Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Den senaste hitte-på-diagnosen ortorexi: “Besatthet” av att äta hälsosam mat

Debatt

publicerad 14 mars 2024
Jon Rappoport. Original photo: Nomorefakenews.com. Processed by NewsVoice.se
Jon Rappoport

Det kallas ortorexi, eller ortorexia nervosa. Det är en föreslagen sjukdom. Förespråkare har hittills misslyckats med att få den listad i den officiella bibeln från American Psychiatric Association. Ortorexi definieras som en besatthet av att äta hälsosam och ren mat.

Text: Jon Rappoport, #ortorexi

Det kan leda till social isolering, eftersom de drabbade inte kan hitta något att mumsa på under fester. De tenderar också att visa avsky när de befinner sig i närheten av oren mat. När besattheten når stora höjder kan det leda till djupgående viktminskning och till och med dödsfall.

Förespråkare för “störningen” tenderar att argumentera så här: “Ortorexi orsakas av en kombination av underliggande genetiska anlag och miljöfaktorer…”

Som om de visste något om påstådda genetiska orsaker till någonting. När du är osäker, när du blåljuger, citera genetik. Tja, vi har alla känt ortorexi-människor. De har superstrikta normer för mat. De är griniga. De tenderar att få oväntade och plötsliga utbrott mot mat som de anser vara “oren”.

Analogi: En månskensnatt sitter en kille och hans tjej i en roddbåt mitt ute på en sjö. Han är på väg att ta fram en ring och fria till sin älskling – men han kan bara inte genomföra det. Istället börjar han berätta om hur vi aldrig åkte till månen, att allt var iscensatt i en filmstudio och att det inte fanns någon anledning till att flaggan skulle vaja bredvid kratern. Han pratar i en timme, tills hans tjej stoppar honom genom att dyka i sjön och simma till stranden.

Relaterat: Vitaminer, ekomat, naturmedicin, kosttillskott, träning – Allt är farligt och du kan vara sjuk i huv’et

Men att människor är besatta av mat betyder inte att deras beteende är en psykisk störning. Beteendet är inte ett “det”. Det är inte en sak. Det är bara ett beteende.

På samma sätt är 15.000 personer som sitter på en stadion och lyssnar på en TV-predikant som är fast besluten att lura av dem deras surt förvärvade pengar ett beteende, men det är inte en störning med  etiketten “bakomliggande orsaker”.

Jag har gått in på klubbar där metalband spelade och högtalare pumpade ut “musiken” på en volym som orsakade en omedelbar förblindande huvudvärk och tvingade mig tillbaka ut genom dörren. Samtidigt satt hundratals kunder där och älskade det hela.

Jag kan säga att dessa människor är helt galna, men jag vädjar inte till American Psychiatric Association att hitta en etikett och lista den i deras diagnosmanual över psykiska störningar.

 

Läs resten av artikeln på Substack

Text: Jon Rappoport, Nomorefakenews.com


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq