Från bröllop till ålderdom – Livet i Kina har många fina kvaliteter

Kulturkrönika

publicerad 22 januari 2024
Kinesiskt bröllop i Beijing, 28 nov 2023. Foto: T. Sassersson, NewsVoice
Kinesiskt bröllop i Beijing, 28 nov 2023.

Kina har ett förflutet både som ett högstående imperium och ett land med svåra perioder. Omvärlden har fortfarande svårt att förstå Kina och därför vill NewsVoice i en serie artiklar ge en nyanserad bild av livet i Kina, ett land som alltid varit en färgstark kultur. Karl Wang skriver om familjelivet i Kina i denna kulturkrönika. 

Text: Karl Wang

I det gamla kejserliga Kina, som var ett jordbruksland, kretsade livet helt kring familjen och byn. Allt arbete i jordbruket var manuellt. Därför var det en överlevnadsfråga att familjen hade en son som tog över jordbruket och försörjde de gamla. Det var Kinas äldreomsorg då.

Västpropagandan hävdar att flickebarn aborterades, vilket är lögn, för det fanns ingen möjlighet eller metod att bestämma könet före födseln.

“Marken ägdes kollektivt, inte individuellt, men ett visst stycke jord innehades och brukades av en familj. Byarna hade, och har det till denna dag, ett eget rättsväsende där beslut fattas genom majoritetsröstning.”

Då var 80% till 90% av befolkning analfabeter och levde i svår fattigdom. Medelåldern var 31 år. Det fanns 132 städer, 97.5% av befolkningen bodde på landet, 20% av barnen i Kina gick i skola, 1% på gymnasiet och 0.26% på universiteten. Det har verkligen ändrats sedan dess.

Idag finns det minst 687 städer, 4 storkommuner, där Chongqing med sina 32 miljoner  innevånare är en, 2 SAR (Special Administrative Regions), varav Hong Kong är en, 293 prefekturstäder, eller ungefär ”köpingar”, 388 länsstäder. Omkring 30 städer i Kina anses vara större i invånarantal än hela Sverige. Sverige har 133 städer (2020).

Familjer samarbetade och bytte barn med varandra

Problemet med att det behövdes in pojke i familjen för att ta över jordbruket löstes på två sätt. Kineserna använde en genuskalender, som används än idag, som visar sannolikheten för att få en pojke eller flicka beroende på vilken dag i månade befruktningen sker. Det förekom även att familjer helt enkelt bytte och adopterade barn mellan familjerna i byn.

En man jag känner var en av ”bytingarna” i byn. Hans biologiska familj hade flera pojkar, och hans fosterfamilj bara flickor. Man bytte alltså en flicka mot en pojke. Det var inga hemligheter. Han behöll sitt familjenamn, som han bär till denna dag, och behöll kontakten med sin biologiska familj.

Idag har han sju döttrar, och har fått en hel del press från de äldre i både sin egen släkt och sin frus släkt att han måste skaffa en pojke, vilket han blankt struntar i. Flickor är precis lika roliga och duktiga som pojkar, tycker han. Han blev miljardär efter att ha varit mycket framgångsrik med fastighetsutveckling.

Near the City of Dujiangyan i Kuanzhai Valley, China
Traditionerna är starka i Kina. Nära staden Dujiangyan i Kuanzhai-dalen, Kina, 30 nov, 2023. Foto: T. Sassersson

Kvinnor som ”gifte ut sig”

Precis som i västvärden flyttar flickorna efter giftermålet i Kina till sin nya familj, men de behåller både sitt efternamn, flicknamn, och en nära kontakt med sin biologiska familj och gamla vänner från skoltiden. Därför var det så viktigt att få en pojke i familjen.

Om en kvinna gifter sig med en man som inte var medlem av byn, hon ”gifte ut sig”, som det heter, förlorade hon sin rätt till sin del av det kollektiva marken. Det skapar många konflikter i dagens Kina.

Om byn säljer mark till exempel kommunen, ett bolag eller staten för nya bostäder eller en motorväg, då hävdar dessa kvinnor att genom födslorätt de skall få sin del av köpeskillingen. Nationell lagstiftning ger dem viss rätt, men den traditionella byrätten hävdar ofta motsatsen, och beslutar ibland om motsatsen.

Busiga brällop öppna för alla religioner

Ett äktenskap var ett slags affärskontakt mellan familjerna och mellan de gifta och så är det till denna dag. Att skaffa barn innebar att de tog hand om de gamla på äldre dar. Familjerna tog stor hänsyn till de ungas egna önskemål om framtida partner, men i slutändan var det familjerna som bestämde.

Traditionellt finns ingen officiant vid ett kinesiskt bröllop, som en präst i väst. ”Bröllopet” börjar med olika hyss och spektakel, som att brudgummens kompisar rövar bort bruden, fysiskt, för att ”rädda” kompisen från äktenskapet, eller att brudens kompisar försöker gömma bruden för att på samma sätt rädda henne från mannen, eller att bruden demonstrativt låtsas att hon inte vill acceptera eller ens känna mannen. Slutresultatet är förstås alltid förutsägbart.

Det finns ändlösa historiska legender om vad som ska ingå vid ett bröllop. Den röda färgen är genomgående. Rött betyder lycka och framgång i Kina. En annan rolig ”tradition” är att bruden binder fast sin sko på låret efter ceremonin. ”Sko” 鞋 uttalas “xie” på kinesiska och det låter precis som 偕 som betyder ”harmoni”. Sen gäller det för mannen har hitta ”harmonin”. Förklaringar överflödiga.

Mannen skor kastas långt in under sängen, så han måste böja sig, buga sig, djupt för att hitta dem, och det ska bädda för ett harmoniskt äktenskap.

Traditionellt kinesiskt bröllop. Foto: Uniquelapin.com
Traditionellt kinesiskt bröllop. Foto: Uniquelapin.com

“Kärnan i bröllopet är att brudparet faller på knä och bugar sig för föräldrarna, utbyter en kopp te, och tackar föräldrarna för deras arbete med sitt barn, och föräldrarna svara på samma sätt med att godkänna och stödja äktenskapet och lova att hjälpa vid behov.”

Ceremonin ha ingen juridisk eller legal betydelse och alla ceremonier under alla eller ingen religion är välkomna. Kommer parterna från olika religioner har man två ceremonier, en för var religion och familj. För att inte missa något kan man sedan arrangera ett kyrkbröllop med vit klänning och frack. Dessutom ofta ytterligare en ceremoni med bara kompisarna, där de äldre inte får vara med. Synd att missa ett bra tillfälle att ha lite roligt.

Man ger ofta en hemgift, både i pengar och natura, som möbler, köksgeråd, vilket bruden ofelbart och omedelbart lägger belag på med stöd av sin mamma, eller till och med en bostad.

Kvinnan är chef i hemmet

Det är kvinnan som är chef i hemmet, men gör inte allt arbetet. Det delegeras effektivt till mannen, släktingar eller barnen, men det är hon som är ansvarig för äktenskapet, hemmet och hushållet.

Män skojar med att de bara är inventarier, vars värdering för dagen beror på deras tidigare insatser med disken eller att golvet är rent och på hennes humör.

Den gamla traditionen att föräldrarna ”sålde” döttrar, alltså ställde krav på en hemgift i pengar med ett bestämt begärt belopp för att tillåta giftermålet, är sedan länge borta och numera kriminaliserat i lagen.

Den legala delen av ett äktenskap är att paret går till ett kontor och registrerar äktenskapet. Det är precis lika romantiskt som att registrera en bil. Paret får ett formulär, ett kontrakt, att fylla i och underteckna det med en signatur och ett tumavtryck. Först då är de legat gifta.

Båda får var sitt äktenskapspass, ett dokument med röda pärmar och en rad lagar träder i kraft och med registreringen.

Vissa skyldigheter kan de avtalas bort genom ett personligt kontrakt, som vi i Sverige kallar för äktenskapsförord. Andra saker är tvingande, som att parterna har skyldigheter mot varandra, som att dela på allt arbete lika i hemmet, inklusive arbete med barnen, disk och städning, försörja den andre parten.

Det gäller både mannen och kvinnan lika, skyldighet att försörja föräldrar och de äldre likväl som skyldighet att försörja barnen. Där gäller även en skyldighet att hålla kontakten, speciellt med de äldre. Weixin-WeChat fyller en viktig funktion här.

Europeisk man förlorade kontrollen i kinesiskt äktenskap

Traditionellt är det alltså kvinnan som har ansvaret för hemmet och familjen,och där är hennes ord lag. En gång flyttade en europeisk man till Kina på ett yrkesuppdrag och blixtförälskade sig i en lokal flicka. Snart blev det bröllop och de hade inte ens fått av sig bröllopsstassen förrän hon förklarade att detta skulle bli ett kinesiskt traditionellt äktenskap.

Det betydde att han skulle lämna över sin månadslön till henne. Han skulle få fickpengar och hon skulle sköta ekonomin, vilket är det normala i Kina. Han stod som fallen från skyarna. Vad hade han nu satt foten i?

Omkring 30 år passerade, barnen kom och flög. Han berättade för en barndomsvän om sitt liv:

“Egentligen är det ganska bra. Allt diskuteras, hon sköter allt och jag har inga bekymmer. Inget har någonsin fattats mig, inklusive en kall öl i skafferiet när andan faller på.”

Man dömdes till fängelse i tre år för att han inte tog hand om sina gamla föräldrar

Familjeåtaganden är strikt tvingande. Förra året, 2023, anmälde ett samhälle en man till polisen för att han inte tog hand om sina föräldrar. Han besökte och försörjde dem inte. De bodde på en annan ort än mannen och hans familj.

Polisen kom och talade med mannen, men han stenhårt vägrade att ändra sig utan hävdade att han nu hade egen familj och tänkte varken umgås eller försörja sina gamla. Han åtalades för brott och försumlighet, och dömde till tre års fängelse.

Samboende för flera generationer fortfarande vanligt men familjelivet förändras i Kina

I det gamla Kina levde flera generationer i samma bostad och hushåll. Hushållet var matriarkaliskt. Så kan det vara fortfarande. Allt oftare vill dock de unga ha en egen bostad, men familjerna håller fortfarande hårt ihop. De äldre passar barnen och modern fortsätter att laga maten till båda generationerna, även om de bor åtskilda, men på samma ort.

Detta gamla samhällssystemet håller alltmer på att dö ut. De yngre kan flytta till en annan ort, för jobbet. Barnpassning, dagis, sköts alltmer genom att den äldre generationen i byn, eller idag i grindstaden. Familjer går samman och oavlönade organiserar ett dagis. Kommunen tillhandahåller lokaler, som regel gratis.

Förr, och i viss utsträckning fortfarande, gifte sig kvinnan redan i tonåren med en betydligt äldre man, med ett respekterat yrke och en stabil ekonomi. Det ändras nu, när även kvinnorna först vill skaffa sig en utbildning, etablera sig i ett yrke, och spara ihop till ett grundkapital, innan de bildar familj. Det är därför barnafödandet blivit så lågt just nu i Kina.

Istället för att bilda familj, under uppmaning och ofta påtryckningar från de äldre, vid omkring 18 års ålder, väntar både kvinna och mannen numera till omkring 28-årsåldern. Det har alltså nu blivit ett nationellt ”gap” i barnafödandet. Kostnaderna för att skaffa barn har även stigit kraftigt.

I Kina har det länge varit 50/50 på universiteten. Det som i Sverige kallas civilingenjör är Kinas toppyrke med mycket god marginal, och för att säkra en bra karriär fordras ingenjörsexamen, även hos de som siktar på andra karriärer, som i politik eller som ämbetsmän.

Livet i Kina för de äldre förändras

När det gäller den äldre generationen skapades dagens samhälle utifrån gårdagens samhälle. Det betyder många änkor idag, eftersom mannen nästan alltid var betydligt äldre i äktenskapen. Dessa änkor är skuldfria och bor i en tre- eller fyrarumsbostad, alltså betydligt större än de behöver.

En del bjuder in andra äldre som hyr in sig med var sitt eget rum och det hela fungerar som ett äldreboende.

Regeringen har svarat på det genom att uppmana till att bygga lokala pensionärsbostäder. De är små, kanske 40 kvadratmeter, och byn,eller grindstaden, har äldreservice. De gamla kan på så vis stanna i sina hemkommuner, och fortsätta att umgås med gamla vänner.

“De yngre hjälper till med de äldre om det behövs, och det är bara att ringa på olika service, som att beställa mat, städning, reparationer, eller sjukvård på Weixin-WeChat. Man får betala för det är inte helt gratis, men det är subventionerat och billigt.”

Man säljer alltså den gamla bostaden och köper pensionärsbostad, som regel kostar den betydligt mindre än hälften av en vanlig bostad. Pensionären frigör kapital från den gamla bostaden.

Distanshälsa och äldreomsorg

Hälsan kan övervakas på distans med mobilen och 5G. Det finns en lokal hälsomottagning med sjukvårdskunnig personal som kan ingripa om det behövs, kanske med distansråd från en läkare. På så sätt undviker man den svenska högkostnadsmodellen med vårdhem och anställd heltidspersonal.

Kina arbetar intensivt med förbyggande hälsovård med Traditional Chinese Medicine (TCM) och det gör att ”vård” i ordets rätta betydelse inte krävs i någon större utsträckning. De äldre är normalt fullt aktiva till sin sista dag.

Äldreomsorgen i Kina har alltså tagit en helt annan riktning än i Sverige. Man delar inte ut bidrag, men alla pensionärer får ett slags plastkort, som man kan ta ut gratis läkemedel på.

Livet i Kina har många fina kvaliteter för de äldre.
Soluppgång från mitt sovrumsfönster. Bostaden ligger på 1538 meters höjd. Molnen i dalarna skingras snart på förmiddagen. Foton: Karl Wang, Chongqing

Mitt boende i bergen

Jag har köpt en pensionärsbostad själv i ett område jag trivs i, långt upp i bergen vid en nationalpark. Man äger bostaden och har lagfart på den, precis om på en villa eller tomt i Sverige. På en lokal restaurang, för endast boende, kan man få ett gott mål mat för tio kronor.

“Det finns alltså ingen hyra, men man betalar en avgift för att täcka gemensamma kostnader, som hissar, gatubelysning, avskräde eller renhållning. Den är på 60 kronor per månad för mig.”

Dessutom är det fritt fram att plocka svamp, bär, frukt eller annat ätbart i nationalparken, och det finns gott om sådant. Det finns bland annat kinesiska krusbär, som även kallas Kiwifrukt. Andra innevånare går ut i skogen och plockar och säljer det för en billig penning till andra i byn. Man kan skapa sin egen grönsak odling. Det kostar ingenting.

Livet i Kina kan inspirera svenskar och det svenska samhällssystemet på många sätt.

 

Text: Karl Wang, läs mer av Wang

Referenser


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Livet i Kina
Stöd NewsVoice 2024
 • Visst är traditionell kinesisk kultur fantastisk oavsett skribentens personliga synvinklar och uppdragsgivare. KKP har startat sitt ‘soft war’ med otaliga Konfucius-institut runtom i världen som även stängts ned i många länder pga spioneri. Syftet är att Kina-kommunisterna kapar den traditionella kultur som de alltid velat förstöra och marknadsför den som sin egen kultur.

  Jag rekommenderar därför alla som vill ha ett större perspektiv på kinesisk kultur att titta på Shen Yun (kommer till Sthlm och Linköping i mars) som just fokuserar på 5000 års kinesisk, gudomligt inspirerad kultur som bas för sin föreställning. Shen Yun är världens största turnerande dansgrupp på global nivå. Föreställningen är förbjuden i Kina av KKP-regimen.

  • Marcus Gullberg skriver: 24 januari 2024
   Trångt och dammigt på hjärnkontoret hos en del. Någon uppdragsgivare har jag inte, och kommunismen dumpade Kina redan 1958. Kanske inte underligt att Sverige faller så i PISA undersökningarna. En sajt skriver :Learnability eller förmåga att lära är avgörande för att hänga med i dagens snabba utveckling. En av EU:s åtta nyckelkompetenser som används i studier av ett lands utbildningsnivå. Att döma av en del inlägg i debatten, det verkar verkligen dåligt ställt med det i Sverige. Släpp sargen!!!!

   Konfucius instituten sysslar inte med spioneri, men USA regimen, med flera, är livrädda för dom för dom stör propagandan och den falska bild propaganda försöker skapa.

   Jag föreslår alla som vill ha ett större perspektiv på kinesisk kultur, åk till Kina och upplev själva. I Kina är det kriminellt att sprida falska rykten.

 • Det är intressant att världen går mot det läge som råder i George Orwells 1984, med total censur, ett ocensurerat internet är enligt somliga forskare snart borta, och en fabricerat multipolär värld där mänskligheten hålls i schack genom påstådda ständiga krig och osämja mellan de tre fabricerade maktblocken vilka i själva verket styrs av samma makthavare.

  • per skriver: 24 januari 2024
   Censur, inte i Kina, men jag hör ju om censuren USA och inte minst i EU. ”Chat Control” hette det.

  • per skriver: 24 januari 2024 kl 10:21
   Kina är ingen övervakningsstat som USA och Europa. Det behövs inte. Vapenhandeln i världen står ju USA välkänt för. Ukraina och Israel som främsta exempel.
   USA export av vapen 38.6% av världens totala. Kina 4.6% Källa Statista. USA vapen export är alltså 8 gånger so stor som Kinas i totala siffror. Väger vi in ländernas storlek är USA 32 gånger större vapenexportör.

   Vilket samarbete med teknologi. USA gör ju allt dom kan för att stoppa Kinas utveckling med exportförbud och sanktioner. Ett spektakulärt misslyckande dock.

   Digitalpass finns inte i Kina och finns inte ens på förslag. Inte heller några drakoniska hälsorelaterade åtgärder finns, utom i väst propaganda förstås. Dom ljuger å det grövsta.

   https://www.statista.com/chart/18417/global-weapons-exports/

  • Rolf Löfgren skriver: 23 januari 2024
   En utvidgad artikel om Kinas ledning och samhällssystem på svenska och med förklaringar är på gång. Whatch this space

 • I Sverige på landsbygden kostar mark i trakterna (Dalarna) där jag bor ca 100 000kr per hektar. Köper man bara skogsmark kanske lite billigare. Ett äldre hus med “primitiv” standard som en timmerstuga eller liknande kan man få för runt 5-600 000 kr.

  Vad kostar motsvarande i Kina någonstans långt ut i ingenstans, långt från 5G och liknande.

  • Josef Persson skriver: 23 januari 2024
   Frågan går inte att besvara för Kina är så stort och förhållandena så olika. På en plats kan du lätt få betala 5 miljoner kronor – per kvadratmeter – eller mer. På en annan plats får du marken gratis, förutsatt att du gör något vettigt med den. För att komma undan 5G får du nog flytta ganska lång ut i en öken någonstans. Kinas kommunikation är mycket väl utbyggt. I Kina förstår man att det är idag nyckeln till utveckling. Ett verkligt exempel. I en fattig bondbyggd startade man ett utvecklingsprojekt. Man fann att platsen var speciellt lämpad för att odla en viss sorts ört. Man byggde ut kommunikation, utvecklade odlingsmetoder, marknadsföring, transport, osv. Efter fem år hade alla bönderna byggt nya hem, och hälften körde BMW. Detta är inget ovanligt. Jag har själv varit på plats.

   I Sverige säger man att det inte finns tillräckligt med abonnenter för att motivera att bygga ut. I Kina resonerar man så att bygger vi ut så får vi fler abonnenter. I Kina satsar man för att möjliggöra utveckling, i Sverige delar man ut bidrag, talar om allas lika värde och utjämningspolitik. Alltså helt olika samhällsfilosofier.

 • G20-länderna har samma agenda när det gäller övervakning av och kontroll över sina medborgare. Är det månne en slump att Kina och Ryssland tvingar på sina befolkningar samma drakoniska, fascistiska FN/WHO-regler vad gäller COVID-plandemin och allt annat som oligarkerna vill införa på samma gång, till exempel vaccinpass, minutiös övervakning, digital tvångsvaluta och livegenhet. Knappast.

  G20 Signs Declaration for International Vaccine Passport Analysis by Dr. Joseph Mercola Fact Checked https://nexusnewsfeed.com/article/geopolitics/g20-signs-declaration-for-international-vaccine-passport/

  • per skriver: 23 januari 2024
   I Kina finns ingenting som ens påminner om G20 ländernas övervakning av och kontroll över sina medborgare. WHO regler tillämpas inte i Kina om dom inte godkänns av Kina. Att vaccinera sig är frivilligt i Kina, liksom att testa sig. Jag vaccinerade mig inte, eller tog någon test, i två av de tre ”nedstängningar” jag var med om. Kinas grundlag förbjuder tvång. Oligarkerna i Kina stoppades innan dom fick tillfälle att föröka. Notera Jack Ma historien.

   Kinas tekniska system, som Weixin-WeChat, är konstruerade så att dom omöjliggör massövervakning. Det är därför både EU och USA är så livrädda för att dom skall få fäste.

   Några vaccin passports finns inte i Kina. Några lokala byråkrater ville införa dom, men hotades personligen med kännbara fängelsestraff, och backade.

  • per skriver: 23 januari 2024
   Vi återkommer med en artikel om hur Kinas ledare utses. Systemet är meritokratiskt, vänskap, mutor, donationer, eller nepotism förekommer inte och är omöjligt att tillämpa.

   • Att systemet med att utse ledamöter till exempelvis politbyråns ständiga utskott skulle ske på meritokratisk grund är självklart, när man ser på de nuvarande ledamöternas nivå på utbildning samt erfarenheter av att leda, men att förneka att mutor, vänskapskorruption och nepotism inte skulle existera inom det kinesiska politiska systemet är en stor lögn.

    • Vad jag sett förekommer mutor och vänskapskorruption även i Kina, men att ledningen då slagit till hårt mot dessa individer.

     Citat ned från CNN (25 aug 2023) som i sin tur hämtat uppgifter från “state agency China News Service”:

     China is launching an ‘unprecedented’ crackdown on corruption in its health industry as economic woes pile up

     “China has launched a sweeping anti-corruption campaign targeting its hospitals, pharmaceutical industry and insurance funds as it grapples with mounting economic challenges and long-standing public frustration about high costs in the behemoth health care sector.

     More than 180 hospital leaders, including Communist Party secretaries and hospital heads, have been put under investigation so far this year, according to state agency China News Service, with at least 10 of those voluntarily surrendering since June.”

     “Some areas have set up hotlines for phoning in tips about corruption in the sector, according to state media. Shanghai earlier this summer launched a system of cash rewards for reporting illegal activities under the purview of its market supervision agency – with the number of investigations in the health care sector nationwide expected to grow further in the coming months.”

     https://edition.cnn.com/2023/08/24/china/china-healthcare-corruption-crackdown-intl-hnk/index.html

     När får vi se samma tillslag mot korruptionen i regeringen i Sverige? Förmodligen måste nuvarande regering bytas ut innan vi ser röken av det.

     • Ett av de huvudområden som Xi Jinping valde att lyfta fram när han tillträdde var just korruptionen inom det kinesiska samhället, som man har sett effekt av med utrensningar till höger och vänster inom många sektorer, inte minst inom politiken och militären.

      • Ola skriver: 24 januari 2024 kl 14:17
       Det är riktigt, men egentligen började det arbetet lång tidigare under Xi’s företrädare, HuJintao.

     • Torbjörn Sassersson red. skriver: 24 januari 2024 kl 12:22
      Idag har Kina effektiva AI baserade system för att upptäcka och stävja alla oegentligheter. Som redaktören skriver, man har just slagit ner hårt på hälsoindustrin. Notera att nio generaler nyligen fick foten oceremoniellt. Det använder man även mot utländsk spioneri, som maskeras som ”forskning” eller ”marknadsundersökningar”. Det har visat sig att en västlig deal av korruption drivs från USA som betalar för att motarbeta lokala företag, bland annat genom att sprida falska rykten eller till agenter för industriellt spioneri. Jag var tidigare själv involverad i bilindustrin, och upplevde det i första hand personligen. USA helt öppet sponsrar ”forskning” eller ”säkerhet” i Kina, som sedan matar ut falska rapporter hur farliga och miljö farliga Kinas produkter är. Egen erfarenhet första hand.

    • Ola skriver: 24 januari 2024 kl 11:05
     Vi återkommer snart med mer detaljerad information om detta. I Kinas system som det är idag fungerar inte nepotism, mutor, eller vänskapskorruption.

   • Hade vi meritokrati i Sverige så skulle inte detta land vara i så dålig skick. Politiker pratar mest munväder medan folket lever mer och mer i armod. Enligt uppgifter jag har- hoppas att det är rätt. Kina har skrivit avtal med M1 – bank som tog över det nya finansiella systemet – stater måste förbinda sig att finansiera bara ljusa projekt i programmet Sunrice.

 • Nya kommentarer som är totalt off-topic kastas.

  Försök att respektera artikelförfattarens arbete.

  Försök att sluta hata Kina (eller USA som nation för den delen, som referens).

  Detta är en kulturartikel om Kina.

  Off-topic-kommentarer om Mark Twain, Nazityskland, Katolska kyrkan, katolska militära elitordern SMOM, WHO, VoF, corona, VoF, Wall Street, Ryska revolutionen, Stalin, har raderats.

 • Vad har VoF med saken att göra? Märklig kommentar som får en att börja undra.

  Kålsuparteori, jo du, tack, Peter Grafström. Den verkliga kålsuparteorin är de återkommande tillrättalagda romantiska skildringarna av Kina som ett paradis styrt av oegennyttiga helgon.

  Det finns mycket material som pekar mot att en komplicerad kriminell global maktstruktur i lönndom konspirerar över nationsgränserna och bortom respektive befolkningars inflytande. Detta har pågått mycket länge. Hans Dahl nämner Ryska revolutionen, Sovjetunionen och Nazityskland.

  Kina är inget undantag.

  Här ett av många dagsaktuella material i frågan, vars upphovsmän besvärar sig med, och är fria nog för, att kunna ge en mer nyanserad bild av världspolitiken än all etablissemangsmedia och de flesta alternativmedier tillsammans:

  Interrogating “Multipolarity”: A Response to “Understanding Power Dynamics” Iain Davis & Catte Black https://off-guardian.org/2024/01/18/interrogating-multipolarity-a-response-to-understanding-power-dynamics/

  • per skriver: 23 januari 2024
   Detta är ingen ”tillrättalagda romantisk skildring av Kina”. Detta är det verkliga Kina. Folk är faktiskt lyckliga i Kina, men det skall även ses mot bakgrunden av Kinas moderna historia, med utländsk ockupation, utländskt förtryck, inbördeskrig och svältkatastrofer. Idag har man fått ordning på torpet.

   Den ”komplicerad kriminell global maktstruktur i lönndom konspirerar över nationsgränserna” fanns även i Kina, men är idag effektivt bortrensad. USA bedrev omfattande påverkansoperationer och spioneri. Kina började rensa ut omkring 2009 under HuJintao. Idag använder man AI, USA är borta, och är rasande. Befolkningen i Kina har idag ett reellt inflytande i Kina. Folkstyret fungerar.

   Kina är alltså idag ett tydligt undantag.

    • Källan du länkar till dvs “9/11 and beyond: the Oligarch’s nuclear wargames” är en privatpersons åsikter om allt möjligt.

     Du länkar även till en kanal om utställningar om anatomiska kroppsdelar som känns hel off-topic och som kan betraktas som ett exempel på ett grundlöst Kina-hat.

     Kom ihåg att artikeln som Wang skriver är en kulturartikel. Här har du chansen att ta del av persons intryck och erfarenheter av Kina inifrån.

    • Hans Dahl skriver: 23 januari 2024
     För det första är Kina inte alls kommunistiskt. Sovjetkommunismen dumpade man redan 1958. Kina har utvecklat sin eget system, som är socialistiskt, men inte kommunistiskt. Socialism med kinesiska förtecken.

     Folk i Kina är faktiskt lyckliga, till 98%, enligt forskning från amerikanska Harvard, och en del andra västerländska universitet. Det betyder inte att man sitter still och njuter. Det som gör Kina lycklig är inte ett statiskt tillstånd, utan att det utvecklas och förändras, dynamiken och framstegen i samhället.

     ”Riktigt privilegierade” Roande. Jag fick nyligen ett samtal på Weixin-WeChat från en dam. ”Var är du?” ”I Antarctica.” ???? Ett gäng gamla skolkamrater hade slagit sig ihop och var ute och reste. Ungarna utflugna, tid att ha lite roligt. Kanske inte jorden runt, men ett steg bättre. Resor till Europa och USA har minskat mycket kraftigt, nu reser man inom Kina och till mer exotiska platser. Det är vanligt folk.

   • Varför har Kina till exempel, anser du, påsar ihop med Israel och USA när det gäller vapen- och övervakningssystem som bland annat används mot palestinierna i Gaza?

 • Gulligt. Att Kina, Ryssland, Öst eller BRICS skulle stå i begrepp att frälsa världen ifrån Västs ondskefulla imperialism är dock för mycket att hoppas på.

  Högst upp i Västs, Östs och BRICS hierarkier, är samarbete ymnigt förekommande. Detta förstår dock inte gemene man, eftersom etablissemangsmedia och till största delen alternativmedia underlåter att rapporterar om saken.

  Världens yttersta makthavare är i färd med att demontera Väst och mer eller mindre flytta världens maktcentrum över till Öst.

  • Detta kommer som påståenden nu och då, att väst och öst samarbetar för att gemensamt ta kontroll över världen. Ingen har dock kunnat på nåt sätt visa att det stämmer. Så tillsvidare är det Vofs propaganda.

    • Jag har skrivit en kommentar till det, men eftersom jag använde ett ord som automatiskt placerade min kommentar i karantän, så lär det väl dröja rätt länge innan/om den publiceras.

     Jag väntar en tid för att se om det jag skrivit publiceras, annars återkommer jag.

     Men var uppmärksam på att jag visar dig att öst och väst har samma agenda med ett exempel i min redan publicerade kommentar nedan i tråden!

     • Med förhoppning om att redaktionen inte glömmer att kolla vad som hamnat i papperskorgen på grund av automatisk censur av kommentarer (innehållande ord som exempelvis j.u.d.e. och B.i.b.e.l.n och s.i.o.n.i.s.t) ska jag ändå försöka att komma ihåg vad jag skrev och än en gång försöka få det publicerat. Nu bums!

      -> kommentar delvis raderad, off-topic

   • “Jag skulle bara undra”, Peter Grafström, vilken östlig teknokratstat som tvättade din hjärna.

    -> Bild raderad, förlöjligande / red

  • Krigen är riktade mot befolkningarna. Världens formella ledare är marionetter som deltar som statister i ofattbart kolossala massmord. Det handlar om att underordna människor diktatur och religion.

  • per skriver: 22 januari 2024 kl 19:41
   Det är inte så mycket av ”frälsning” utan att Kina har utvecklats till en ledarroll som 86% av världen väljer att följa av egen vilja. Det betyder att USA och EU, 4% respektive 3% av världen alltmer isoleras. Något som propagandan i svenska MSM desperat försöker dölja. Det betyder att den värld som nu växer fram inte längre har ett ”maktcentrum”, däremot inflytande och ledning. USA och EU var världen maktcentrum som uppehöll sin makt med våld, krig, sanktioner och hotelser, med det maktcentrumet falnar nu snabbt och tappar tänderna. Det mesta värdefull information döljs för er. Skaffa Weixin-WeChat om ni vill veta.

  • Ivan Björn skriver: 22 januari 2024
   Tack. Mer kommer. Just nu arbetar jag på en artikel om Traditional Chinese Medicine (TCM), den 5,000 år, eller mer, läkekonsten som är dominerande i Kina. Jag försöker berätta om Kina som det verkligen är och på så sätt motverka propagandan och desinformationen i vissa media.

   Som exempel. Det börjar gå verkligt bra för Kina. Då drar propaganda på för högvarv. Några av förra veckans rubriker:

   Verkligheten:
   —Kinas ekonomi växer snabbare än förväntat (DI)
   —Kinas ekonomi växte 5,2 procent förra året
   —Kinas ekonomi väntas växa 5% till 6% 2024 (SCMP)
   —Kinas detaljhandel upp 7,4 procent i december (DI)
   —väntar sig en ökning med 8,0 procent
   —I november ökade detaljhandelsförsäljningen med 10,1 procent jämfört med samma period 2022
   —Lyft för Kinas industriproduktion
   —Kinas industriproduktion ökade 6,8 procent i november
   —I november steg produktionen 6,6 procent på årsbasis
   —Kina har utvecklat ett eget halvledarsystem som eliminerar USAs sanktioner mot AI
   —Huawei släpper förhandsversion av uppdaterad HarmonyOS som accelererar skift från Android (SCMP)

   Propaganda i svenska media, allt negativt:
   —Xi Jinping bestämmer inte i sängkammaren (Expressen)
   —Kinas kvinnor föder rekordfå barn (DN)
   —Experten efter Hongkong-raset: ”Fastighetskrisen värre” (Expressen)
   —Förvaltaren om situationen i Kina: ”Kommer gå åt helvete” (Expressen)
   —Kinas ekonomi går trögare än väntat (DN)
   —Tillväxtoro dämpar börshumöret i Kina (DI)

   Media bilden levererad i Sverige överensstämmer inte med verkligheten.

  • Jag håller dig Ivan. NV har äntligen kommit i hamn! Och jag tackar Karl W. Jag väntar ivrigt på att Stefan Lindgren ska dyka upp här med kulturartiklar om Ryssland, ett tips till Torbjörn!

   https://www.nyhetsbanken.se/

   Obs ansvarsfri kommentar : Jag är inte kommunist (i ungdomen?) inte heller socialist – Jag är politisk partiobunden.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *