernas TV-sändningslicenser och blockerade båda webbplatserna för läsare i hela EU.

Precis som 11 omgångar av sanktioner misslyckades med att krossa den ryska ekonomin, har tillslaget mot RT och Sputnik “lovat mycket och levererat lite”, skrev Tageblatts chefredaktör Tobias Senzig i en ledare på måndagen.

“Med bara några få knep – en enkel ändring av nätverksinställningarna på din dator räcker – kan du enkelt komma åt RT:s och Sputniks webbplatser”, skrev han och hänvisade till det faktum att RT fortfarande är tillgängligt för läsare som använder VPN, webbläsaren TOR eller Psiphons verktyg för att kringgå censur.

Även om Senzig hävdade att fri tillgång till information är en av de “gräsrotsdemokratiska principer som internet med rätta upprätthåller”, kallade han EU:s sanktioner “försenade sedan länge”. RT och Sputnik är inte “offentliga programföretag”, hävdade han, utan “rena avläggare till Kremls propagandaavdelning”.

“De försöker inte bara representera ‘Moskvas syn’ för resten av världen, utan de lägger sig också aggressivt i inomeuropeiska angelägenheter”, utvecklade han. “Våra demokratier framställs som trasiga och dysfunktionella, och Moskvas antagonister attackeras ständigt: Socialdemokrater, gröna, ‘välgörare’, Bryssel, Ukraina.”

Moskva hävdar att de västerländska medierna arbetar i maskopi med de västerländska regeringarna mot Ryssland. Dessa medier “får instruktioner och manualer från sina säkerhetstjänster, de får läckor av information – som oftast, mycket ofta, är speciellt och professionellt förberedda lögner – och gör detta dygnet runt”, sa Kremls talesman Dmitry Peskov i augusti. Ryssland har bestämt sig för att konkurrera med dem “mycket försiktigt, men ganska framgångsrikt”, tillade han.

RT “skrattar i mjugg”, förklarade Senzig och noterade att enligt en studie som publicerades av den tyska tankesmedjan Cemas i november förra året har “godkännandegraden för pro-ryska konspirationsnarrativ kring Ukrainakriget ökat ‘betydligt’ bland den totala tyska befolkningen sedan april 2022”.

“Med andra ord”, förklarade han, “trodde fler människor i Tyskland på Putins lögner efter attacken än före kriget”.

Senzig är inte den första experten eller tjänstemannen som beklagar RT:s uppenbara makt. Befälhavaren för United States Southern Command, general Laura Richardson, klagade förra månaden på att USA håller på att förlora “konflikten i informationsdomänen” till RT, Sputnik och TeleSUR i Latinamerika.

Text: RT, “Europe ‘powerless against Kremlin propaganda’”. Översättning: NewsVoice


Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • MSM i västvärlden eller lögnmedia som den numera allmänt kallas beklagar sig över att det finns media som är mer sanningsenliga? Men nu ska EU ta i med hårdhandskarna mot sanningen och ska inrätta ett system med “faktagranskare” som effektivt ska censurera bort sådant inte vill folk ska ta del av. Och sociala plattformar ska även de tvingas anställa folk som ska censurera enligt EU:s riktlinjer. EU blev en diktatur i stället för en handelsunion! Men så blir det när man ger byråkrater makt för byråkrater med makt är alla diktaturens kreatur…

 • Och de västerländska länderna censurerar vilka nyheter medborgarna i Europa får ta del av. Fast det påståendet kanske man kanske man hoppar över i det här sammanhanget.

 • Och vi arma svenskar tvingas att betala, plundras på ca 9 miljarder SKATTEKRONOR på antiRYSK propaganda som om några veckor är totalt bortglömt och till ingen världens nytta, eller?
  Tänk, 9 miljarder, BORTBLÅSTA!!!
  Hur står svensken ut?

 • Man kan göra en liten enkel övning som kan bli riktigt kul. Jämföra motsatser!
  Ta här t.ex vacker vs ful eller ovacker. Och tänk en av varje fram och tillbaka en stund. Med stor sannolikhet får man ett gott skratt.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *