Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

Arabiska medier om kriget mot Hamas – Qatar leder narrativet

Politisk kommentar

publicerad 22 mars 2024
- Kristoffer Hell
BBC om arabiska medier

De dominerade narrativen i Väst om Israels storskaliga antiterroristoperation i Gaza beskriver situationen som ett Israel mot resten av regionen. En närmare titt på arabvärldens reaktioner på Hamas massaker i Israel den 7 oktober 2023 och dess efterspel falsifierar globalistmedias överförenklade bilder.

Enligt den Irak-kurdiska journalisten Suzan Quitaz, tidigare verksam i gulfstaten Qatar och specialiserad på Mellanöstern, ser verkligheten snarare ut så här:

  • Det anti-israeliska och pro-iranska narrativet har sin bas i Qatar, där också den terroriststämplade organisationen Hamas ledarskap är baserat.
  • Rapporteringen i arabvärlden i övrigt kan delas upp i saudiarabiskt media och irakiskt media, som i sin tur är antingen pro-iransk eller pro-arabisk.

Det är från det lilla, men i Mellanöstern medialt inflytelserika Qatar som retoriken flödar om påstådda folkmord på Palestinier och försök att svälta ihjäl de boende i Gaza. Teman som undviks är händelsen som blev själva startskottet på kriget: Den iranstödda Hamas-massakern i Israel den 7 oktober 2023 liksom tillståndet för gisslan som terroristorganisationen samma dag kidnappade och rövade bort till Gaza där de tvingades ned i det omfattande tunnelsystem.

I Saudiarabisk media rapporteras om hur Hamas stjäl nödhjälp avsedd för den civila befolkningen liksom brutaliteten i de övergrepp Hamas begick under massakern den 7 oktober 2023.

I Irak finns en stark pro-iransk falang. Enligt uppgift var detta ett av resultatet av USA:s krig i Irak 2003-2011, som slutade med att Iraks ärkefiende Iran äntligen upprättade ett brohuvud bland den irakiska befolkningen.

Den stora överraskningen sägs vara vad som trendar på sociala medier i arabvärlden, där motviljan mot terrorgruppen Hamas och dess välgörare regimen i Iran, så till den grad ökat att journalisten Suzan Quitaz talar om en revolt, “uprising”, mot Hamas och dess möjliggörare i Teheran.

Suzan Quitaz:

“Idag frågar sig araber vilken skillnaden egentligen är mellan Hamas och terroristgruppen IS/Daesh.”

Quitaz berättar också att samtidigt som Europa överöser våldsbejakande islamister med uppehållstillstånd och bidrag råder i Mellanöstern nolltolerans mot dessa grupper – något Västmedia systematiskt underlåter att rapportera om.

 

Referenser


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq