Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Konkurser i Sverige nådde nya rekord under 2023

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 3 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Office, interim management. Foto: Unsplash.com (free use)

December 2023 var fortsatt skoningslös mot företagen och antalet konkurser i Sverige under förra året var de högsta sedan finanskrisen på 1990-talet. Totalt har 8.243 aktiebolag gått i konkurs, en ökning med 31 procent jämfört med föregående år, vilket har påverkat över 24.000 anställda.

Den sjutton månader långa konkursstormen har påverkat företag i alla branscher och storlekar, med sportsektorn, bilhandlare och byggföretag som de värst drabbade.

Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe, uttryckte sin oro, enligt Foretagande.se:

“Det är en tuff och sorglig utveckling att vi nu ser så här många företagskonkurser. En tragedi för både ägare och anställda, och många människor som påverkas. Vår bedömning är att höga konkurstal kommer prägla större delen av 2024.”

Han nämner dock att det finns ljusglimtar, såsom tecken på att räntetoppen är nådd och att inflationen är på nedgång.

30 procent av de företag som gått i konkurs har beviljats skatteanstånd under pandemin. Dessa stödåtgärder var tänkta att ge ekonomisk lättnad, men tycks inte ha räckt för att hindra den pågående krisen.

Sportaffärer och sporthallar led mest med en ökning på 83 procent, följt av bilhandlare och byggbranschen. Även detaljhandeln har haft stora utmaningar, med en ökning på 30 procent i antalet konkurser.

Under 2023 gick 1,08 procent av Sveriges alla aktiebolag i konkurs, den högsta andelen sedan 2015. Det är viktigt att notera att även om antalet konkurser är rekordhögt, har det totala antalet företag i landet också ökat under de senaste tio åren.

Bland de större bolag som gått i konkurs under året finns byggföretaget Fastec Sverige, flygbolaget Nova Airlines och hustillverkaren Anebyhusgruppen. Äldre företag som tryckeriet Holmbergs i Malmö och elektronikföretaget Novametric, som har varit verksamma i över ett sekel, har också drabbats.

Bland de största konkurserna i december fanns Forsheda Hus AB och cykelhjälmsföretaget Hövding.

Ingen del av Sverige undkom konkursvågen, med Blekinge, Gävleborg, Jämtland och Örebro bland de hårdast drabbade länen. Större stadsregioner som Stockholm, Västra Götaland och Skåne såg också stora ökningar.

Trots dessa dystra siffror var antalet nystartade företag i linje med 2019 (innan pandemin 2020-2022), men visade en minskning med 13 procent jämfört med föregående år.

Ny UC-statistik visar att de svenska konkurserna totalt sett ökade med 29 procent under 2023, jämfört med 2022.

UC:s VD Gabriella Göransson säger:

“Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart. Det är troligt att både återbetalning av skatteanstånden från pandemin och den ökande arbetslösheten ligger bakom, men också det faktum att vi nu har krig i både Ukraina och Mellanöstern. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kan få långsiktiga effekter både på statskassan, företagen och hushållen.”

Liknande konkurstrender har observerats i både Finland och Norge, medan Danmark har uppvisat starkare motståndskraft, enligt en undersökning av nordiska Enento Group.

Denna kris i den svenska ekonomin framhäver behovet av starkare stödåtgärder och kanske en översyn av nuvarande ekonomiska strategier för att mildra effekterna av framtida ekonomiska utmaningar.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq