En kinesisk ekonomisk krasch och ett blomstrande USA?

Analys och debatt om Kinas ekonomi

publicerad 4 december 2023
Staden Xiongan började byggas 2018.
Den helt nya staden Xiongan nära Beijing började byggas 2018 på ett fält.

Är en kinesisk ekonomisk krasch snart ett faktum? Karl Wang som bor i Kina analyserar den nya propagandaoffensiven mot Kina som i Sverige just nu leds av tidningen Dagens Industri (DI) med artikelserien “Reträtten från Kina”. Wang har en annan uppfattning än de negativa beskrivningar om Kina som västmedia publicerar i en tilltagande ström av artiklar och reportage.

Text: Karl Wang

Kinas nu pågående tillfälliga nedgång i ekonomin beror på att Kina arbetar på att åtgärda roten till flera problem som har uppstått under Kinas blixtsnabba utveckling. Kina tömmer sina ”bubblor” och arbetar på att höja produktiviteten och kvaliteten, medan USA gör det motsatta.

USA

USA matar bubblorna och hoppas på ett AI-botemedel mot fallande produktivitet och kvalitet.

Kinesiska företag och anställda är bland världens mest konkurrenskraftiga. Välstånd och utveckling sker naturligt i fredstid Kina. Endast en tidigare endemisk regeringskorruption och spekulativ frenesi kunde få Kina på knäna. Dessa destruktiva krafter är nu under kontroll och därför ser Kinas framtid mycket bra ut.

Kinas ekonomi är betydligt mer hållbar än USA:s just för att Kina systematiskt åtgärdar roten till problemen, medan den amerikanska ekonomin fortsätter att förlita sig på en växande skuldbubbla som bara kan ledas mot ”stupet”.

USA lånar eller trycker pengar och betalar bidrag för att locka industri att flytta till USA, medan man tömmer Europa på industrier. I USA kom tillväxten på baksidan av dess otroliga budgetunderskott som ökade kraftigt som en andel av dess bruttonationalprodukt, varför regeringen måste köra allt större underskott för att hålla ekonomin flytande.

Sverige

Liknande gäller för Sverige. Sverige försöker lösa alla problem med olika former av bidrag, övervakning kontroll och dekret. Ett exempel är fördröjda skattebetalningar. Nu har hundratals företag, främst inom byggsektorn, ackumulerat massiva skatteskulder de inte kan betala och de går i konkurs på löpande band. Då förlorar samhället dessa skatteinkomster som skrivs av i konkursen.

Samtidigt sponsrar beslutsfattarna i Sverige USA:s massiva militära rustningar genom NATO, som, i min åsikt är samma förberedelser som Hitlers rustningar innan angreppet på Polen 1939, med skillnaden att nu förbereder USA ett angrepp på Ryssland och i förlängningen Kina.

Samtidigt skickar den svenska makteliten miljarder, 25 miljarder enligt regeringen, av folkets skattepengar till Ukraina för att sponsra USA:s proxykrig där, allt medan det svenska samhället, sjukvård och äldrevård, kollapsar.

USA har aldrig haft något problem med att motivera sina militära angrepp på andra nationer. Som exempel finns Tonkin-incidenten, som aldrig inträffade utan bara var uppdiktad av USA. Den var början på Vietnamkriget. Vi har exemplet med ickeexisterande massförstörelsevapen som motiverade angreppet på Irak. Båda är uppdiktade amerikanska falska rykten.

Nu ser vi en exakt repetition när USA sprider propaganda om koncentrationsläger och folkmord i Xinjiang, religiösa och etniska förföljelser, kulturmord, brott mot mänskliga rättigheter, osv. Detta är bara dagens version av Tonkin-lögnen eller massförstörelsevapen och andra tidigare propaganda lögner från USA.

Kinas bubblor

I Kina gäller problemen främst byggsektorn. Kina har haft en explosionsartad utveckling. Enorma byggprojekt som snabbtåg, motorvägar, sanering av städer, och infrastruktur. Det har resulterat i en kraftigt överdimensionerad byggsektor som nu måste bantas. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med projekt för att hålla den sysselsatt.

Kinas andra stora bubbla är de så kallade ”skuggbankerna”. Det är banker som idag driver vad i praktiken är rena Ponzi-system. Skuggbankerna erbjuder höga sparräntor, men tar stora risker. Den vanliga insättaren förstår inte. De så kallade skuggbankerna stängs därför ner och ekonomin organiseras bättre.

Huaweis nya elbil Luxeed S7 lanserades den 28 november 2023 i Shanghai.
Huaweis nya elbil Luxeed S7 lanserades den 28 november 2023 i Shanghai. Foto: T. Sassersson

Kina slutade att mata dessa monster redan för två år sedan, men det tar tid. Framgången för Kinas elfordons-sektor tillsammans med elektronik- och datasektorn är förmodligen de två viktigaste, liksom AI. Kinesiska företag är inte bara ledande och effektiva, de innoverar också snabbare och i betydligt större uträckning än någon annanstans i världen.

Medan USA satsade på AI-leksaker son ChatGPT, satsar Kina på att använda AI för att upptäcka, spåra, och stänga ner brottslighet och korruption och utveckla företag, produktion, teknologi och kvalitet. Kina startade dessutom AI-utvecklingen minst 15 år före väst. Kina bygger hela städer, anställer varenda ung briljant ingenjör man kan hitta och det ger resultat nu. Samtidigt har locket alltid varit på, allt är verkstad, inget snack.

Dessutom är Kina mitt uppe i en massiv omställning. Effektiviteten i Kina företag är välkänd och trots dessa projekt uppskattas att Kina utvecklingstakt kommer att ligga mellan 5-6% årligen under åtminstone nästa dekad.

För de första tre kvartalen i år landade Kinas tillväxt på 5,2 procent från förbättrad effektivitet.

Ingen kinesisk ekonomisk krasch i sikte i Xiongan.
Lyxrestaurang i centrala Xiongan, en av Kinas nya städer. Foto: T. Sassersson

Andra projekt i och bortom Kina

USA och EU har visat sig opålitliga och aggressiva, med restriktioner, tariffer och sanktioner. Handeln med USA och EU överges alltmer, och Kina minskar sitt västberoende. Det eliminerar USA:s och Europas makt och inflytande.

Handeln med länder bortom Väst (USA och EU) ökar dramatiskt, ofta med 30% årligen. Det gäller främst med Ryssland, Asien, Afrika och Sydamerika. Kina rör sig idag bort från USA (4% av världen) och EU (3% av världen) mot 86% av världen, en rörelse där Kina redan nu är den etablerade och erkända nationsledaren.

Kina minskar beroendet av investeringar och export och styr stället om ekonomin mot konsumtion. Det går bra men går långsammare än önskat

Kina uppgraderar hälsovården, men inte efter västerländsk modell. Dels flyttar man bort från den amerikans pillerindustrin till preventiv Traditional Chinese Medicine (TCM), dels organiserar man hälsosystemet bättre och effektiviserar.

Kina utvecklar innovativt äldreomsorgen som av olika skäl inte kan vara toppdriven, likriktat och enhetlig i hela landet, som i Sverige. Kina har otaliga kulturer och folk, och en lösning passar inte alla.

Man bygger lokala pensionärsbyar med små lägenheter, skapar ett system av service, som hjälp med att handla, medicinering, städning, matlagning, utbildning, eller sjukvård. Allt tillgängligt med ett knapptryck. Jag har själv just köpt en sådan bostad nyligen.

Byn har en lokal restaurang där man kan äta för 10 kronor. De yngre pensionärerna tar hand om de äldre, alla förblir i sin hembyggd tillsammans med gamla vänner, eller på en vald plats där de trivs.

Bruket av teknologi expanderar explosionsartat i Kina och det medför positiva förändringar i samhället som ibland tar tid. Det gäller alla områden som företag, handel, familj, sjukvård, eller äldreomsorg.

Kina överger beroendet av USA:s teknologi och därmed eliminerar USAs möjligheter att sanktionera, kontrollera, styra och påverka Kina. USA har öppet haft målsättningen att Kina ska ligga minst tio år efter USA i utveckling och vara beroende av USA. Resultatet är nu att Kina ligger minst tre till tio år före USA.

Det är alltså massiva förändringar och omställningar som just nu pågår i Kina, en rekonstruktion, och det är det som syns i siffrorna. I slutändan kommer Kinas ekonomi att bli än starkare och expandera väsentligt.

BRI (Belt and Road Initiative) kommer att kraftigt bidra till den utvecklingen. Redan idag, trots de tillfälliga belastningarna och nedgången i ekonomin, utvecklas Kina med omkring 6% årligen, något som med säkerhet kommer att fortsätta i över tio år framåt.

Utvecklingen i Väst, där Sverige är del, gäller det motsatta. Ekonomin hålls igång med konstgjord andning, med ökande skulder, utgifter och bidrag som fortsätter att stiga. USA, EU och Sverige löser inte roten till sina problem utan konserverar dem med ytterligare bidrag, utgifter och skuldsättning, och USA:s krigsförberedelser. I Kina löser man dessa problem successivt.

Roten till problemen i Sverige är att det svenska ”demokratiska” systemet, den ”svenska modellen”, inte tillåter att avlägsna odugliga beslutsfattare, ledare, och rena förrädare, som tar order från främmande makter och krigsstater.

Inte heller tillåter de utveckling och förändring. Notera Tesla. Man arbetar med rena maffiametoder från 1940-talet. Den ”svenska modellen” tillåter bara folk att välja mellan kakistokratiska grupper* av politiker var fjärde år. Svenskt massmedia och Public Service, som båda är tydligt styrda av utländsk stat, stödjer förstörelsen.

* Kakistokrati (från grekiska: κάκιστος, “sämst”) betyder ett styre av de sämsta eller minst kvalificerade människorna.

Debatt – Är en påstådd kinesisk ekonomisk krasch fakta?

Ändå finns det detta fabricerade konsensus i Väst att Kinas ekonomi kraschar och den amerikanska ekonomin blomstrar. För Kina nämns Kinas fastighetsbubbla och påstådda höga ungdomsarbetslöshet som bevis.

Ungdomarna är dock inte alls arbetslösa i Kina, utan de är ”anställningslösa”. De har redan arbete och inkomst, men letar ett bättre jobb, och därför har de registrerat sig som arbetssökande, och ofta i mer än en region. Statistiken ljuger helt enkelt.

Som jag har skrivit tidigare, när en ekonomi går in i en nedgång av rätt skäl, är det en öppning till förnyelse och Kina verkar fatta alla rätta beslut. Den låga aktiviteten i Kinas ekonomi är en investering och inte en kostnad. Sverige och Väst konserverar problemen.

Detta förhållande i Kina, fastighetssektorn och skuggbankerna, kallas tvillingcancern. Det kommer att ta tid att fixa och den ekonomiska smärtan nu är bara början. Förlusterna som är inbäddade i skuggbanksystemet beräknas vara i storleksordningen 14 miljarder yuan – och det psykologiska från dessa förluster har ännu inte sjunkit in helt.

Men när bubblorna är tömda kommer de kinesiska företagen att fokusera hårt på innovation, produktivitet, kvalitet och expansion. Framgången för Kinas elfordonssektor är förmodligen den viktigaste tillsammans med data och kommunikations teknologin. Bilsektorn är en stor del av den globala tillverkningen och mycket större än smartphone-marknaden.

Kinesiska företag är inte bara ledande i alla avsikter, de innoverar också snabbare än sina konkurrenter utomlands och kan komma att dominera den globala bilsektorn under det kommande decenniet. Länder som är konkurrenskraftiga inom biltillverkning har traditionellt blivit höginkomstekonomier.

Det finns mängder med ljuspunkter i Kinas ekonomi. Kina utvecklas, omdanas och nära nog kräver ständig förbättring och utveckling. Det är drivet av katalysatorer som innovation och teknologi, där Kina idag är erkänt världsledande. Om något är perfekt är det ju bara ett bevis på att det kan göras ändå bättre, resonerar man.

Ramarna för Kinas politik och samhälle kommer från toppen, som styrs från botten, medan ekonomin är distribuerad, och därmed otroligt flexibel så att den snabbt anpassar sig.

Huaweis nya innovativa mobiler Mate 6 och Mate 60 Pro är bara en lätt vindil före orkanen. Kinas teknologiska försprång accelererar.

USA tvingas nu att pudla. Kina står för 55% av tillverkningen av världens halvledare, bara att 90% av den tillverkningen skedde på kontrakt i andra länder, länder som USA dominerade. Nu finns uppgifter att Kina planerar att flytta hem all produktion och uppgifter säger att Kina bygger 13 nya chipfabriker. I USA har tusentals anställda redan förlorat jobbet då exporten av halvledare till Kina sinat.

Kina är alltså motsatsen till Sverige, som är hårt toppstyrt på ideologiska grunder, den svenska modellen, ett förbudssamhälle som kräver övervakning, kontroll och styrning uppifrån för att fungera. Det gör även att det svenska samhället inte kan utvecklas.

Facken styr Sverige, inte innovatörerna, entreprenörerna, innevånarna eller företagen. Facket är dessutom direkt kopplat till Socialdemokraterna. Deras verktyg att styra är propaganda i media och med kollektivavtal, vilket vi ser just nu med Tesla.

Kina satte in sina resurser för att utveckla landet, samhällssystemet, kommunikation, teknologi, produktion och inte minst för att bekämpa korruption och avlägsna stoppklossar som förhindrade framsteg och utveckling. Kinas metod för att konkurrera är att vara bäst.

USA:s metod att konkurrera är att med intensiv propaganda förtala och svartmåla alla andra. Typiskt exempel, Xinjiang. Där finns inga koncentrationsläger, inget tvångsarbete, inga religiösa förföljelser, inga brott mot mänskliga rättigheter, och inget förtryck av befolkningen, men USA har skapat och spritt falska rykte för att hämma Kinas konkurrens, tyvärr med goda resultat. Kina har tröttnat på cirkusen, och slår nu ner hårt på det tidigare omfattande industrispionaget och förtalet.

 

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq