December 2023 var fortsatt skoningslös mot företagen och antalet konkurser i Sverige under förra året var de högsta sedan finanskrisen på 1990-talet. Totalt har 8.243 aktiebolag gått i konkurs, en ökning med 31 procent jämfört med föregående år, vilket har påverkat över 24.000 anställda.
Den sjutton månader långa konkursstormen har påverkat företag i alla branscher och storlekar, med sportsektorn, bilhandlare och byggföretag som de värst drabbade.
Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, uttryckte sin oro, enligt Foretagande.se:
”Det är en tuff och sorglig utveckling att vi nu ser så här många företagskonkurser. En tragedi för både ägare och anställda, och många människor som påverkas. Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024.”
Han nämner dock att det finns ljusglimtar, såsom tecken på att räntetoppen är nådd och att inflationen är på nedgång.
30 procent av de företag som gått i konkurs har beviljats skatteanstånd under pandemin. Dessa stödåtgärder var tänkta att ge ekonomisk lättnad, men tycks inte ha räckt för att hindra den pågående krisen.
Sportaffärer och sporthallar led mest med en ökning på 83 procent, följt av bilhandlare och byggbranschen. Även detaljhandeln har haft stora utmaningar, med en ökning på 30 procent i antalet konkurser.
Under 2023 gick 1,08 procent av Sveriges alla aktiebolag i konkurs, den högsta andelen sedan 2015. Det är viktigt att notera att även om antalet konkurser är rekordhögt, har det totala antalet företag i landet också ökat under de senaste tio åren.
Bland de större bolag som gått i konkurs under året finns byggföretaget Fastec Sverige, flygbolaget Nova Airlines och hustillverkaren Anebyhusgruppen. Äldre företag som tryckeriet Holmbergs i Malmö och elektronikföretaget Novametric, som har varit verksamma i över ett sekel, har också drabbats.
Bland de största konkurserna i december fanns Forsheda Hus AB och cykelhjälmsföretaget Hövding.
Ingen del av Sverige undkom konkursvågen, med Blekinge, Gävleborg, Jämtland och Örebro bland de hårdast drabbade länen. Större stadsregioner som Stockholm, Västra Götaland och Skåne såg också stora ökningar.
Trots dessa dystra siffror var antalet nystartade företag i linje med 2019 (innan pandemin 2020-2022), men visade en minskning med 13 procent jämfört med föregående år.
Ny UC-statistik visar att de svenska konkurserna totalt sett ökade med 29 procent under 2023, jämfört med 2022.
UC:s VD Gabriella Göransson säger:
“Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart. Det är troligt att både återbetalning av skatteanstånden från pandemin och den ökande arbetslösheten ligger bakom, men också det faktum att vi nu har krig i både Ukraina och Mellanöstern. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kan få långsiktiga effekter både på statskassan, företagen och hushållen.”
Liknande konkurstrender har observerats i både Finland och Norge, medan Danmark har uppvisat starkare motståndskraft, enligt en undersökning av nordiska Enento Group.
Denna kris i den svenska ekonomin framhäver behovet av starkare stödåtgärder och kanske en översyn av nuvarande ekonomiska strategier för att mildra effekterna av framtida ekonomiska utmaningar.
Det förvånar mig inte ett spår. Sverige är öppet företagsfientligt. Företagen är bara statens mjölk-ko, något jag själv upplevde på 50- och 60-talet som entreprenör och småföretagare. Det var en av grunderna till att jag flydde Sverige. Företag i Sverige måste inte bara vara politiskt lojala mot regimen, dom skall dessutom finansiera regimen. Mitt fokus skiftades hela tiden från att driva företag, till att serva byråkratin med information i övervakningen. Ingen skall slippa undan att finansiera regimen och stödja den. ”Skall besvaras inom tio dagar” brukade det stå i meddelandena som kom i bruna kuvert.
En dam jag känner i Kina, som är egenföretagare sedan många år, berättade just att hon fått veta storleken på hennes preliminärskatt för 2023. Det fungerar helt elektroniskt, inga papper. Hon omblads betala in skatten för 2023 på hela 400 kronor, men troligtvis skulle hon få 200 tillbaka senare.
I Sverige skall företagen betala el-, energi-, transport skatter, osv. Förtäckta skatter. Och den som har anställda måste betala dom tillräckligt så de anställda skall kunna betala de omkring 80-procentiga skatterna, vilket inte bara är inkomstskatt, utan MOMS, elskatter, vilka just höjts, drivmedel, transport, och så vidare i all oändlighet. Sverige åderlåts till den grad att samhället dör sotdöden. Pengarna går som bekant till USAs krigsförberedelser, massinvandring, och liknande utgifter. Samhället svältföds, som sjukvård, äldreomsorg, utbildning eller liknande.
Sverige spenderad morgonglansens pengar, Kina spenderar gårdagens pengar – och på rätt plats. Besparingarna i Kina ökar, i Sverige minskar dom när folk tvingas använda dom för att betala levnadskostnaderna.
Två dolda skatter kanske bör tilläggas, inflation (stöld), avgifter som licenser.
Jag känner igen det du framför inom sjöfartsnäringen, där gamla sosseregeringar aktivt skrotade en näring på ca 35K personer. Sverige hade mängder med varv frampå 70-talet, men de dödades avsiktligt och metodiskt.
Hade Consafe fått leva, hade vi haft en fot inne på Nordsjön och annorstädes med massor av jobb. Nej, det var viktigare med multikultur.
Nu har vi Multikulti AB och vi kan väl se fram emot en bra aktieutdelning?
https://www.youtube.com/watch?v=qP__RUYWs-g&ab_channel=LuisCenturi%C3%B3n
En video om varvsnäringen i Peru. På 70-talet var där mest fiske och gruvverksamhet i Peru, medan Sverige hade full fart på sjöfartsnäringarna.
Vad har Sverige nu?
Den här situationen är till hundra procent skapad av prostituerade politiker. Därför behöver det politiska systemet reformeras så varje politiker blir tilldelad ett antal goda män som ska överpröva varje felbeslut politikern försöker göra. Eventuellt behöver även medborgare få rätt att aga de politiker som ändå inte sköter sig.
Med risk för att låta dryg: Vad var det jag sa?
Från början när Corona-restriktionerna blev så hysteriska så blev det ju lätt att se vad konsekvenserna skulle bli av detta. Tex är ju ekonomiska kriser en självklarhet om man pausar ekonomin helt i över ett års tid, inför restriktioner som gör vanlig företagsamhet ibland stundtals omöjlig.
Anders Tegnell varnade för detta med, hans invändning emot restriktioner var bland annat att det skulle skada ekonomin och personers mentala hälsa. Isolering är farligt i bägge dessa fall.
Nu får vi se konsekvenserna i rejäl skala. Tyvärr.