Cervenka om vapenindustrins vinstboom i skuggan av det påstådda krigshotet mot Sverige

Debatt

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 januari 2024
- NewsVoice redaktion
Jacob Wallenberg och Andreas Cervenka. Foton: ABB Group och Miriam Preis (miriampreis.se)
Jacob Wallenberg och Andreas Cervenka.

Andreas Cervenka konstaterar i en opinionsartikel i Aftonbladet att det påstådda krigshotet mot Sverige främjar vapenindustrin. Med titeln “De tjänar miljarder på krigshotet”, belyser Cervenka trenden där säkerhetspolitiska spänningar driver upp vinsterna för vapentillverkare.

Kriget närmar sig Sverige, enligt landets ledning. Det skapar oro bland medborgarna. Detta har samtidigt gynnat vapenindustrin ekonomiskt.

Familjen Wallenberg, ägare till det svenska företaget Saab, har exempelvis blivit 60 miljarder kronor rikare sedan Rysslands invasion av Ukraina, skriver Cervenka. Det framgår i Saabs senaste delårsrapport, där företaget rapporterar en ökning av omsättningen med 26 procent till över 35,5 miljarder kronor och en vinstökning med 94 procent till 2,2 miljarder.

“På tisdagen steg det svenska försvarsföretaget Saab, som bland annat tillverkar stridsflygplanet Gripen och granatgeväret Carl-Gustaf, med 4 procent på börsen. Nytt all-time-high.”

Intressant nog verkar detta ekonomiska uppsving vara en global trend. Enligt Cervenka har vi nu gått in i en period med de största försvarsinvesteringarna på 30 år, särskilt i Europa.

Efter Rysslands militära operation på Ukraina, som enligt Ryssland handlade om att stoppa massmordet på rysktalande ukrainare och för att markera mot NATO:s ökande provokationer, har Saab-aktiens värde ökat från 217 kronor till 660 kronor, vilket gör det till en av de mest framgångsrika aktierna på Stockholmsbörsen.

Krigshotet mot Sverige gynnar Saab. GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier - SAAB pressfoto.
GlobalEye AEW&C monterat på en Bombardier. SAAB pressfoto

Krigshotet mot Sverige gynnar Saab

Familjen Wallenberg är inte de enda vinnarna. Många svenskar har investerat i Saab, och företaget har nu över 100 000 aktieägare. Vd Micael Johansson, med aktier värda 34 miljoner kronor, ser tio år av tillväxt framför sig och förutser ytterligare fördelar från ett eventuellt svenskt NATO-medlemskap.

Detta ekonomiska fenomen är dock inte unikt för Sverige. Andra stora försvarsbolag som brittiska BAE Systems, franska Thales och amerikanska företag som Lockheed, General Dynamics och Northrop Grumman har också sett betydande aktieuppgångar sedan krigets början i Ukraina.

Denna utveckling ställer dock viktiga frågor om moral och etik i den globala vapenhandeln.

  • Är det rätt att vissa sektorer, särskilt vapenindustrin, tjänar på konflikter och krig?
  • Och hur balanserar vi behovet av nationell säkerhet med de etiska dilemman som kommer med att investera i och främja vapenindustrin?

Cervenkas artikel öppnar upp för vidare diskussioner om den globala säkerhetspolitikens ekonomiska konsekvenser.

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq