LO Landin: Varför är det så svårt att ställa krav på en hederlig livsstil i Sverige?

publicerad 22 december 2023
LO Landin , 2021, privat foto

Känner du som jag? Strax före jul läser vi i SvD en helt absurd artikel om ”Moderaternas vändning”. Flera framträdande moderater har nämligen ändrat sig om utvisningar. Hör och häpna, de börjar tala om, att ”den som inte sköter sig ska lämna Sverige!”.

Riksdags­ledamöter har börjat prata om bristande vandel. Artikeln inleds därför med att försöka definiera ordet vandel. Jag skriver försöka, eftersom det verkligen handlar om taffliga försök.

Vandel betyder helt enkelt; handlings- eller levnadssätt, uppförande, uppträdande eller beteende. Bristande vandel betyder brist på detsamma.

Kunskaperna i det svenska språket börjar ju bli alltmer bristande i befolkningen. För första gången sedan 1600-talet ökar analfabetismen. En analfabet är en person som antingen inte kan läsa och skriva alls, eller bara så dåligt att personen har stora problem i vardagen. Det har gjort att skolministern först nu har reagerat och bestämt att svenska språket och samtal åter ska bli huvuduppgifter för skolan att lära ut.

Nedgången inleddes på 1960-talet, när dåvarande skolminister Olof Palme bestämde att skolan inte skulle vara en kunskapsskola utan snarare en institution, där unga människor fritt skulle utvecklas till självständiga individer, fria från inflytande från framförallt antika auktoriteter som kyrkan, skolan och familjen. Räkna, läsa och skriva var inte lika viktigt längre. Det kunde ungarna i Finland och Kina ägna sig åt.

Nu har Moderaterna alltså svängt och tagit upp problemen om bristande vandel i befolkningen Läs: tro inte på falska profeter, koppla av på söndagar, mörda inte, var inte otrogen, stjäl inte, ljug inte, visa respekt för andra och deras egendom.

I direktiven till en ny utvisningslag har Regeringen beslutat sig för att ersätta ordet vandel med ”hederligt levnadssätt”.

Är det inte ett rimligt krav att ställa för att en person ska få uppehållstillstånd i Sverige? Är det inte ett rimligt krav för personer som är invånare i Sverige, om man vill undvika att bli dömd för mord, stöld hot mot tjänsteman eller störande av allmän ordning? De moderater, som tidigare inte ansåg att detta är rimliga krav att ställa måste ha varit mer än lovligt senfärdiga.

Varför är det så svårt att ställa rimliga krav på god vandel eller hederligt levnadssätt i skolan och i samhället?

Är det så konstigt att förstå att med brist på krav följer brist på ansvar? Det är hög tid att Regering och Riksdag ser till att göra Sverige till ett land, där alla människor förstår att leva hederligt och att ta ansvar. Annars vet vi av erfarenhet att det går åt helvete på ren svenska.

Text: Lars-Olof (LO) Landin, ordförande i föreningen NNMH – Nordiska föreningen för Naturlig Näring och Metabol Hälsa. LO är även ordförande i föreningen Kreaprenör.


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Igår fick jag ett program via Weixin-WeChat, information som ni i Sverige förnekas. Programmet gällde främst USA, och var på engelska med översättning på Kinesiska. Man analyserade varför länder som USA, och därmed även Sverige, inte utvecklas. Man visade i siffror hur utveckling, att till exempel bygga och utveckla infrastruktur, förhalas i åratal och fördyras med ibland en faktor 10 till 30, på grund av främst fackföreningar och aktivister. fackföreningar och aktivister är farliga bromsklossar i landets utveckling. Orsaker, Sverige farligt föråldrade samhällssystem, vi ser det just nu i fallet Tesla. Enligt Tesla ägarnas klubb stöder endast 13 av Teslas omkring 265 anställda fackets stridsåtgärder.

  Den gamla maktsfären och maktkartellen och skurkväldet måste brytas om Sverige skall överleva som välfärdsnation. Detta är makten idag.

  —Fackföreningar, som är politikernas verktyg i Sverige. Det är väl välkänt att Socialdemokraterna och facket är samma maktgrupp.
  —Media och journalister, vilka idag i Sverige är regimens propagandister.
  —Lobbyister, som är oligarkerna verktyg.
  —Aktivisterna Som är anarkisterna i samhället
  —Domstolarna som styrs och kontrolleras av politikerna, som stiftar lagarna, anställer eller avskedar domare

  —Folket är, effektivt utestängt från att styra samhället Dom får bara välja ett parti var fjärde år och är sedan effektivt blockerade.

  ”Demokratin” har reducerats till en teater utan mening.

  ============================
  Dessutom går regimen och makten till ytterligheter för att strypa folkets möjlighet från att yttra sig och påverka.

  I Kina råder verkligt folkstyre. Myndigheter, folket, industrin väcker ett förslag. Alla får sedan en given tid att yttra sig. Sedan fattas ett beslut som styrs av opinionen, och man nöjer sig inte med 50+% plus ett, det skall vara ett tydligt starkt stöd för projektet, kvalificerad majoritet om minst mellan 65% till 80%, annars läggs projektet ner, och det händer ofta. Facken, aktivisterna, och lobbyisterna, har alla fått säga sitt, den som försöker sabotera projektet hamnar i Kinas oberoende domstolar som kriminell.

 • ”Varför är det så svårt att ställa rimliga krav på god vandel eller hederligt levnadssätt i skolan och i samhället”?
  Socialismens inbyggda drivkraft för att tillskansa sig MAKT, är KAOS och FÖRÖDELSE!
  God Jul

 • Själv tror jag en betydande och huvudsaklig rot till problemen är den mycket grova oärligheten hos politiker, media och myndigheter.

  Hur var det med fakta att mellan 1999 och 2001 överfördes 258 miljarder kronor från AP-fonderna till statskassan. ”Lån” säger man, NEJ, det var grov stöld av blivande pensionärers besparingar. Oärligt!

  Hur är det med NATO. ”Försvar” säger man, NEJ, det är amerikanska rustningar och krigsförberedelser för att likt nazisternas anfall på Polen 1939 nu anfalla Ryssland, och svenskarna får betala. Oärligt!

  Varför kostar en lokalresa i Stockholm 45 kronor medan samma resa i Chongqing kostar 2 kronor. Varför betalar jag 150 kronor i elräkning i Kina (november 2023) och svenskarna 1,500 kronor, Varför kostar ett mål mat 12 kronor i Kina, medan samma kostar 150 kronor i Sverige. Varför kostar bensinen i Kina 8 kronor och samma bensin kostar 18 kronor i Sverige. Staten plockar dolt ut pengar. Oärligt!

  Det är därför att oärliga myndigheter osynligt mjölkar innevånarna med dolda avgifter, en slags dold beskattning. Vad vi talar om är grov ohederlighet, och som Pomperipossa, om andra stjäl, ljuger och bedrar, var för skall jag vara hederlig. Sedan har vi massövervakningen och propagandan. Oärligt! Jag fick just i veckan bekräftat att USA har att in AI i stor skala för att censurera media som Newsvoice. Därför försvinner kommentarer som inte passar makteliten.

  Igår såg jag ett inslag på SVT om Kina som kunde vara direkt klippt ur Josef Goebbels propagandan för att styra åsikter.
  ”Hamashyllningar och antisemitism – så låter det i kinesiska kommentarsfält”
  Man påstår falskt att Kinas ”censur”, som inte ens existerar, filtrerar kommentarerna för att desinformera om USA och Israel, som hårt kritiseras, och driver antisemitism. Tvärt om, kommentarerna i Kina reflekterar mycket väl folkopinionen, och så även utanför webben. USA är en skurkstat som måste stoppas. En stor del av befolkningen i Kina är oroliga att USA planerar att kärnvapenbomba Kina. Se själv säger man, USA bombade Hiroshima, Nagasaki, Nordstream, USA klanen, där Israel ingår, startar och driver ändlösa och otaliga krig, som Ukraina, Afghanistan, Syrien, Jemen, Gaza, listan är ändlös. I Kina ser man USA och Israel som samma sak, drivet av samma krigs-klan, och Israels behandling av Palestinierna är hur denna mak-klan vill behandla resten av världen.

  Lögn, ohederlighet, desinformation, propaganda är kärnbegrepp idag när det gäller makteliten. Varför skall vi då vara hederliga. Gör som Pomperipossa.

 • Jo Lars Olof, därför det är så få (20%) som förstår vad som pågår och vem som står bakom. Där Lars Olof, finns en delförklaring. Egentligen, all förklaring

   • Vet inte vad jag ska säga om det, faktiskt. Det finns åtskilligt att ta till sig. Vi är här på Jorden och det är vår uppgift att förvalta Den efter bästa förmåga och vilja. Finns ‘de’ (en fraktion av världsbefolkningen) som tänker motsatsen dock, och ‘de’ sitter på falsksedelpressarna (sedan 1913). Det är det kampen står emellan, Vi som Patrioter kontra ‘dom’ som vill blåsa oss, förstöra..allt faktiskt.

    Det som nämns i videon, det existerar..så klart. Har sett själv (sk 2a gr, 50m höjd), Vi är iinte ensamma. Minns och låt oss inte bedras, syftet med allt kapat kunskapsmaterial i väst har ju varit att få västvärldens befolkning att tro att ‘inget existerar’..haha..o på det sättet bli beroende av..hmm t ex aftonbladet o expressen (som numera är desinformationsmärkt av X/’twitter’)..äntligen, på tiden.

    När folk väl insett (tufft i början för känslosystemet, men så blir det lättare efterhand) att det är en ren överlevnadskamp det handlar om, så är det adios med Mänsklighetens antagonist. ‘De’ tåler inget motstånd från Människan, ‘de’ är livrädda för Människans motstånd, därför anfaller’de’ i mörkret. Allt är avhängigt människans medvetenhet..naivism vs brutalism

  • Reality Checker skriver: 22 december 2023
   Tyvärr måste jag hålla med. IF metall försöker i praktiken konfiskera ett privat företag genom att med mass- kontrakt, kallat kollektivavtal, ta kontrollen över företaget och dess anställda. Makten förflyttas alltså från de anställda till fackföreningsbossar. Hur det går till i dagens företag visar historien med OpenAI’s CEO Sam Altman. De anställda hotade med att säga upp sig, och naturligtvis indirekt, starta eget konkurrerande företag. Vad skulle hända med Tesla om de anställ var missnöjda och lämnade. De flesta är mycket nöjda och vill inte veta av fackbossarnas kontroll av deras liv. Det finns exempel i Kina där de anställda varit missnöjda, gått på lunch, och ingen kom tillbaka. I dagens värld är de anställda företagen största tillgång och värde. Det värdet tar man noga hand om. Världen där fackbossar vill ta hand om ”skitiga och obildade arbetare” är borta.

   • Alla som sprungit gatlopp mellan försäkringskassan och domstolarna och fått se sina ekonomiska och mänskliga rättigheter beslagtagna av staten och hånade av fackets representanter känner till att fackens kollektivavtal inte är förmånliga för arbetstagare som skadas då facken äger det bolag som skall betala försäkrings ersättningen. De kollektiva försäkringarna är rena gaslightingen för att gynna vem?

    • De vill kanske sänka Elon Musk och Tesla? En samordnad attack? En konspiration?
     Ett sidospår men tänker på de nya elmätarna som ska upp innan 2024 års slut. Dygnet runt kontroll på vad man förbrukar. Och även om du betalar räkningarna i tid så kan de stänga av strömmen pga att du förbrukar för mycket. Der är min tolkning av vansinnet som pågår.

 • alla svar på dessa frågor finns redan på NV sedan ganska långt tillbaka.
  Yuri Bezmenov är väl den bäst tillgängliga och skallen på spiken i detta fallet.
  Andra vägledande uttalande från: Alva Myrdal, Brock Chisholm, Albert Pike,
  Aleistair Crowley, för att ta några.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *